Kurser

Anmälan till kurserna sker via länkarna nedan. Kursfrågor besvara via mail kurser@hemslojdeniskane.se eller kontakta kursansvarig hemslöjdskonsulent Marita Jönsson 073-684 91 50. Fakturafrågor besvaras av johanna.karlsson@hemslojdeniskane.se.  

 Här kan du läsa våra anmälningsvillkor OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i någon av Sveriges hemslöjdsföreningar har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  För att rabatt skall ges är det kursdeltagaren som skall vara medlem i någon av Sveriges hemslöjdsföreningar, ej fakturamottagaren. Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurser.

Presentkort
Vill du ge någon ett presentkort på någon av våra kurser, maila till kurser@hemslojdeniskane.se 

Kurserna arrangeras i samarbete med Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.


SKÅNSKA KONSTVÄVNADSTEKNIKER

Veckokurs.
Vi ser och lär av den skånska vävtraditionen för att ta den vidare in i vår tid. Rölakan, krabbasnår, halvkrabba och dukagång väver du i egen uppsättning, prova på alla fyra, och kanske lite trensaflossa eller fördjupa dig i en teknik. Som kursmaterial används kursledarens bok Väv skånska allmogevävnader. Du bör ha grundläggande kunskaper i vävning.

Kursledare: Gunvor Johansson, vävmästare, driver Kyrkotextil i Syd
Tid: 29 juli – 2 augusti 2024, kl 10.00-16.00. 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskona
Kostnad: 3.300. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 5 juli 2024.
Anmäl dig här. OBS! Endast reservplatser kvar.

TÄLJA FIGURER, för liten från 6 år och stor

Endagskurs, där barn från 6 år och vuxen går tillsammans
Med säkra grepp, täljer vi fram figurerna som gömmer sej i träämnen vi hämtar gemensamt. När handen lärt sig hantera kniven, kan du göra fantastiska saker. Vi bekantar oss också med täljhästar och bandknivar.

Kursledare: Eva Persson https://evap.nu
Tid: 3 augusti, kl 10.00-14.00
Plats: Boketorp vid Hovdala Slott
Kostnad: Barn 50 kr, medföljande vuxen 400 kr
Anmälan: Senast 12 juli 2024
Anmäl dig här OBS! Endast reservplatser kvar.

GRUNDKURS I VÄVNING, 8 dagar

Åttadagarskurs
Under denna kurs lär du dig att förstå hur garn blir till tyg. Du ska få prova alla moment inom vävuppsättning och sedan väva ditt tyg. Under en vecka i sommar sätter vi upp och kommer igång med vävningen. Sedan har du tillgång till vävsalen under helgen och kursen fortsätter ytterligare tre dagar. Kursen passar för nybörjare eller för dig som vill friska upp gamla kunskaper.

Kursledare: Inga Jönsson, vävlärare
Tid: 5 – 9, samt 12-14 augusti 2024, kl 10.00-16.00.
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Kostnad: 4.500 kr
Anmälan: Senast 12 juli 2024.
Anmäl dig här

Foto: Elisabeth Dunker

VI TÄLJER DET VI BEHÖVER – nytt samarbete med Kulturens Östarp

Familjeaktivitet, för barn från ca 10 år tillsammans med vuxen
Vi lär oss säkra handgrepp med kniv, vi skalar och provar att skära mönster i färskt material. Vi utgår från pinnar och käppar, material taget på Östarps område. Den som vill, använder en täljhäst där man kan fästa materialet och arbeta med en bandkniv. Det kan bli magiska trollstavar, blomsterpinnar, spö till en fe, frö-pinnar eller något helt annat. 

Kursledare: Rickard Sandgren
Tid: 10 augusti 2024, kl 13.00-16.00.
Plats: Kulturens Östarp, Blentarp.
Kostnad: 300 kr för vuxen, kostnadsfritt för barn.
Anmälan: Senast 19 juli 2024.
Anmäl dig här
Ett samarbete med Kulturens Östarp. 

2 olika terminskurser: FOLKDRÄKTSSÖMNAD

Höstterminen, en kurs onsdagar och en kurs lördagar
Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material.

