Kurser

Anmälan till kurserna sker via länkarna nedan. Kursfrågor besvara via mail på kurser@hemslojdeniskane.se samt på telefon tisdagar kl 9-12, 070-302 35 25. Fakturafrågor besvaras av Johanna.karlsson@hemslojd.org  

 Här kan du läsa våra anmälningsvillkor Read our terms of application in english here  OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i någon av Skånes hemslöjdsföreningar har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  För att rabatt skall ges är det kursdeltagaren som skall vara medlem i någon av Skånes Hemslöjdsföreningar, ej fakturamottagaren. Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurser.

Presentkort
Vill du ge någon ett presentkort på någon av våra kurser, maila till anna-lisa.persson@hemslojdeniskane.se

Kurserna arrangeras i samarbete med Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.

Pappersslöjda till jul
Dagkur
s, barn+vuxen

Lär dig vika traditionella pappersstjärnor, smällkarameller och annat som hör julen till. Tillsammans, barn och vuxna, låter vi kreativiteten flöda och tillverkar pappersdekorationer som ni sedan kan smycka gran och hem med. Vi viker, klipper, klistrar och dekorerar med glitter, paljetter, bokmärken och ger julpyntet en personlig touch. Detta är en kurs för barn och vuxen i sällskap, önskar du ta med fler än ett barn hör av dig till kurser@hemslojdeniskane.se

Tid: 3:e dec kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Ann-Sofie Magnér
Kostnad: 950 kr gäller 1 vuxen +1 barn
Sista anmälningsdag: 17 nov
Till anmälan (endast reservplatser)

Folkdräktsömnad
Terminskurs

Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material.

O-kursen vt 2023
Terminskurs

Tid: sex onsdagar kl 12.30-17.00. 18 jan,1 feb, 8 mars, 29 mars, 12 april och 10 maj 
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer
Sista anmälningsdag: 2 jan
Till anmälan (endast reservplatser)

L-kursen vt 2023
Terminskurs

Tid: lördagar 9.30-15. 28 jan, 18 feb, 18 mars, 22 april och 20 maj
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer
Sista anmälningsdag: 2 jan
Till anmälan (endast reservplatser)

Skånskt yllebroderi
årskurser

Är du nybörjare får du lära dig hur du överför ett mönster till tyg, de olika stygnen som förekommer i skånskt yllebroderi och lite om monteringar. Du som broderat skånskt yllebroderi tidigare får hjälp att komma vidare.Vi inspirerar varandra och tittar också på gamla broderier för att få en känsla av hur fritt och personligt detta folkliga broderi är.  

T-kursen
årskurs

Tid: Fem tisdagar under våren och fem tisdagar under hösten, kl 18.30 – 21.00 varannan tisdag med start den 24:e januari.
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Eva Berg
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer
Sista anmälningsdag: 12 jan
Till anmälan

O-kursen
årskurs

Tid: Fem onsdagar under våren och fem under hösten. Kl 14.00-16.30 varannan onsdag med start den 25:e januari.
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona gamla stationshus
Lärare: Eva Berg
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer
Sista anmälningsdag: 12 jan
Till anmälan (obs endast reservplatser)

Fritt yllebroderi
Helgkurs

Låt mig dela med mig av mitt sätt att sy med ull på ylle. Vi pratar om stygnen som en handstil, och du provar att söka ditt eget sätt att möta garnet, tyget, stygnen och färgerna. Jag broderar som jag målar. När jag lägger till stygn så samspelar de med de tidigare stygnen på tyget. De kommunicerar, beroende på kulör, men också beroende på stygntyp. Ett stygn med kraftfull struktur och kontrasterande kulör kommunicerar på ett annat sätt än ett smygande litet stygn som är ton i ton. Varje färg och stygnsort ger ett tillägg i en slags kommunikation som växer fram på tyget, och där stygnen är som olika penseldrag i en målning. Med träning formar sig din egna handstil, ett eget språk. Sömnaden kan bli föreställande eller abstrakt, det bestämmer du.

Lena Palenius

På kursen undersöker vi olika färg- och stygnkombinationer och provar på att hitta din egna handstil genom att sy med min fria metod av yllebroderi.

Tid: 28-29 januari, kl 10-16 
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Lena Palenius
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer
Sista anmälningsdag: 12 jan
Till anmälan (Obs fulltecknad)

Kursledarpresentation: Lena har en ateljé i Barsebäckshamn där hon arbetar i sitt företag ”Lena Palenius Swedish Artstudio”. Hon arbetar med många olika textila tekniker med rötter i den Skånska traditionen. Framför allt har hon fastnat för yllebroderi, där hon utarbetat sin egen teknik av att sy på ett fritt måleriskt vis. Broderi som en egen handstil.
Lena Palenius tilldelades 2020 Skånes Hemslöjdsförbunds stipendium i samband med utställningen Utvalt. 

Lädersömnad
Helgkurs

Grundkurs i handsömnad i läder- sömnadsteknik, verktygsanvändning, färgning och ytbehandling och putsning av mönster. Du börjar med provsömnad och att sy till exempel ett enkelt fodral eller bälte. Därefter kan du utveckla egna idéer genom att vika en modell i kartong, och sedan skära till lädret.

Tid: 28-29 jan, kl 10-16 
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Mikael Hellner
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer
Sista anmälningsdag: 12 jan
Till anmälan (OBS endast reservplatser)

Mikael Hellner