Aktuellt

Ida Liedholm

Bärbart silver – bland blommor, kvinnor och vilda djur

3 juni – 26 augusti 2023

Ida Liedholm är smyckeskonstnär med verkstad i Skanör. Alla hennes smycken är unika, de tillverkas utifrån personliga önskemål och genom hantverket berättas en historia om personen som bär smycket.

I sommarens utställning på Hemslöjden i Skåne, Landskrona, visar hon smycken inspirerade av det skånska yllebroderiet. Hon har besökt våra samlingar och där hittat blommor, kvinnor och vilda djur som nu har blivit till halsband, ringar och örhängen. 

Invigning 3 juni

Vid invigningen den 3 juni, finns Ida Liedholm i utställningen mellan kl 11.00 och 15.00. 

Kl 12- 12.30 pågår ett samtal i utställningen – om hantverket och möjligheten att inspireras av andra material och tekniker – mellan Ida Lidholm och Annhelén Olsson. Varmt välkomna!

Korgfestival 27-28 maj 2023

Trelleborg

I samband med att utställningen Älskade Korg visas på Trelleborgs Museum under april och maj så arrangerar vi en korgfestival under sista utställningshelgen. 

Korgslöjdare i arbete. Korgförsäljning. Korgrådgvining. Korgparad. Korgpicknick. Korgutställning. Korgfilmer. Korgföredrag.

Plats: Trelleborgs Museum och Stadsparken bakom museet
Tider: lör 11-16, sön 11-16

Lördag 11-16 – preliminärt program – hållpunkter

  • 11-16 Korgslöjd i Stadsparken – ett 20-tal korgslöjdare från hela landet visar hur de tillverkar korgar samt försäljning.
  • 11.45-11.55 Korgparad / korgvisning på scenen i Stadsparken
  • 12.20-12.30 Korgparad / korgvisning på scenen i Stadsparken
  • 12-14 Korgslöjd för hela familjen i Stadsparken med museets pedagog och Söderslätts Hemslöjdsförening.
  • 12-14 Korgrådgivning i Stadsparken med korgexpert Steen Madsen. Ta med en korg och få veta mer om den: när, hur och var är den gjord? (obs ingen ekonomisk bedömning)
  • 14-15 Visning av utställningen Älskade Korg! (hemslöjdskonsulent Sofia Månsson och antikvarie Åsa Bill) – Museet
  • 12-16 Filmvisning av korgfilmer – Museets biograf
  • 12-16 Korgpicknick. Ta med en välfylld picknickkorg hemifrån och duka upp i Stadsparken.

Vi fyller Trellborg med korgar! Ta med en korg och visa upp den på vår korgparad och/eller för vår expert. I museets filmsalong visas dokumentärfilmer om korghantverk hela dagen: bla granrotskorgtillverkning med ErnaLill Linden, filmen om korgmakaren Mikael Svensson samt en nyproducerad film om Steen Madsen.

Söndag 11-16 på Trelleborgs Museum, Bian
preliminärt tidsschema

  • 11.10 En korgresa genom landet. Om våra inhemska korgtraditioner från Norr till Söder. Föredrag och visning i utställningen av Sofia Månsson och Helena Åberg projektledare för projekt Korgen Lyfter
  • 12-12.40 Korgen som föremål, tradition och historia. Föredrag av Steen Madsen
    PAUS, (fika serveras för de som har förbeställt, se länk nedan)
  • 13.40-14.20 Ett liv med näver – Föredrag av Karin Lundholm
  • 14.20-15.00 Spånkorgarna från Örkened, en framgångshistorias uppgång och fall. Föredrag av Eva Persson
  • 15.10-15.40 Korgtraditoner i Skåne. Föreläsning av Kalle Forss
    Avslut

Inträde till Trelleborgs kostar 40 kr, därefter är alla föreläsningarna gratis, MEN om du vill förebeställa fika till pausen så krävs att du bokar och förskottsbetalar här. Sista beställningsdag är 23 maj. Matig vegetarisk macka, kaffe/te samt något sött till. Självkostnadspris 100 kr. Sist

Är du korgslöjdare och vill delta i stadsparken med demonstration och/eller försäljning av korgar? Kontakta ansvarig hemslöjdskonsulent Sofia Månsson sofia.mansson@hemslojdeniskane.se eller 070-918 80 77

Välkomna till två dagar om korgar i samarbete med Skånes Hemslöjdsförbund och Trelleborgs Museum.