Kursledare: Gillis Jimheden, Folkdräktsskräddare, Förslöv
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Kostnad: 3.300 kr.

Onsdagskursen
Tid:  Sex onsdagar kl 12.30-17.00, 21 augusti, 4 och 18 september, 9 oktober, 6 och 20 november 2024
Anmälan: Senast 31 juli 2024.
Anmäl dig här Endast reservplatser kvar

Lördagskursen
Tid: Fem lördagar, kl 9.30-15.30, 24 augusti, 22 september, 12 oktober, 9 och 30 november 2024.
Anmälan: Senast 2 augusti 2024.
Anmäl dig här Endast reservplatser kvar.

2 olika endagskurser: TÄLJA FIGURER, för vuxna

I samband med utställningen ”Kerstin Neumüller och Clara Dackenberg drömmer om trä” som visas 8 juni-24 augusti på Hemslöjden i Skåne, håller Clara två endagars-kurs i att tälja figurer.

Kursledare: Clara Dackenberg 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Kostnad: 850 kr
Tid nyinsatt kurs: 17 augusti 2024, kl 10.00-16.00.
Anmälan: Senast 26 juli 2024.
Kursen är fulltecknad.

Tid: 24 augusti 2024, kl 10.00-16.00.
Anmälan: Senast 2 augusti 2024.
Kursen är fulltecknad.

BIND GRÄSKORGAR

Endagskurs
Gräskorgsbindning är en av de allra äldsta korgteknikerna och kursledaren vill medverka till att bevara detta hantverk. Att binda gräskorgar är ett rogivande och kreativt handarbete och vi utgår från det gräs som vanligtvis finns runt omkring oss som ängsgräs, starr och tåk, fast i torkat tillstånd. Att känna gräset med fingrarna och doften av de torkade växter som vi arbetar med är en särskild upplevelse. Kursledaren slår gräset med lie vid sin gård och förutom gräs behövs en särskild nål och snöre av jute, hampa, sisal, ull eller bomull. Verktyget lånas ut under kursen. Nålen samt ett läderfodral finns att köpa på plats efter kursen.

Kursledare: Michael Ritter
Tid: 24 augusti 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Boketorp vid Hovdala Slott, Hässleholm
Kostnad: 850 kr, materialkostnad tillkommer
Anmälan: Senast 2 augusti 2024.
Anmäl dig här
Kursen sker i samarbete med Hovdala Slott.

SY EN FLÄRDFULL BRÖSTLAPP

Helgkurs
Under en helg frossar vi i folklig lyx och flärd. Sidenband, metallspetsar och pärlor av glas. Bröstlapparna dekorerades förr med allt som var vackert. Det gör vi i dag också. Låt dig inspireras av de äldre skånska bröstlapparna och skapa en egen till din dräkt. Vi studerar de bröstlappar som finns i Hemslöjdens samlingar, såväl på plats som via Digitalt museum.

Kursledare: Maja Satz, Satz ekipering.se
Tid: 31 augusti – 1 september 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.700 kr
Anmälan: Senast 9 augusti 2024.
Anmäl dig här

BINDA GRÄSKORGAR, FÖRDJUPNINGSKURS

Endagskurs
En kurs för dig som gått kurs i att binda gräskorgar tidigare. På denna kurs lär du dig att binda ovala korgar, göra olika typer av handtag och lock samt hur du bör tänka när du formger en korg med din egen design. För att vi tidsmässigt ska få in momenten med handtag och lock, ta med dig en påbörjad korg/ev den korg du gjorde vid första tillfället.

Kursledare: Michael Ritter
Tid: 21 september 2024, kl 10.00-16.00
Plats: ABF’s lokaler, Järnvägsgatan 25, Hässleholm.
Kostnad: 850 kr.
Anmälan: Senast 30 augusti 2024.
Anmäl dig här

STICKA VANTAR

Helgkurs
På en tvådagars-kurs kommer vi att titta närmare på vantens olika moment och hur man kan sticka muddar, tummar och göra minskningar på olika sätt. Utifrån de olika momenten kommer du få möjligheten att sticka dina egna vantar. Det kommer att finnas färdiga mönsterförslag, men även möjlighet att skapa ett helt eget mönster. Du kan välja om du vill sticka i flera färger eller enfärgat. Du bör kunna sticka aviga och räta maskor, samt att sticka runt

