Kurser

Anmälan till kurserna sker via länkarna nedan. Kursfrågor besvara via mail på kurser@hemslojdeniskane.se samt på telefon tisdagar kl 9-12, 070-302 35 25. Fakturafrågor besvaras av Johanna.karlsson@hemslojd.org  

 Här kan du läsa våra anmälningsvillkor Read our terms of application in english here  OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i någon av Skånes hemslöjdsföreningar har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  För att rabatt skall ges är det kursdeltagaren som skall vara medlem i någon av Skånes Hemslöjdsföreningar, ej fakturamottagaren. Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurser.

Presentkort
Vill du ge någon ett presentkort på någon av våra kurser, maila till anna-lisa.persson@hemslojd.org

Kurserna arrangeras i samarbete med Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.

Svarvning enligt skärmetoden
veckokurs

Under kursen lär du dig den historiska tekniken med skärande svarvning. Du kommer att få svarva: trä-ägg, snurra, skål i färskt trä och mer beroende på vad du hinner.

I kursen ingår även uppsättningsmetoder, val av virke, genomgång av utrustning och verktyg samt vikten av att hålla verktygen vassa. 

Under kursen disponerar du en egen svarv med tillhörande verktyg. 

Kursen vänder sig till både nybörjare till dig som kan svarva. 

Tid: 11-15 juli, mån-tors 9.30-16, fre 9.30-14
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 
Lärare: Åke Landström
Kostnad:  3300 kr svarvhyra på 1250 kr tillkommer  
Till anmälan

skånsk konstväv
Veckokurs obs: tis-lör

Vi ser och lär av den skånska vävtraditionen för att ta den vidare in i vår tid. Rölakan, krabbasnår, halvkrabba o dukagång väver du i egen uppsättning, prova på alla fyra, och kanske lite trensaflossa eller fördjupa dig i en teknik. Som kursmaterial används kursledarens bok ”Väv skånska allmogevävnader”. Grundläggande kunskaper i vävning behöver du ha.

Tid: 19-23 juli (OBS: tis-lör), kl 9.30-16.30
Plats: Hemslöjden Landskrona Österleden 10
Lärare: Gunvor Johansson
Kostnad:  3300 kr 
Till anmälan (OBS endast reservplatser)

Grundkurs i vävning
Veckokurs + 3 dagar

Under denna kurs vill vi att du ska lära och förstå hur garn blir till tyg. Du ska få prova alla moment inom vävuppsättning och sedan väva ditt tyg. Under en vecka i sommar sätter vi upp och kommer igång med vävningen. Sedan har du (under butikens öppettider) tillgång till vävsalen i ytterligare 2½ vecka då din kursledare kommer att finnas på plats en dag /vecka. Tider för dessa bestämmer vi tillsammans.

Kursen passar för nybörjare eller för dig som vill friska upp gamla kunskaper.

Tid: 1-5 aug kl 10-16 + 3 lärarledda dagar under augusti
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Lärare: Inga Jönsson
Kostnad: 3300, material tillkommer
Till anmälan (OBS endast reservplatser)

Kursledarpresentation:
Inga Jönsson, utbildad inom textil, främst vävning och sömnad. Har arbetat på  Hemslöjden i Kristianstad som vävansvarig i 15 år, för att sedan gå vidare som lärare och kursansvarig för Textillinjen på Önnestads Folkhögskola. Hon är numera pensionär som känner att hon har mer att ge och vill göra det i form av kurser.

Fritt yllebroderi
Helgkurs

Låt mig dela med mig av mitt sätt att sy med ull på ylle. Vi pratar om stygnen som en handstil, och du provar att söka ditt eget sätt att möta garnet, tyget, stygnen och färgerna.

Jag broderar som jag målar. När jag lägger till stygn så samspelar de med de tidigare stygnen på tyget. De kommunicerar, beroende på kulör, men också beroende på stygntyp. Ett stygn med kraftfull struktur och kontrasterande kulör kommunicerar på ett annat sätt än ett smygande litet stygn som är ton i ton. Varje färg och stygnsort ger ett tillägg i en slags kommunikation som växer fram på tyget, och där stygnen är som olika penseldrag i en målning.

Med träning formar sig din egna handstil, ett eget språk. Sömnaden kan bli föreställande eller abstrakt, det bestämmer du.

På kursen undersöker vi olika färg- och stygnkombinationer och provar på att hitta din egna handstil genom att sy med min fria metod av yllebroderi.