Följande korgslöjdare är klara för korgfestivalen, dvs medverkar i lördagens program i Stadsparken med korgslöjd, demonstrationer och försäljning:

-Eva Persson, Skåne. Fläta pil för din utemiljö
-Maria Jönsson, Skåne. Pilflätning
-Ann-Marie Jönsson, Skåne. Pilflätning
-Michael Ritter, Skåne. Gräskorgsbindning
-Ingalill Nilsson, Skåne. Lindbast och pilflätning
-Solveig Langballe, Danmark. Pilkorgsflätning
-Hans-Jørgen Jensen, Danmark. Pilkorgsflätning
-Misa Asp, Stocholm. Rotslöjd och upprop för bildande av nationellt korgnätverk/korgslöjdsförening
-Eva Nyberg, Stockholm. Korgslöjd och upprop för bildande av nationellt korgnätverk/korgslöjdsförening
-Birgita Rames, Danmark, Näverslöjd och upprop för bildande av nationellt korgnätverk/korgslöjdsförening
-Miriam Göransson, Västra Götaland, Löbbindning, pilkorgsförsäljning och upprop för bildande av nationellt korgnätverk/korgslöjdsförening
-Mona Malmqvist Sjöstedt, Örebro län, flätning med pilbark
-Carina Hedin, Östergötland, korgslöjd
-Curt Bengtsson, Västra Götaland, Hedaredskorgar
-Birgitta Björling Ottosson, Västra Götaland, rotslöjd
-Karin Lundholm, Hälsingland, näverslöjd
-Gunnel Eriksson, Västerbotten, rotslöjd
-Gerd Boethius, Sörmland, revbenskorgar av granrot
-Kalle Forss, Skåne, hasselkorgar

Vävrunda 6 maj

Vi Vävare i Skåne anordnar en Vävrunda den 6 maj 2023.

Under dagen har vi öppet hus på Hemslöjden i Skåne och hemslöjdskonsulent Annhelen Olsson visar vävda förkläden ur våra samlingar mellan kl. 11-15.

Vi vävare i Skåne/Riksvävarna och Svenska Vävstolsmuseet i Glimåkra är ideella och oberoende föreningar för alla som är intresserade av handvävning. Målet är att verka för att vävkunnigheten förnyas och bevaras inom verksamhetsområdet samt att sprida information om handvävningen.


Länk till karta med besöksplatser
Ladda ner lista över  “Möjliga stopp i Skånevävrunda den 6 maj, Hela Skåne väver!”

Digital föredrag med Karin Lundholm

Ett Liv med näver

Karin Lundholm är slöjdare och före detta länshemslöjdskonsulent och har ägnat ett helt slöjdarliv åt näver. Nu finns möjlighet att höra henne på en digital föreläsning där hon delar med sig av sina erfarenheter från sitt slöjdande och utforskande av nävrets mångsidiga egenskaper.

Tid 2 maj kl 19-20, ingen kostnad, ingen anmälan

Plats: Korgen Lyfters facebooksida facebook.com/korgenlyfter Föredraget dyker upp i flödet som ett livesänt inlägg strax före kl. 19.

Obs, du behöver inte ha ett facebookkonto eller vara inloggad på facebook för att kunna se och höra föredraget. Endast om du vill ställa frågor via chatten så behöver du vara inloggad.

Föreläsningen är ett samarbete mellan projekt Korgen Lyfter och Studieförbundet Vuxenskolan, Gävleborg

Älskade Korg!

1 april-28 maj visas utställningen Älskade Korg! på Trelleborgs Museum. Utställningen visar en stor mängd korgar från museets samlingar tillsammans med nytillverkade korgar från hela Landet.

Utställningen Älskade Korg! är en vandringsutställning producerad av projekt Korgen Lyfter, som drivs av hemslöjdskonsulenterna i Skåne och Sörmland. Läs mer om projekt Korgen Lyfter här

Älskade korg – Bundet, flätat och vridet lyfter korgen utifrån perspektiv som hållbarhet, eget skapande och historia. Utställningen Älskade korg! vill väcka nyfikenhet kring hantverket, visa mångfalden av korgar i Sverige och berätta om vår rika korgtradition i Skånes såväl som i resten av landet.

Trelleborgs Museum, Stortorget 1, Trelleborg.
Öppet: tis-sön 12-16

Utställningsprogram

1 april vernissage: Kl. 13.00 – visning av utställningen av Hemslöjdskonsulent Sofia Månsson, en av producenter bakom utställningen och föremålsansvarig Åsa Bill från Trelleborgs Museum

Påsklov v 14: Lovaktiviteter på tema korg. Prova att göra en liten korg med träbotten.