Kursledare: Johanna Sandén, Helsingborg, @jojokansjalv
Tid: 21-22 september, 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Brandstad Sockenstuga, Östra Kärrstorpsvägen 23, Vollsjö
Kostnad: 1.700 kr
Anmälan: Senast 30 augusti 2024.
Anmäl dig här
Kursen sker i samarbete med Brandstad Prästgård. På Prästgården visas Berit Hansens samling av stickade vantar. Samlingen från 1970-talet består av ett 90-tal vantar och mönster från olika delar av Sverige men även från våra grannländer Finland och Baltikum. Utställningen öppen söndagar 13.00-16.00 eller enligt överenskommelse. Utställningsansvarig: Barbro Lindholm, barbroelisabeth@hotmail.com, tel 070-523 38 42.


Kursledarpresentation:
Johanna Sandén är textilhantverkare från Helsingborg som gärna skapar både användbara och vackra plagg och föremål. Efter en textilutbildning på Östra Grevies folkhögskola har hon fortsatt att utveckla sitt intresse för så väl stickning som vävning och har ett stort intresse för när det traditionella hantverket blandas med moderna tekniker och mönster. Johanna har skapat egna stickmönster och om du vill se mer av Johannas textila hantverk hittar du henne på instagram @jojokansjalv

KOM IGÅNG OCH TÄLJ!

Helgkurs
En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt och ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. Vi går igenom täljtekniker som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling. Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar med mera.

Kursledare: Anders Isgren, Nybro
Tid: 21-22 september 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Gamla Stationen, Österleden 10, Landskrona 
Kostnad: 1.700 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 30 augusti 2024.
Anmäl dig här

PROVA PÅ ELLER FRISKA UPP DINA KUNSKAPER I SKÅNSK KNYPPLING

Tre lördagar
Under tre dagar ägnar vi oss åt skånsk knyppling. Skånsk knyppling är en teknik för att framställa spets som historiskt har används för att dekorera klädesplagg eller andra textilier till vardag och fest. Kursen vänder sig till dig som är nybörjare eller som vill friska upp dina knyppelkunskaper men även vana knypplerskor är välkomna. Under kursen får du möjlighet att lära dig grunderna i skånsk knyppling, var och en av deltagarna på kursen börjar där man är och går framåt i sin takt. Vid sista kurstillfället får vi en visning av knypplade spetsar och tillbehör i Österlens museums magasin av museets personal. Du som har egen knyppeldyna, knyppelpinnar och lintråd (t ex 60/2) tar med detta. Möjlighet finns att låna knyppeldynor och att köpa pinnar och tråd.

Kursledare: Therese Svensson, ordförande i Gillet Skånska Spetsar
Tid: Kl 10.00-16.00, lördagarna 28 september, 26 oktober, 23 november 2024.
Plats: Garvaren, Österlens museums magasin, Lädergatan 4, Simrishamn
Kostnad: 2.500 kr
Anmälan: Senast 6 september 2024.
Anmäl dig här

Kursen sker i samarbete med Österlens museum.

MAKE A CATTAIL TRAYWORK WITH A SPECIAL POLISH MATERIAL
Gör en bricka av kaveldun

I samband med att vi arrangerar ett internationellt korgseminarium får vi besök av den polska korgduon Łucja Cieślar och Paulina Adamska som driver företaget Serfenta. De kommer att hålla var sin kurs i korgtekniker som är särskilt vanliga i Polen. Observera att lärarna inte är svensktalande, undervisningen sker på engelska.

Workshop one day
Cattail (typha latifolia) is a plant material, cut by hands in the small lakes, it is a water plant. We are preparing a dry material in a special way, which we know from our masters of basketry. During the workshop we will share a lot of knowledge about this material – how to posess it, how to prepare it. We are going to squizz it, crush it, hammer it and check it in many ways. Nowadays only a few people are still weaving with this technique.  During the workshop we are going to weave everything completely by hand, with a large dose of heart and with any kind of pressure. Because this workshop is not only about a beautiful item – which participants will take home afterwards – it’s also about spending a nice time together and relax.  When the hands are working, the head is resting – this is how our workshops look like. During 6 hours of weaving together, we are going to use a prepared cattail, which is a really soft and pleasant material. It has a smell of the harvest at the end of the summer. The material is 100% natural, ecological and prepared by hands.  We are experienced with workshops for people who are not crafters, so it’s a perfect proposition “for the first time” with basketry. Furthermore, we are sure that participants are going to have fun and will love Polish basketry crafts. 

