Kurserna

gammal

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig i en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. De flesta kurser är en helg eller längre. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Åsa Stentoft på 070-910 46 66. Här kan du läsa våra anmälningsvillkor 

Read our terms of application in english here 

 

 

Trasmattor – en hållbar historia (endast reservplats)

Fem dagar
Trasmattor är världens bästa återbruk. Här får du användning för det mesta av dina slitna, använda kläder, lakan och gardiner och annat udda trasgodis mm. Inspirationen får vi från de gamla mattorna vars enkla tekniker och bindningar blir vägledande. Så som rosengångar, glesripsar, en om en, mötas och skiljas, gladränder och kråkfötter. Du får massor av tips och råd i vävningen till den perfekta trasmattan. Det är bra om du har lite vävvana.
Tid: 2-6 juli, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Monica Hallén, Falun
Kostnad: 2 800 kr
Anmälan senast: 4 juni

Till anmälan>>>

Träsvarvning enligt skärmetoden

Fem dagar
Under kursen disponerar du en egen svarv med tillhörande verktyg. Du lär dig den historiska tekniken – skärande svarvning. I kursen ingår uppsättningsmetoder, val av virke, genomgång av utrustning och verktyg samt vikten av att hålla verktygen vassa. Kursen vänder sig till både nybörjare till dig som kan svarva.
Tid: 2-6 juli, kl mån-tors kl 10-16.30, fred kl 10-14
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Åke Landström, Lillkyrka www.trasvarvning.se
Kostnad: 4 000kr inkl svarvhyra
Anmälan senast: 27 juni

Till anmälan>>>

träsvarvning

Att sy i luften – spetssömmar och andra trådarbeten

Fem dagar
Skånskt yllebroderiet får fötter och inspirerar till fria spetssömmar i kombination med trådslöjd. Du får göra teknikprover i spetssöm och andra typer av genombrutna sömmar. De skånska yllebroderierna står för inspirationen och du får studera deras mönstervärld och skissa på förlagor till det fortsatta arbetet. En dag ägnas åt trådslöjd med metalltråd, dessa former är sedan grunden till de fortsatta spetssöms-broderierna. Olika kvaliteter av trådar och garner används. Kursen avslutas med att myllret av figurer sätts samman till en gemensam (tillfällig) komposition/installation.
Tid: 9-13 juli, 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Katarina Evans, Stockholm och Louise Vitas, Saxtorp
Kostnad: 2 800 kr
Anmälan senast: 25 juni

Till anmälan>>>

Att sy i luften

Pilkorgsflätning

Fem dagar
Om du är nybörjare får du börja med att tillverka ett par runda korgar från grunden, och lära känna material, flättekniker och redskap. Du som gått en eller ett par kurser tidigare, kan prova på att göra ovala, eller kanske till och med fyrkantiga korgar. På kursen finns tillgång till både avskalad pil och pil med bark i olika färger.
Tid: 9-13 juli, kl 9-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Steen H Madsen, Danmark
Kostnad: 3 000 kr
Anmälan senast: 25 juni

Till anmälan>>>

 

Lapp vid lapp och många stygn

Fem dagar
En kurs för dig som samlar på tyger, knappar, avlagda kläder och bandsnuttar. För dig som inte har något finns material att köpa på plats. Den här veckan ägnar du dig åt att sy fast lapp vid lapp på ett bottentyg. Du syr för hand med enkla stygn som vi går igenom under kursens början. Bit för bit fortsätter du att bygga upp din komposition. För att ytterligare dekorera kan du använda band, knappar, pärlor och ytterligare stygn. Som inspiration finns Evas många provlappar, foton, böcker och färdiga projekt. Hon har även med sig delar ur sin samling av gamla lapptäcken,  folkdräktsdelar (bl a kjolsäckar) och broderier från olika hörn av världen. Det du syr kan bli t ex en kudde eller en väska. Eva ger tips på monteringar.
Tid: 16-20 juli, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Eva Eriksson, Stockholm
Kostnad: 2 800 kr
Anmälan senast: 25 juni

