Kurser

Januari och februari 2021 har vi ställt in all publik verksamhet samt all kursverksamhet. Detta på grund av Covid-19. 

Det är viktigt att alla är aktsamma och sköter hygienen enligt föreskrivna regler. Vi rekommenderar också att personer som känner sig sjuka, med hänsyn till övriga deltagare, stannar hemma.

När det gäller anmälningsvillkoren så är de till och med den 1 april generösare än vanligt (gäller kurser som genomförs innan 1 april). Det innebär att du utan kostnad kan avsäga dig din plats oavsett hur nära kursdatum det är. Detta för att alla som har sjukdomssymptom ska kunna stanna hemma utan att känna att de förlorar pengar. 

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig i en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson på 070-302 35 25. Presentkort på kurser kan också ordnas hör då av dig helst via mail . Här kan du läsa våra anmälningsvillkor 

Read our terms of application in english here 

OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i någon av Skånes hemslöjdsföreningar har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  För att rabatt skall ges är det kursdeltagaren som skall vara medlem i någon av Skånes Hemslöjdsföreningar, ej fakturamottagaren. Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurser.

Presentkort
Vill du ge någon ett presentkort på någon av våra kurser, så är det bara att du hör av dig till anna-lisa.persson@hemslojd.org så ordnar vi det!

Intresserad av sommarkurs? Scrolla ner på denna sida så hittar du våra sommarkurser.

Folkdräktssömnad
Terminskurser

Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material.

Tid: sex onsdagar kl 12.30-17.00: 10 feb, 10 mars, 31 mars, 7 april, 5 maj och sista datumen kommer ni överens med kursledaren om när det passar.
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer 
Till anmälan

L-grupp (tidigare M)
Tid: Lördagar kl 9.30-15.30: 6 feb, 13 mars, 10 april, 8 maj och sista datumen kommer ni överens med kursledaren om när det passar.
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer
Till anmälan

Hönsestikk (endast reservplatser)
Helgkurs

Hönsestrikk är en friare form av berättade mönsterstickning som har sitt ursprung i 1970-talets Danmark. Karaktäristiskt är de färgglada mönsterbårderna och de instickade personliga och politiska budskapen. Under senare år har Hönsestrikk hittat nya uttryck i gerillaslöjden. Hönsestrikk är ren okynnesstickning, utan pekpinnar och där du har möjlighet att släppa loss och frossa i färger mönster och fylla din stickning med eget innehåll. 

Kursinnehåll: historien bakom hönsestrikk och hur hönsestrikk hittat nya uttryck i gerillaslöjden, inspiration, tekniktips, fallgropar, mönsterkavalkad och självklart mycket stickning.

Tid: 13-14 mars, kl 10-16
Plats: Regionmuseet i Kristianstad
Lärare: Anna Bauer
Kostad: 1700 kr
Sista anmälningsdag: 24:e feb
Till anmälan

Om kursledaren:
Anna Bauer är textilkonstnär utbildad på HDK, bosatt och verksam i Göteborg. Förutom stickning arbetar hon också med broderi, tryck, kostym och konstpedagogik. Hon har givit ut böckerna: Hönsestrikk a love story och Sticka mönster på ditt sätt.

Kom igång och tälj (fulltecknad)
Helgkurs

En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt men ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. 

Vi går igenom täljtekniken som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling. Det finns föremål att inspireras av: slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar m.m.

Tid: 13-14 mars, kl 10-16
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Anders Isgren
Kostad: 1600 kr
Sista anmälningsdag: 24:e feb
Till anmälan

yxa

Brodera din omgivning INställd
Helgkurs

Tid: 20-21 mars, kl 10-16
Plats: Kulturhuset Anders i Höör
Lärare: Elin Couvin

Verktygsvård
Helgkurs

Lär dig slipa, bryna och stringla dina eggverktyg. Om du har gamla verktyg liggandes hemma så tar du med och gör i ordning dem. Till exempel  slitna eller på annat sätt skadades hyvlar, stämjärn, skölpar, knivar, saxar, sekatörer och yxor.

Tid: 27-28 mars, kl 10-16
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Benjamin Holm
Kostad: 1700 kr
Sista anmälningsdag: 10:e mars
Till anmälan

Tälj ditt yxskaft
Dagkurs

Tälj ditt eget yxskaft med hjälp av yxa och kniv. Många har gamla yxhuvuden hemma och vill kunna göra nya skaft till dem. Ta med det yxhuvud du vill tälja skaft till. Julia går steg för steg igenom täljning av yxskaft i färskt virke, torkning och ytbehandling. Olika gamla skaft finns på plats som inspiration.  

Tid: 24:e april, kl 10-16
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Julia Kalthoff
Kostad: 850 kr
Sista anmälningsdag: 6:e april
Till anmälan

Broderi och tryck
Helgkurs

I kursen kombineras enkla textiltrycksmetoder med broderi. Första dagen trycker vi block-, stämpel- och schablontryck på bomulls- och linnetyger. Andra dagen broderar vi på tygerna vi tryckt. Vi gör mönster, bilder eller broderar text med förstygn, efterstygn, kedjestygn, korsstygn, pärlor och paljetter. 