Tid: 27-28 augusti, kl 10-16 
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Lena Palenius
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer
Till anmälan (OBS endast reservplatser)

Kursledarpresentation: Lena har en ateljé i Barsebäckshamn där hon arbetar i sitt företag ”Lena Palenius Swedish Artstudio”. Hon arbetar med många olika textila tekniker med rötter i den Skånska traditionen. Framför allt har hon fastnat för yllebroderi, där hon utarbetat sin egen teknik av att sy på ett fritt måleriskt vis. Broderi som en egen handstil.
Lena Palenius tilldelades 2020 Skånes Hemslöjdsförbunds stipendium i samband med utställningen Utvalt. Fair Isle-stickning
Weekendkurs

Fair Isle-stickning är en traditionell flerfärgsstickning från Shetlandsöarna med mönsterbårder som sätts samman. Typiskt för sticktekniken är att färger blandar sig i bårderna och framträder på nya sätt. Tekniken är enkel, det svåra är att blanda färger och nyanser som gör att mönstren framträder tydligt. Under kursen kommer vi att prata om färger och hur du bygger upp ett mönster med klassiska mönsterbårder, klippa steek och fair isle-stickningens historia. 

Att välja färgkombinationer till sin fair isle-stickning kan vara ganska knepigt men under kursen kommer Carina att hjälpa till med hur du kan tänka. Under kursen, kommer du att få jobba med egna färg-inspirationer, färgkartor och sticka provlappar. Carinas nya bok om Fair isle-stickning kommer att utgöra ett underlag till kursen. Du som kommer med på kursen har som hemläxa under sommaren i uppgift att fotografera färginspirationer, dessa tar du med dig till kursen. Vid bra väder går vi ut och letar färger och jobbar med färgkartor i fält. Kursen vänder sig till dig som kan sticka men du behöver inte ha stickat fair isle-stickning tidigare.

Tid: 26-28 augusti, kl 10-16 
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Carina Olsson
Kostnad: 2400 kr, material tillkommer
Till anmälan (OBS endast reservplatser)

Folkdräktsömnad
Terminskurser

Två kurser
Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material.

Tid: sex onsdagar kl 12.30-17.00, 7 sep, 28 sep, 5 okt, 26 okt, 9 nov, 23 nov
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer 
Anmälan öppnar den 15 juli OBS endast reservplatser

Tid: lördagar 9.30-15. 20 aug, 24 sep, 22 okt, 19 nov, 3 dec Plats: Bygdegården i Förslöv 
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer
anmälan öppnar 15:e juli

Magiska mönster i trä
dagkurs

En introducerande workshop där du lär dig slöjdens grundläggande mönsterskärningstekniker för att skära magiska mönster och symboler i trä med kniv och karvsnittskniv. Deltagarna får kunskap i uddsnitt, linjer och bokstäver, plattskärning, nagelsnitt, materialkunskap och en introduktion till skärpning av verktygen 

Tid: 2:a okt  kl 9-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Jögge Sundqvist
Kostnad: 950 kr
Sista anmälningsdag: 14:e sep
Anmälan öppnar här den 15 juli.

Kursledarpresentation:
Jögge är nationellt och internationellt verksam som slöjdare, konsthantverkare, konstnär, föreläsare, inspiratör och författare sedan 1985. Han arbetar brett – allt från folkkonstnärliga bruksföremål till skulptur i trä – och slöjdar med förkärlek i rått virke med handverktyg där han tillverkar målade pallar, stolar, knivar, skåp, skedar och tråg, skulpturer och ordtavlor. 

I sitt slöjdande utforskar han arbetsprocesser och förhåller sig till ett traditionsbaserat kunnande och till folklig kultur där konst, kvalitet och arbetsmetoder hör samman. Jögge Sundqvist är utbildad vid slöjdlinjen på Vindelns folkhögskola, och har slöjdat sedan barnsben, upplärd i konsten att använda kniv och yxa av sin far slöjdaren Wille Sundqvist. Verksam i egen verkstad i Kasamark, Umeå.

Verktygsslipning
Helgkurs

Lär dig slipa, bryna och stringla dina eggverktyg. Om du har gamla verktyg liggandes hemma så tar du med och gör i ordning dem. Till exempel  slitna eller på annat sätt skadades hyvlar, stämjärn, skölpar, knivar, saxar, sekatörer, grensaxar, svarvstål, bildhuggarjärn och yxor. 

Tid: 8-9 okt kl 10-16 
Plats: Himmelsholmskursgård, Himmelstorp, Förslöv
Lärare: Benjamin Holm
Kostnad: 1700 kr
Anmälan öppnar här den 15:e juli

Skånskt yllebroderi
helgkurs

På kursen lär du dig de stygn, bottensömmar, mönsterformer och material som används i det skånska yllebroderiet. Den passar både för dig som är nybörjare och dig som broderat tidigare. 