Till anmälan>>>

Kurslärarpresentation: Eva Eriksson är pedagog, inspiratör och slöjdare, utbildad bland annat på Handarbetets Vänners Skola. Numera ägnar hon sig mest åt broderi och lappteknik var för sig och i kombination. På somrarna bor hon i Boda norr om Rättvik i Dalarna där hon hämtar mycket av sin inspiration. Sedan barnsben är folkdräkter ett av hennes stora intressen. Folkkonst från olika delar av världen är också ett intresse. Läs om Eva  i Hemslöjd nr 6/ 2016 och titta på hennes instagram evahanda.se.

lapptäcke

Spinnkurs – från fiber till textil

Under kursens första dagar får du lära dig om skillnaden mellan olika fibrer, mellan kam- och kardgarn, vilka fibrer som passar bra till vilken sorts garn och hur du ska preparera dessa fibrer för spinningen. Du får prova på olika tekniker för att spinna kam- och kardgarn och deras härledningar. Vi arbetar primärt med ull från olika fårraser, både svenska och utländska, men även med andra naturmaterial som silke, alpacka och bomull. Vi pratar också om färglära och hur man på olika sätt kan arbeta med färg i spinningen för att uppnå vissa effekter i den färdiga produkten. Kursledaren har med det material som behövs.
Arbetet under dessa dagar utgör grunden för kursens andra del – att spinna garn till ett större projekt. Du väljer själv projektet, som bör innefatta max 300g ull att spinna som du tar med själv. Baserat på kunskaperna om ull och olika garners struktur och tillverkning från kursens första del så väljer du att antingen arbeta med kam- eller kardgarn, olika färgkombinationer och material. Här arbetar vi med tekniker som är typiska för att spinna för större projekt, som till exempel tekniker för att handskas med ojämnheter i garnet.
Ta med din egen spinnrock. Kursen riktar sig både till den som just börjat spinna och den mer erfarna spinnaren.
Tid: 16-19 juli, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Stefan Moberg, Bro
Kostnad: 2300 kr
Anmälan senast: 25 juni

Till anmälan>>>

Kurslärarpresntation: Stefan Moberg är prisbelönt konsthantverkare med inriktning mot spånad och vävning och är även verksam som pedagog och textilhistoriker. Som textilskribent och designer finns Stefan publicerad i bland annat tidskriften VÄV och magasinet ”The Wheel” som ges ut av Nya Zeeländska Ashford. www.stefanmoberg.se

spinnkurs

Flamskvävning i ram

Fem dagar
Flamskvävningen har sitt ursprung i gobelängvävningen som kom till Skåne via Flandern. Väl här formades tekniken efter allmogens behov, möjligheter och smak, och vävdes som mest 1750-1850. Du får lära dig grunderna i flamskvävning – uppsättning och vävning i ram. För att lära känna tekniken får du som är nybörjare väva detalj från en gammal förlaga. Ta med din egen vävram, vi har också några ramar att låna ut under kursen. Kursen vänder sig till både nybörjare och de som vävt flamsk tidigare.
Tid: 23-27 juli, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Marianne Asp, Lund
Kostnad: 2 800 kr
Anmälan senast:25 juni

Till anmälan>>>

Kurslärarpresentation: Marianne Asp har vävt flamsk under många år och gått kurser i Hemslöjdens regi för bl.a. Kerstin Winther. Hon demonstrerar flamskvävning vid hantverksmässor och har visat vävning på Nordiska Muséet vid Hemslöjdens hundraårsjubileum.

Flamsk

Introductory course in clog making (inställd)

Five days
Do you want to be part of reviving the craft of clog making in Sweden and start a new generation of clog makers? We are offering a introductory course combining wooden shoemaking the Dutch way using a stockknive and the Swedish way using an axe and drawknife. Material and tools needed during the course will be provided. The participants need to have previous experience of woodworking with hand tools. See a film clip about, Clog making in Skåne, 1950
Tid/time: 23-27 juli/July, kl 10-16
Plats/place: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare/tutor: Gerald Getkate, Enter, Netherlands
Kostnad/cost: 3 450 kr
Anmälan senast/last date of booking: 4 juni/June

Till anmälan/to booking form>>>

Kurslärarpresentation/presentation of tutor: Gerald Getkate became the Dutch National Champion of Manual Clog making in 2017. His speciality is traditional Dutch clogs. He is a member of the European Wooden Shoe Foundation, working group ”Education”. When having a course outside the Netherlands he is keen on learning and using the traditional method in the specific area where it will take place, to help preserving the local heritage. See Geralds video clips on clog making at Facebook.