Kursledare: Łucja Cieślar, The Sefrenta Association, Polen
Tid: Tisdag 1 oktober 2024, kl. 10.00-16.00.
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.000 kr 
Anmälan: Senast 10 september 2024.
Anmäl dig här

MAKE A STRAW BASKET WITH AN UNIQUE POLISH TECHNIQUE
Gör en halmkorg, polsk variant på halmlöb/spiralbindningsteknik

I samband med att vi arrangerar ett internationellt korgseminarium får vi besök av den polska korgduon Łucja Cieślar och Paulina Adamska som driver företaget Serfenta. De kommer att hålla var sin kurs i korgtekniker som är särskilt vanliga i Polen. Observera att lärarna inte är svensktalande, undervisningen sker på engelska.

Workshop one day
During the workshop we are going to weave everything completely by hand, with a large dose of heart and with any kind of pressure. Because this workshop is not only about a beautiful item – which participants will take home afterwards – it’s also about spending a nice time together and relax.  When the hands are working, the head is resting – this is how our workshops look like. During 6 hours of weaving together, we are going to use a fragrant rye straw, which is a really soft and pleasant material. It has a smell of the harvest at the end of the summer. The material is 100% natural, ecological and prepared by hands.  The participants will learn a special Polish technique of working with this natural material, a spiral-loop technique, which is very decorative. We have the knowledge and skills from our traditional basket making masters of tradition. Nowadays only a few people are still weaving with this technique.  We are experienced with workshops for people who are not crafters, so it’s a perfect proposition “for the first time” with basketry. Furthermore, we are sure that participants are going to have fun and will love Polish basketry crafts. 

Kursledare: Paulina Adamska, The Sefrenta Association, Polen
Tid: Tisdag 1 oktober 2024, kl. 10.00-16.00.
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona 
Kostnad: 1.000 kr
Anmälan: Senast 10 september 2024.
Anmäl dig här

Presentation of  the Serfenta Association:
We travel thousands of kilometres to know everything about basketry! We run workshops for all – even for those who have never tried anything before. We work to share tradition and wisdom passed down through generations. Our work is about promote Polish natural materials and beautiful basketry crafts. We received the JIAPICH 2022 award for the promotion of intangible cultural heritage. We sell baskets from Poland all over the world, including Japan. Not only that, but we are co- creators of the ”Poland. Spirit of ingenuity” in the Polish Pavilion at the Expo 2020 World Exhibition in Dubai. We are the finalists of New European Bauhaus Award of 2023 for our Craft Innovative Model. We want to share it all with you! Thank you for helping us safeguard Polish crafts. Paulina Adamska & Łucja Cieślar 

SY EN HEMLIGHETSPÅSE, flera olika broderitekniker på grundnivå

Helgkurs
Ta fasta på småbitarna av tyg som blir över från dina syprojekt. I fri lappteknik och med enkla handsömnadstekniker gör vi nytt tyg av udda bitar. Du får även inspiration till hur du kan pynta ditt projekt med dekorativa sömmar. Av tyget syr vi en liten fodrad påse. På kursen lär du dig handsömnad, att sy en liten påse med fodring samt enkla dekorativa broderistygn.  

Kursledare: Luisa Carbonelli, textilkonstnär och kulturhistoriker, utbildad vid Köpenhamns Universitet
Tid: 5-6 oktober kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 1.700 kr.
Anmälan: Senast 13 september 2024.
Anmäl dig här

Kursledarpresentation:
Luisa Carbonelli är textilkonstnär, verksam i Malmö. Hon använder sig av fritt broderi och handsömnad som sina främsta uttryck. Luisa är utbildad på Köpenhamns Universitet och har en master i kulturhistoria och museiförmedling. Hon har arbetat med utbildning, kommunikation och upplevelsedesign och har sedan några år utvecklat sitt eget textila skapande. Detta har resulterat i att hennes verk kunnat ses i flera publika sammanhang, utställningarna ”Brodera livet” och ”Hundra textila röster” på Kulturgatan Bodafors, och den interaktiva installationen ”Broderifest i Lustgården” under Southern Sweden Design Days på Konsthantverkscentrum och utarbetat broderikit med inspiration från Regionmuseet Skånes textila samling.

