Kurser

Anmälan till kurserna sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson på 070-302 35 25.

 Här kan du läsa våra anmälningsvillkor Read our terms of application in english here  OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i någon av Skånes hemslöjdsföreningar har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  För att rabatt skall ges är det kursdeltagaren som skall vara medlem i någon av Skånes Hemslöjdsföreningar, ej fakturamottagaren. Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurser.

Presentkort
Vill du ge någon ett presentkort på någon av våra kurser, maila till anna-lisa.persson@hemslojd.org

Folkdräktsömnad
Terminskurser

Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material.

Folkdräktsömnad O-grupp
Tid: sex onsdagar kl 12.30-17.00:19 jan, 9 feb, 9 mars, 30 mars, 13 april och 11 maj
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer 
Anmäl dig här (OBS endast reservplatser)

Folkdräktsömnad L-grupp
Tid: lördagar 9.30-15. 15 jan, 5 feb, 5 mars, 9 april och 7 maj
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer
Anmäl dig här (OBS endast reservplatser)


Skånskt yllebroderi 2022
Årskurs

Är du nybörjare får du lära dig hur du överför ett mönster till tyg, de olika stygnen som förekommer i skånskt yllebroderi och lite om monteringar. Du som broderat skånskt yllebroderi tidigare får hjälp att komma vidare.Vi inspirerar varandra och tittar också på gamla broderier för att få en känsla av hur fritt och personligt detta folkliga broderi är. 

Skånskt yllebroderi T
Tid: Fem tisdagar under våren och fem tisdagar under hösten, höstens datum bestäms senare kl 18.30 – 21.00 varannan tisdag med start den 11 jan
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Eva Berg
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer
Anmäl dig här (OBS endast reservplatser)

Skånskt yllebroderi O
Tid: Fem onsdagar under våren och fem under hösten, höstens datum bestäms senare. Kl 14.00-16.30 varannan onsdag med start den 12 jan
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona gamla stationshus
Lärare: Eva Berg
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer
Anmäl dig här (OBS endast reservplatser)

Fläta din egen Brigitte Bardot-korg
Helgkurs

Under 50-60 talen blev den sk Brigitte Bardot-korgen mycket populär då skådespelerskan Brigitte Bardot bar runt på den korgtyp som du under denna kurs får chans att göra. Korgen producerades under perioden i stora mängder och formen gjöts även i plast. Men korgtypen har betydligt äldre anor än så och det finns fynd som tyder på att det är en korgform som användes så tidigt som vikingatid. Korgen kan ha använts för att bära runt på hönor och är utmärkt som skördekorg. 

Under kursen kommer vi att fläta på det traditionella viset med avskalad kluven pil med ett skelett i avskalad rund pil. Harde-coreflätare kan prova på att klyva pilen själv annars kommer det att finnas kluven pil som dock behöver hyvlas till rätt bredd. Korgen flätas med en enkel teknik och det är stommen som kan vara lite svår att få till, därför behöver du inte stressa utan kan med lätthet fläta klart korgen hemma om du inte skulle hinna under kurstiden.

Tid: 29-30 jan, kl 10-16 
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Steen H Madsen
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer
Anmäl dig här (OBS endast reservplatser)

Fritt yllebroderi
Helgkurs

Låt mig dela med mig av mitt sätt att sy med ull på ylle. Vi pratar om stygnen som en handstil, och du provar att söka ditt eget sätt att möta garnet, tyget, stygnen och färgerna.

Jag broderar som jag målar. När jag lägger till stygn så samspelar de med de tidigare stygnen på tyget. De kommunicerar, beroende på kulör, men också beroende på stygntyp. Ett stygn med kraftfull struktur och kontrasterande kulör kommunicerar på ett annat sätt än ett smygande litet stygn som är ton i ton. Varje färg och stygnsort ger ett tillägg i en slags kommunikation som växer fram på tyget, och där stygnen är som olika penseldrag i en målning.

Med träning formar sig din egna handstil, ett eget språk. Sömnaden kan bli föreställande eller abstrakt, det bestämmer du.

På kursen undersöker vi olika färg- och stygnkombinationer och provar på att hitta din egna handstil genom att sy med min fria metod av yllebroderi.

Tid: 29-30 jan, kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Landskrona
Lärare: Lena Palenius
Kostnad: 1700 kr
Sista anmälningsdag: 13 jan
Anmäl dig här (OBS endast reservplatser)

Kursledarpresentation: Lena har en ateljé i Barsebäckshamn där hon arbetar i sitt företag ”Lena Palenius Swedish Artstudio”. Hon arbetar med många olika textila tekniker med rötter i den Skånska traditionen. Framför allt har hon fastnat för yllebroderi, där hon utarbetat sin egen teknik av att sy på ett fritt måleriskt vis. Broderi som en egen handstil.
Lena Palenius tilldelades 2020 Skånes Hemslöjdsförbunds stipendium i samband med utställningen Utvalt. 

Lädersömnad
Helgkurs

Grundkurs i handsömnad i läder – sömnadsteknik, verktygsanvändning, färgning och ytbehandling och putsning av mönster. Du börjar med provsömnad och att sy till exempel ett enkelt fodral eller bälte. Därefter kan du utveckla egna idéer genom att vika en modell i kartong, och sedan skära till lädret.

Tid: 5-6 feb, kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Landskrona
Lärare: Mikael Hellner
Kostnad: 1700 kr
Sista anmälningsdag: 20 jan
Anmäl dig här (Obs endast reservplatser)

Mikael Hellner

Luffarslöjd
Helgkurs

Luffarslöjd är en mångsidig och intressant teknik där du under en helg hinner med mycket.

Under kursen kommer vi att börja med en hängare och fortsätta med bl.a brödnagg, ljusstake, och korg eller grytunderlägg. 

Även om vi följer en viss ordning finns det utrymme för personlig prägel och uttryck på de ting vi skapar.

Tid: 2-3 april, kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Landskrona
Lärare: Caroline Blixt
Kostnad: 1700 kr
Sista anmälningsdag: 16 mars
Anmäl dig här

Kursledarpresentation: Luffarslöjd är en av de tacksammaste tekniker jag vet. Eller så är det helt enkelt järntråden jag är förtjust i. Det finns många roliga material här i världen.
Men järntråden är liksom så tillgänglig, enkel, och dessutom billig. Man behöver inte vara rädd att göra fel – det går så lätt att börja om. Och det behövs inte så många verktyg för att sätta igång – ofta har man dem redan i huset.

Jag använde mig av järntråd – eller ståltråd som man ofta säger – redan som liten, helt enkelt för att den fanns där. Annars brukar jag framför allt beskriva mig som tecknare, även om jag gärna både målar och skulpterar. Men för snart trettio år sedan började jag använda mig av den tekniken som vi kallar luffarslöjd/luffarkonst/trådarbete och tyckte verkligen den passade mig väldigt bra.