Kursinnehåll: Historik, mönsteröverföring och montering.
Material kan du köpa av kursledaren.

Tid: 8-9 oktober, kl 10.15-16 
Plats: Kulturen i Lund
Lärare: Kristina Persson
Kostnad: 1700 kr
Anmälan öppnar här den 15:e juli

KOm igång och tälj
helgkurs

En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt och ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja.

Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar.

Vi går igenom täljtekniker som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling.

Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar med mera.

Tid: 22-23 okt kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Anders Isgren
Kostnad: 1700 kr
Sista anmälningsdag: 5:e okt
Anmälan öppnar här den 15:e juli

Skånskt yllebroderi
helgkurs

En grundläggande kurs i skånskt yllebroderi som passar för dig som vill prova skånskt yllebroderi.Mer varna brodöser är också välkomna då kursledaren är erfaren och kan göra individuella anpassningar så du kan påbörja ett projekt som passar din nivå.

Under kursen får du lära dig de stygn och bottensömmar som förekommer i skånskt yllebroderi, överföring av mönster från papper till tyg och vi kommer också att titta på olika monteringar. Vi kommer även titta på äldre folkliga dynor från olika delar av Skåne.

Tid: 22-23 okt kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Eva Berg
Kostnad: 1700 kr
Sista anmälningsdag: 5:e okt
Anmälan öppnar här den 15:e juli

Tvistsömsbroderi
Dagkurs

Upptäck den skånska tvistsömmen som den broderades av allmogen, utan pekpinnar, pilar och regler. Du får lära dig hur stygnet används för att ge olika effekter och hur du broderar tvist i fria former. 

Stygnet är mycket ålderdomligt och finns belagt i Sverige sedan medeltiden. I Skåne broderades det mycket tvistsöm och under kursen kommer du att få möjlighet att titta på gamla tvistsöms broderier från vårt textila arkiv.

Om du hinner får du prova på att brodera med olika material. 

Tid: 12:e nov kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Eva Berg
Kostnad: 850 kr
Sista anmälningsdag: 26:e okt
Anmälan öppnar här den 15:e juli

”tälj me about it”
helgkurs


En grundläggande workshop för både nybörjare och proffs. Vi klyver, hugger och täljer och lär oss om materialkvaliteter, fiberriktningar, yxteknik, täljgrepp, process, form och funktion. 

Vi slöjdar i rått och torrt virke efter behov – en liten hårpinne, en skinkpinne eller ett skulpturalt rockhuvud. 

Tid: 19-20 nov.  kl 9-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Jögge Sundqvist
Kostnad: 1900 kr
Sista anmälningsdag: 2 nov
Anmälan öppnar här den 15:e juli

Spinna lin
helgkurs

Lin – denna älskade spånadsväxt! De böljande blå fälten liknar inget annat. Kanske har du deltagit i 1KVMLIN och har eget lin att bereda, eller är du bara nyfiken på att lära dig. Att spinna lin är en rolig utmaning och blir fantastiskt vackert i alla former. 

Under helgen går vi igenom linberedning och hur man tar tillvara både blånor och långlinet. Vi pratar om olika linfästen och att våt- eller torrspinna. 

Det en är grundkurs för dig som vill ha en grund i att spinna lin. Det är en fördel om du har spunnit på spinnrock innan. Vi kommer även att testa att spinna på slända. 

Tid: 19-20 nov.  kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Lina Sundberg
Kostnad: 1700 kr
Sista anmälningsdag: 2 nov
Anmälan öppnar här den 15:e juli

Pappersslöjda till jul
Dagkur
s, barn+vuxen

Lär dig vika traditionella pappersstjärnor, smällkarameller och annat som hör julen till.

Tillsammans, barn och vuxna, låter vi kreativiteten flöda och tillverkar pappersdekorationer som ni sedan kan smycka gran och hem med.

Vi viker, klipper, klistrar och dekorerar med glitter, paljetter, bokmärken och ger julpyntet en personlig touch.

Detta är en kurs för barn och vuxen i sällskap, önskar du ta med fler än ett barn hör av dig till kurser@hemslojdeniskane.se

Tid: 3:e dec kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Ann-Sofie Magnér
Kostnad: 950 kr gäller 1 vuxen +1 barn
Sista anmälningsdag: 17 nov
Anmälan öppnar här den 15:e juli