SPÅNFÅGLAR

Helgkurs
Under kursen guidas du i hur en spånfågel blir till och kommer sedan få skapa dina egna unika fåglar. Sandra kommer även redogöra för spånfåglens historia och visa på flera av de olika modeller, tekniker och träslag som används världen över. För att kursen ska passa alla, oavsett täljvana, undervisar Sandra späntningen av fjädrarna med en speciell bandkniv. Med andra ord vänder sig kursen till både dig som är nybörjare och till dig som har mer erfarenhet av att arbeta i trä. Alla verktyg och material finns på plats.

Kursledare: Sandra Stigert
Tid: 5-6 oktober, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.700 kr.
Anmälan: Senast 13 september, 2024
Anmäl dig här

Kursledarpresentation:
Sandra är slöjdhandledaren som har ägnat de senaste åren åt att skapa och dela digitala guider för kreativt skapande, riktade både till barn och vuxna. Hennes ledord har alltid varit återbruk och naturmaterial. Genom en stor nyfikenhet till nya material och tekniker har hon testat på de flesta och kring spånfåglarna väcktes en alldeles särskild passion. Nu arbetar hon för att bevara och sprida denna, nästan bortglömda, teknik.

Föredrag: SÄV, VÄRLDENS BÄSTA MATERIAL!
I samband med helgkursen Fläta en korg med säv, ger Nina Eriksén ett föredrag

Har du missat världens bästa material? Du är inte ensam, i Sverige lever säven ett dolt liv inom slöjdvärlden men i vårt grannland Finland är halvgräset desto mer uppmärksammat. Nina Eriksén är en svensk slöjdare som besökt Österbotten och fördjupat sig i sävens fantastiska värld. Hon berättar om hur den använts historiskt, hur den skördas och används idag och varför vi alla borde använda det mer. Ett flexibelt och starkt material som kan bli till både mattor, väskor och skor. Varmt välkommen till en spännande föreläsning och ett nästan bortglömt slöjdmaterial. Innan föredraget ingår en fika med kaffe/te och smörgås.

Föreläsare: Nina Eriksén, Riktmärket slöjd och kultur, @Riktmärke
Tid: 11 oktober 2024, kl 18.30-20.00.
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 125 kr
Anmälan: Senast 6 oktober 2024
Anmäl dig här

FLÄTA EN KORG MED SÄV – OBS: Två separata endagskurser!

Prova ett av världens äldsta hantverk, att fläta en korg! Vi använder det fantastiska materialet säv. Säv är ett halvgräs som växer i och runt sjöar i hela landet. Det är flexibelt, hållbart och vackert. I vårt grannland Finland har säv använts till både skor, väskor och mattor. Vi gör varsin liten korg och testar olika tekniker. Om du hinner kan du också göra ett underlägg. Allt som du behöver finns på plats och ingen förkunskap krävs. Böcker inom ämnet kommer att finnas till försäljning efter kursen. 

Kursledare: Nina Eriksén, Riktmärket slöjd och kultur, @Riktmärke
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 850 kr
Anmälan: Senast 20 september, 2024.

Tid: Lördag 12 oktober 2024, kl 10.00-16.00
Anmäl dig här

Tid: Söndag 13 oktober 2024, kl 10.00-16.00
Anmäl dig här

Kursledarpresentation:
Nina Eriksén kommer från skärgårdsbyn Simpnäs i Uppland. Hon är slöjdare och journalist, utbildad inom traditionell träslöjd på Sätergläntan – institutet för slöjd och hantverk i Dalarna. När hon inte svarvar skålar och håller kurser ägnar hon mycket tid åt säv. Ett fantastiskt material att fläta bruksföremål av. Nina Eriksén är verksam i Simpnäs i Stockholms skärgård. På instagram hittar ni henne under @Riktmärke

Foto: Heidi Hendersson

INTRODUKTIONSKURS I SVEPTEKNIK

Helgkurs
Tekniken att göra svep har traditionellt använts till att förvara såväl de dyrbara matvarorna som andra föremål man varit rädd om. Här lär du dig hur spånet böjs genom basning, sys ihop med rot. Bottnen kan monteras på olika sätt vilket du får lära dig. På kursen finns olika träslag att välja bland som material till bottnar.