De tryckta och broderade tygerna passar bra att använda till tygkassar, tavlor, kuddfodral och andra inredningstextilier och accessoarer. Kursen passar både nybörjare och den som är mer erfaren och har broderat och tryck tidigare.

Tid: 24-25 april, kl 10-16
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Lena Håkansson
Kostad: 1700 kr
Till anmälan

Lena Håkansson

Löbbindning
Helgkurs

Löbbindning, eller spiralbindning är en teknik som förr användes vid tillverkning av bland annat förvaringskärl, bikupor, halmskor och även likkistor. Tekniken var särskilt vanlig i Skåne och på Jylland. Det går till så att knippen med halm binds samman varv efter varv med hjälp av skenor i pil, hassel eller rotting.

På kursen får du börja med att binda ett enkelt kärl av halm med pilskenor. Under kursen har du tillgång till färdigkluvna skenor som du bara finhyvlar, men du får också lära dig att göra skenorna från grunden – klyva och hyvla dem.

Tid: 24-25 april, kl 10-16
Plats: Trelleborgs museum
Lärare: Steen H Madsen
Kostad: 1700 kr
Sista anmälningsdag: 6:e april
Till anmälan

Täljd mekanik – Polhem möter Pettson
3-dagars kurs

Gamla redskap ger nya ideer. Vi tittar på knäpphärvel och potatiskvarn och njuter av deras slöjdade uttryck. Sedan bygger vi applådmaskiner, tydligt inspirerade av dessa gamla redskap.

Eftersom kurstiden är kort så kopierar vi ett redan påhittat redskap. Därför är du välkommen även om du inte har egna ideer men vill öppna dörren till den täljda mekanikens underbara värld. 

Tid: 7-9 maj, fredag kl 17-20, lör kl 9-17 och sön kl 9-16
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Per Helldof
Kostad: 2000 kr
Sista anmälningsdag: 16:e april
Till anmälan

Om kursledaren: 
Per har i 40 år arbetat heltid med slöjd och konsthantverk. De senaste 20 åren har han arbetat med hur man gör kul slöjd med kugghjul.

Driver sedan 2009 tillsammans med sin hustru Anna  Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett. Ett kulturhus med utställningar, konserter, kurser, föredrag, café och försäljning.

Hemsida www.helldorff.se

Brodera fritt på ylle
3-dagars kurs

Karin Derland är textilkonstnär och broderar på ylle med en mängd olika material och tekniker. I kursen Brodera fritt på ylle får du följa med in i Karins värld, lära dig mer om hur hon ser på broderi och hur hon arbetar. Karin går igenom hur du kan tänka kring inspiration, komposition, färgval och material när du broderar på ylle. Arbetstekniskt ligger fokus på applikationsteknik, tips kring mönsteröverföring av detaljer, hur du kan arbeta med kartongmallar, olika typer av stygn, garner och material som pärlor, speglar, snoddar mm. 

Kursen passar både nybörjare och mer erfarna och är ett bra tillfälle att hämta inspiration! Karin kommer att ha med sig egna broderier och indiska broderier för visning och inspiration.

Tid: 7-9 maj, kl 10-16 (alla dagar)
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Karin Derland
Kostad: 2400 kr
Sista anmälningsdag: 16:e april
Till anmälan

Om kursledaren: 
Karin Derland är textilkonstnär och författare till den nyutkomna boken Brodera fritt på ylle.

Konstskolestudier inom teckning, måleri, grafik, screentryck och skulptur tillsammans med många års erfarenhet av tidnings- och magasinslayout ligger till grund för hennes särpräglade uttryck. För Karin är broderiet främst ett konstnärligt medium och hon utgår inte från detaljerade skisser utan låter broderierna växa fram successivt. Karin blandar applikationer och mängder av stygntekniker med material som ull, lin, silke, bomull, band, papper, speglar och pärlor.

DerlandPilflätning
Helgkurs

Tid: 8-9 maj, kl 10-16
Plats: Trelleborgsmuseum
Lärare: Eva Persson
Kostnad: 1700 kr
Sista anmälningsdag: 16 april
Till anmälan

SOMMARKURSER 2021

Anmälan till sommarkurserna öppnar den 3 mars kl 9.00

v.24 Sticka flätor, Landskrona, kursledare: Ivar Asplund
v.24 Knutkorgar, Landskrona, kursledare: Göran Andersson
v.24 Folkdräktssömnad, Stockamöllan, Kursledare: Maja Satz

v. 26 Yllebroderi, Landskrona, kursledare: Eva Berg
v.26 Tälj fåglar barn+vuxen, Landskrona, kursledare: Frank Egholm

v.27 Tredimensionell broderi, Landskrona, kursledare: Hannah Streefkerk
v.27 Pilflätning, Landskrona, kursledare: Steen H Madsen

v.28 Svarvning, Landskrona, kursledare: Åke Landström
v.28 Pilflätning, Landskrona, kursledare: Steen H Madsen

v.29 Träslöjd, täljning, Landskrona, kursledare: Anders Isgren
v.29 Pilflätning, Landskrona, kursledare: Steen H Madsen

v.30 Konstväv, Landskrona, kursledare: Gunvor Johansson
v.30 Svepteknik, Landskrona, kursledare: Helena Åberg

v.31 Flamskväv, Landskrona, kursledare: Marianne Asp