Read our terms of application in english here 

Clogs

Tälj för hemmet

Fem dagar
På den här grundkursen i att tälja får du göra föremål för hemmet – kanske något för dig som vill plastbanta. Det mesta som nu görs i plast har man förr gjort i trä. Du kan bland annat göra skedar, slevar, knopplister och mindre tråg. Du jobbar med skärande verktyg som kniv, yxa och bandkniv.
Tid: 30 juli-3 aug
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Beth Moen, Siljansnäs
Kostnad: 2 800 kr
Anmälan senast: 25 juni

Till anmälan>>>

Kurslärarpresentation: Beth Moen är slöjdare och snickarmästare med utbildning från Vindelns folkhögskola i Västerbotten och Capellagården på Öland. Hon har tagit gesällbrev i möbelsnickeri vid Carl Malmstensskolan i Stockholm. Sedan 1989 driver hon Norea form och snickeri i Siljansnäs tillsammans med AnneLi Karlsson och tar olika uppdrag inom möbelsnickeri och restaurering samt tillverkar unika produkter och bruksföremål. Beth arbetar sedan flera år som huvudlärare på Slöjd och hantverk, form och kultur – Trä på Sätergläntan institutet för slöjd och hantverk i Insjön. norea.nu

tälj för hemmet

 

Schattersöm (inställd)

Fem dagar
Att måla med nål och tråd är en teknik som kräver övning, den här kursen kan vara första steget att komma igång med den här användbara tekniken. Du tar med dig några fotografier från den egna trädgården, en park eller vilda blommor på en äng eller i skogen. Huvudsaken är att det finns en sak i fokus (öppen blomma, kotte eller en svamp) och att det är djup i bilden. Det gäller att hitta skuggor och det tredimensionella perspektivet att forma med stygn. Du kommer  göra mer än ett prov på ditt/dina valda motiv som visar framstegen. Första dagen gör vi övningar på papper i svart-vitt och färg för att träna in ögat på formen och skugga samt schatteringar. De följande dagarna arbetar vi med  ylle, moulinégarn, pärlgarn och silke.
Tid: 30 juli-3 aug, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Eva-Lotta Hansson, London
Kostnad: 2 800 kr
Anmälan senast: 25 juni

schattersöm

TÄLJKURS – barn & vuxen tillsammans (fulltecknad)

Tre dagar
Under trivsamma former täljer vi praktiska och dekorativa saker, med enkel mekanik och mycket annat. Övningarna passar både barn och vuxna, nybörjare och mer erfarna täljare. Kursen är lämplig för barn 7-12 år i vuxens sällskap (max 1 barn/vuxen)
Tid: 6-8 aug, kl. 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Frank Egholm, Danmark
Kostnad: vuxen 1800kr, barn 150 kr
Anmälan senast: 4 juni

Till anmälan>>>

Kurslärarpresentation: Frank Edholm är från Danmark. Han har skrivit flera täljböcker som har givit ut (i Danmark, Finland, Tyskland och England). Han arbetar som slöjdlärare och är också med och arrangerar en årliga täljfesten i Danmark. Läs mer på www.snittesiden.dk

talj

Flätstickning

Två dagar
Flätor passar till alla möjliga slags projekt och är betydligt enklare att sticka än man kanske tror vid första anblicken. Man får mycket effekt för lite ansträngning – dessutom är de roliga att sticka! På den här kursen får du sticka flera olika prover för att testa olika slags flätmönster. Förkunskaper: lägga upp samt sticka räta och aviga maskor.
Tid: 6-7 aug, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Ivar Asplund, Stockholm
Kostnad: 1 400 kr
Anmälan senast: 25 juni

Till anmälan>>>

Dubbel- och patentstickning

Tre dagar
Patentstickning och dubbelstickning passar bra att kombinera i en och samma kurs. Sticktekniskt ligger de väldigt nära varandra, och båda ger ett tjockt och vändbart resultat – men strukturen är helt olika! På den här kursen får du alltså prova båda teknikerna och sticka olika slags mönster. Förkunskaper: lägga upp samt sticka räta och aviga maskor.
Tid: 8-10 aug, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Ivar Asplund, Stockholm
Kostnad: 1 800 kr
Anmälan senast: 25 juni

Till anmälan>>>

Kurslärarpresentation: Kursledare är Ivar Asplund. Han är utbildad lärare, håller kurser i stickning bland annat på HV Skola i Stockholm. Ivar bloggar oregelbundet på asplundknits.blogspot.com,  och finns på instagram  asplundknits Hösten 2017 gav han ut Sticka flätor på Bonnier Fakta.