Tid: 12-13 oktober 2024, kl 10.00-16.00 
Plats: Himmelsholms kursgård, Himmelstorp, Förslöv
Kursledare: Benjamin Holm
Kostnad: 1.700 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 20 september 2024.
Anmäl dig här
Kursen är ett samarbete med Himmelsholms kursgård. 

SKÅNSKT YLLEBRODERI, Kulturen i oktober 2024

Helgkurs
På kursen lär du dig de stygn, bottensömmar, mönsterformer och material som används i det skånska yllebroderiet. Den passar både för dig som är nybörjare och dig som broderat tidigare. Kursinnehåll: Historik, mönsteröverföring och montering. Material kan du köpa av kursledaren. Vi tittar på de dynor som finns utställda/tillgängliga ur Kulturens samlingar.

Kursledare: Kristina Persson
Tid: 19-20 oktober 2024, kl 10.15-15.45
Plats: Kulturen i Lund, Hornbergssalen
Kostnad: 1.700 kr
Anmälan: Senast 27 september 2024.
Anmäl dig här

Kursen sker i samarbete med Kulturen i Lund.

SLIPA DINA EGGVERKTYG

Helgkurs
Lär dig slipa, bryna och strigla dina eggverktyg. Om du har gamla verktyg liggandes hemma så tar du med dig dem och gör dem i ordning på kursen. Till exempel slitna eller på annat sätt skadade hyvlar, stämjärn, skölpar, knivar, saxar, sekatörer, grensaxar, svarvstål, bildhuggarjärn eller yxor.

Kursledare: Benjamin Holm, Himmelsholm
Tid: 26-27 oktober 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Himmelsholms kursgård, Himmelstorp, Förslöv
Kostnad: 1.700 kr.
Anmälan: Senast 4 oktober 2024.
Anmäl dig här

SKAPANDE SKRIVANDE OM SLÖJD

Endagskurs
Att slöjda och att skriva har mycket gemensamt. Vi använder både händer och huvud för att skapa något – en text, en kofta, en duk, en målning, en fågel, en kruka … Under denna endagarskurs skapar vi texter där vi använder oss av både fantasi och egna erfarenheter. Vi använder oss av vårt slöjdintresse och låter det på olika sätt färga våra texter.

Kursledare: Mymmel Blomberg, skribent, fotograf, pedagog
Tid: 26 oktober 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 850 kr.
Anmälan: Senast 4 oktober 2024.
Anmäl dig här

Kursledarpresentation:
”Jag  har i många år hållit i skrivarkurser av olika slag. Där rör vi oss mellan fantasi och egna upplevelser och gläds åt varandras berättelser. Bland alla böcker och skrifter jag arbetat med finns till exempel halländskt Binge, och en bok om Hallandssöm är på gång. Lika roligt som att skriva själv, är att inspirera andra att skriva”.

MÖNSTERDESIGN FÖR TRYCK OCH BRODERI

Helgkurs
Har du fått en fläck som inte vill gå bort på en favoritduk, handduk, blus eller annat? Eller har du ett härligt tyg som skulle kunna bli en duk, gardin eller annat att omge dej med? På denna kurs lär vi oss lite mönsterdesign och använder enkla metoder i textiltryck och kombinerar med broderi. En kurs för både dig som nybörjare och dig som arbetat med dessa tekniker tidigare.

Kursledare: Lena Håkanson, nonstopdesign.se
Tid: 26-27 oktober 2024, kl 10.00-16.00.
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1700 kr
Anmälan: Senast 4 oktober 2024.
Anmäl dig här

Lena Håkansson

VILL DU LÄRA DIG VIRKA? BÖRJA MED ETT DJUR!

Endagskurs för dig från 15 år och uppåt
Kom och virka ett litet gulligt djur eller en nyckelring! Denna kursen är perfekt för både nybörjare och dem som vill utveckla sina färdigheter! Vi lär oss grundläggande tekniker så som luftmaskor, fasta maskor och stolpar. Vi kommer också lära oss följa mönster. Under kursens gång kommer det finnas färdiga mönster som man kan testa att följa. Mönsterna som används är skapade av handledaren. Det kommer också finnas möjlighet att virka fritt och testa skapa en egen figur utan mönster! 

Kursledare: Saga Thi Hofmann, Ängelholm.
Tid: 29 oktober 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad:  50 kr för ungdom upp till 26 år, 500 kr vuxen
Anmälan: Senast 4 oktober 2024.
Anmäl dig här

Kursledarpresentation:
Jag är en student som tycker det är avkopplande att virka. Det finns något lugn när man sitter och skapar en figur med virknål och ett härligt garn. Jag är självlärd och tycker det är kul att skapa små söta figurer. Att se mina kusiners barn leka med de virkade djuren jag har skapat tycker jag är en sån häftig känsla. Jag går andra året på naturvetenskapliga linjen på Johannes Hedbergsgymnasiet i Helsingborg och drömmer om att bli veterinär samtidigt som hantverk ligger mig varmt om hjärtat.

VÄV FLAMSK PÅ KULTUREN, hösten 2024

4 dagar, uppdelad på två helger
Flamskvävningen kom med vävare från Flandern; först till slott och herrgårdar. Därefter började allmogens kvinnor väva flamsk. Tekniken vävdes som mest 1750-1850. Formspråket är unikt – det både fascinerar och överraskar. På kursen får du lära dig hur man sätter upp en varp i en flamskram.  Sedan börjar vi med en teknikövning där grundmomenten i flamskvävning ingår. Därefter fortsätter du sedan med en bild/detalj ur hemslöjdens arkiv från en äldre förlaga. Kursen vänder sig både till nybörjare och till dem som vävt flamsk tidigare.

Kursledare: Marianne Asp
Tid: 9-10 samt 23-34 november 2024, kl 10.15-15.45
Plats: Caféet inne på Kulturen i Lund 
Kostnad: 2.850 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 18 oktober 2024. 
Anmäl dig här
Kursen sker i samarbete med Kulturen i Lund.

Flamskvävnad med lejon i romb med vegetativ krans runt

FYRKANTIGA KORGAR

Helgkurs
På kursen flätar vi fyrkantiga korgar. Kursen vänder sig till dig som har viss erfarenhet i att fläta pilkorgar sedan tidigare och har gjort kanter på korgar tidigare. På denna kurs lägger vi till momentet med att göra hörn och det kan vara lite mer komplicerat än den vanligare runda formen. Du väljer om du vill fläta med pil som har bark, helt utan bark eller blanda. På två dagar hinner man vanligtvis göra en fyrkantig korg, med eller utan handtag. Med eller utan skiljevägg. 

Kursledare: Steen H Madsen
Tid: 23-24 november 2024, kl 9.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.900 kr (OBS! Blivit feltryck vad gäller priset i Hemslöjdsnytt. Rätt pris 1.900 kr.)
Anmälan: Senast 1 november 2024
Anmäl dig här

SKÅNSKT YLLEBRODERI, Kulturen i november – OBS rätt datum 16-17 november

Helgkurs
På kursen lär du dig de stygn, bottensömmar, mönsterformer och material som används i det skånska yllebroderiet. Den passar både för dig som är nybörjare och dig som broderat tidigare. Kursinnehåll: Historik, mönsteröverföring och montering. Material kan du köpa av kursledaren. Vi tittar på de dynor som finns utställda/tillgängliga ur Kulturens samlingar.

Kursledare: Kristina Persson
Tid: 16-17 november 2024, kl 10.15-15.45
Plats: Hornbergssalen, Kulturen i Lund
Kostnad: 1.700 kr
Anmälan: Senast 25 oktober 2024.
Anmäl dig här

Kursen sker i samarbete med Kulturen i Lund.