6-7 maj kurs: Fläta pil till din utemiljö. Kurs på Trelleborgen, Västra Vallgatan 6, Trelleborg med Eva Persson. För mer info och anmälan läs här

13-14 maj kurs: Lär dig binda halmlöb. Kurs på Trelleborgs Museum med Steen Madsen. Läs mer och anmäl dig här

27-28 maj : Korgfestival i två dagar i samband med att utställningen avslutas. Korgparad, korgrådgivning, föredrag, försäljning och demonstrationer kring ett av våra äldsta hantverk och en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar: korgen!  Läs mer kom korgfestivalen här

Ett samarbete mellan Skånes Hemslöjdsförbund och Trelleborgs Museum

1 kvm lin 2023

Nu startar vi igång ännu ett år med 1 kvm lin! Har du tillgång till en yta att odla på och är nyfiken på att lära dig mer om linet, från frö till textil? Välkommen att delta! 1 kvm lin förenar odlingsintresse och skaparglädje samtidigt som det ökar medvetenheten kring dagens textila produktion och konsumtion.

I Skåne samarbetar vi hemslöjdskonsulenter med Skånelin. Skånelin är en förening som verkar för att sprida information om både spånads- och oljelin och erbjuder olika aktiviteter.

Anmälan 15 mars – 15 maj

Du som vill delta i 1 kvm lin anmäler dig till Annhelen Olsson, annhelen.olsson@hemslojdeniskane.se, så kommer du få sju instruktionsbrev utskickade inför de olika momenten från sådd till skörd, en fin skylt att sätta i din odling som informerar om projektet, med mera.

Linfrö kan du köpa i Hemslöjdens butik i Landskrona, eller via webbshoppen https://butiken.hemslojdeniskane.se

Riksförbundet bjuder in till webbinarier

12 april kl 19.00-20.00 Sådd av lin

16 augusti kl 19.00-20.00 Skörd av lin

4 oktober kl 19.00-20.00 Rötning av lin

Se mer och för anmälan till webbinarierna på www.hemslojden.org

1 kvm lin syftar till att sprida kunskap om linet – odling, beredning, spinning och vävning – samtidigt som vi ökar insikten om hur textil tillverkas och hur vi konsumerar textil. 2020 initierades satsningen av hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland. 2021 hakade hela landet på med riksförbundet , Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, som samordnare. 2022 ville också Hemslöjdsrörelserna i Norden delta. Till och med Island!

Maria Gullberg

Virkningens oändliga möjligheter

4 mars – 20 maj 2023, Hemslöjden i Skåne, Landskrona gamla stationshus

Äntligen är det dags för en utställning om virkning! Och under våren kommer Maria Gullberg till oss för att visa en del av sina nyskapande alster.

Maria Gullberg

Under vernissagedagen, 4 mars, kommer Maria att hålla ett föredrag. Föredraget kostar 100 kr.
Anmäl dig här.

Maria Gullberg är utbildad på Konstfack 1989, Stockholm, och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har utvecklat en rad nya tekniker och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster, ofta i ett stramt grafiskt formspråk. 

Hon tilldelades år 2019 Barbro Wingstrands stipendium på 100 000:- för sitt månggåriga arbete med att utforska och förnya virkningen. Maria är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut ett flertal böcker om virkning:

Virka rutor!, Polaris fakta, 2023
Virkad mönstermagi, Hemslöjdens förlag, 2017
VIRKA!, Hemslöjdens förlag, 2013
Virktekniker, Hemslöjdens förlag, 2013
Virka muddar, Hemslöjdens förlag, 2007
Tid att virka, Hemslöjdens tidskrifter, 1998


Filmen om Hör och gör

Hör och Gör var ett projekt som genomfördes 2018-2022 av hemslöjdskonsulenter och utvecklare inom hemslöjd i regionerna Blekinge, Halland, Jönköpings län, Kalmar län, Kronoberg och Skåne. Projektet handlade om barn, slöjd och berättande. Skrivet material finns att ladda ner från http://hemslojdeniskane.se/barnen-och-hemslojden/

Näver

10 december-18 februari visar vi utställningen

Näver – det beresta materialet i våra lokaler i Landskrona

Näver är ett fantastiskt naturmaterial med stor potential som i nuläget går till spillo i den svenska skogsindustrin. Det har långa kulturella rötter men idag finns ingen plats för materialet i modern produktion. Utställningen Näver undersöker likheter och olikheter mellan traditioner och samtida ska- pande i det subarktiska näverbältet i Europa och Asien. Här finns även historiska kopp- lingar som skapat oväntade öar av samklang i formspråk och teknik på isolerade platser.

Öppettider: tis-fre 11-16, lör 11-15.