Ivar Asplund

Tälja!

En helg
En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt men ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. 
Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. Vi går igenom täljtekniken som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling. Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar m.m.
Tid: 6-7 oktober, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Anders Isgren, Kalmar
Kostnad: 1 400 kr, material tilkommer

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Anders Isgren har arbetat med trä på olika sätt under hela sitt yrkesliv. Han är utbildad hemslöjdskonsulent och har arbetat som konsulent i Kalmar och Uppsala i 20 år. Han är också utbildad möbelsnickare på Carl Malmstens skola i Stockholm och har drivit eget snickeri i 15 år. Anders är van utbildare och kursledare.

täljda föremål

Skånskt Yllebroderi
Grupp J (enstaka platser)

ht 18 – vt 19
Är du nybörjare får du lära dig hur du överför ett mönster till tyg, de olika stygnen som förekommer i skånskt yllebroderi och lite om monteringar. Du som broderat skånskt yllebroderi tidigare får hjälp att komma vidare.Vi inspirerar varandra och tittar också på gamla broderier för att få en känsla av hur fritt och personligt detta folkliga broderi är.
Tid: 5ggr/termin, måndag ht18, 3/9, 17/9, 1/10, 15/10 och 29/10, kl 18.30-21
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Eva Berg
Kostnad: 2 650 kr
Anmälan senast: 15 aug
 
 

Skånskt Yllebroderi
Grupp U (enstaka platser)

ht 18- vt 19
Är du nybörjare får du lära dig hur du överför ett mönster till tyg, de olika stygnen som förekommer i skånskt yllebroderi och lite om monteringar. Du som broderat skånskt yllebroderi tidigare får hjälp att komma vidare.Vi inspirerar varandra och tittar också på gamla broderier för att få en känsla av hur fritt och personligt detta folkliga broderi är.
Tid: 5ggr/termin, måndag ht18, 10/9, 24/9, 8/10, 22/10, 5/11, kl 18.30-21.00. 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Eva Berg
Kostnad: 2 650 kr
Anmälan senast: 22 aug
 
 
 

Skånskt Yllebroderi
Grupp UT (enstaka platser)

ht 18- vt 19
Är du nybörjare får du lära dig hur du överför ett mönster till tyg, de olika stygnen som förekommer i skånskt yllebroderi och lite om monteringar. Du som broderat skånskt yllebroderi tidigare får hjälp att komma vidare.Vi inspirerar varandra och tittar också på gamla broderier för att få en känsla av hur fritt och personligt detta folkliga broderi är.
Tid: 5ggr/termin, tisdag ht18, 11/9, 25/9, 9/10, 23/10, 6/11, kl 18.30-21.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Eva Berg
Kostnad: 2 650 kr
Anmälan senast: 22 aug
 
 
 

Folkdräktssömnad Grupp M (enstaka platser)

fem lördagar
Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material. 
Tid: lördagar 18/8, 22/9, 6/10, 27/10 och 10/11, k l 9.30-15.30
Plats: Bygdegården i Förslöv
Lärare: Gillis Jimheden
Kostnad: 2 800 kr
Anmälan: senast 11 juli
 
 
 

Folkdräktssömnad Grupp O (enstaka platser)

sex onsdagar
Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material. 
Tid: onsdagar 22/8, 12/9, 3/10, 24/10, 7/11 och 28/11, kl 12.30-17.00
Plats: Bygdegården i Förslöv
Lärare: Gillis Jimheden
Kostnad: 2 800 kr
Anmälan: senast 11 juli
 
 
 
 

Folkdräktssömnad Grupp G 

fem lördagar
Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material. 
Tid:lördagar 15/9, 29/9, 13/10, 24/11 och 1/12
Plats: Bygdegården i Förslöv
Lärare: Gillis Jimheden
Kostnad: 9.30-15.30
Anmälan: senast 11 juli
 
 
 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara