Kurser

Regler runt kursverksamheten är på grund av Covid-19 ändrade. 

Det är viktigt att alla är aktsamma och sköter hygienen enligt föreskrivna regler. När det gäller anmälningsvillkoren så gäller ordinarie anmälningsvillkor för dem som anmäler sig till kurs efter den 1:a juni. För anmälda innan den 2 juni så gäller de särskilda villkor vi hade då – alltså full återbetalning vid avbokning oavsett hur nära kursstart det sker. 

Anmälan till kurserna sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson på 070-302 35 25.

 Här kan du läsa våra anmälningsvillkor Read our terms of application in english here  OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i någon av Skånes hemslöjdsföreningar har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  För att rabatt skall ges är det kursdeltagaren som skall vara medlem i någon av Skånes Hemslöjdsföreningar, ej fakturamottagaren. Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurser.

Presentkort
Vill du ge någon ett presentkort på någon av våra kurser, maila till anna-lisa.persson@hemslojd.org


skånsk konstväv
veckokurs

Vi ser och lär av den skånska vävtraditionen för att ta den vidare in i vår tid. Rölakan, krabbasnår, halvkrabba och dukagång väver du i egen uppsättning, prova på alla fyra, och kanske lite trensaflossa eller fördjupa dig i en teknik. Som kursmaterial används kursledarens bok Väv skånska allmogevävnader. Grundläggande kunskaper i vävning krävs.

Tid: 26-30 juli kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Gunvor Johansson
Kostnad: 3300, material tillkommer
Till anmälan OBS endast reservplatser


Klyva spån och böja svep
veckokurs

Vi tillverkar askar och brickor i svepteknik.Lär dig klyva ut tunna ämnen och tillverka svepkärl i furu och sälg. Svepteknik är en gammal teknik för att tillverka burkar, askar och kärl för förvaring och transport. Det tidigast kända svepkärlen är redan från bronsåldern och i Sverige finns det spår av svepkärl från vikingatiden. Svepteknik innebär att ett långt träspån ångbasas eller blötläggs och böjs till en rund eller oval form, antingen med hjälp av en mall eller på frihand. Svepet sys sedan ihop med rötter. Därefter sammanfogas det med träbotten och ofta även med lock. Under kursen får du tillverka brickor eller askar i svepteknik. Du får du klyva fram spån med handverktyg och bearbeta det till rätt dimension. Därefter ångbasas spånet och sveps. Du sammanfogar det med björk- eller granrötter. Du tillverkar en botten som passas in och sammanfogas och eventuellt ett lock. 

Du får en god inblick hur trä fungerar genom att klyva virke. Du får även kännedom om olika skärande handverktyg exempelvis skave och bandkniv samt kunskap om basning, böjning och rotsöm. Dessutom får du kunskap om hur tekniken och föremålen använts historiskt. Målet är att du efter kursen får med dig minst en bricka eller ask i svepteknik och har god kännedom om hur du ska gå vidare för att tillverka egna svepkärl.

Tid: 26-30 juli kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Helena Åberg
Kostnad: 3300, material tillkommer
Till anmälanflamskvävning
veckokurs

Nu har du chansen att lära dig en gammal anrik teknik med starka traditioner i Skåne. Tekniken kom till Skåne via Flandern och här utvecklades tekniken efter allmogens behov, möjligheter och smak. Tekniken har ett eget formspråk som är vackert , spännande och ibland galet. Tekniken vävdes som mest under 1750-1850-talet. Under kursen får du lära dig grunderna i flamskvävning – uppsättning och vävning i ram. För att lära känna tekniken får du som är nybörjare väva detalj från en gammal förlaga. Kursen vänder sig till både nybörjare och de som vävt flamsk tidigare.

Tid: 2 – 6 aug kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Marianne Asp
Kostnad: 3300, material tillkommer
Till anmälan (OBS endast reservplatser)

KRYCKKÄPP(Inställd)

Tid: 12 aug, kl. 10-16,
Plats: Röda ladan Boketorp, Hovdala Slott
Lärare: Kalle Forss, hemslöjdskonsulent i Skåne

Folkdräktssömnad
Terminskurser

Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material.

Tid: fem lördagar 9.30-15.30, 28 aug, 25 sep, 23 okt, 20 nov och 11 dec
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer
Till anmälan (OBS endast reservplatser)

Tid: sex onsdagar kl 12.30-17.00: 25 aug, 22 sep, 20 okt, 3 nov, 24 nov och 1 dec
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer 
Till anmälan

Verktygsvård
Helgkurs

Lär dig slipa, bryna och stringla dina eggverktyg. Om du har gamla verktyg liggandes hemma så tar du med och gör i ordning dem. Till exempel  slitna eller på annat sätt skadades hyvlar, stämjärn, skölpar, knivar, saxar, sekatörer, grensaxar, svarvstål, bildhuggarjärn och yxor. 

Tid: 25-26 sep kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Lärare: Benjamin Holm
Kostnad: 1700 kr
Sista anmälningsdag 9 sep

Till anmälan

Hålsömsbroderi
Helgkurs

Nu har du möjlighet att lära dig hålsöm, som tidigare ansågs vara en av de allra finaste typerna av handarbete. 

Under kursen kommer du att lära dig grunderna och den passar för den som inte broderat hålsöm tidigare. Du kommer lära dig sy olika enkla variationer och hur du väljer mönster och material för ditt projekt. Vi kommer titta på hur du med hålsöm kan skapa vackra fållar, spetskanter och bårder och hur du med hålsöm kan smycka kläder och annat. 

Tid: 25-26 sept, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Zanne Puchleitner
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 9 sep

Till anmälan

Dekorera på stickat
Endagskurs

Välkommen till en inspirerande dag i att dekorera ett stickat material.

Du kommer att lära dig applicerar ett fast materiel (tyger och band) så det sammanfaller snyggt med ett elastiskt stickat material. 
Vi arbetar med de stygn som är lämpliga för detta, lyfter fram vilken teknik och vilken process som möjliggör ett fint resultat.
Genom att använda olika tyger och band i material, pärlor och trådar i olika grovlekar kan du leta dig fram till ditt uttryck både då det gäller färger och struktur. Detta appliceras på ett Stickat material.

De fantastiska dekorationerna på Spedetröjan är din inspirationskälla och alla erbjuds göra sin alldeles egna tolkning av dessa, vad vill du lyfta fram? vad inspirerar dig?
Det är bra om du har erfarenhet av att sy enklare stygn.

Tid: 3 okt, kl 10-16 
Plats: Kulturen i Lund
Lärare: Inger Olsson
Kostnad: 850 kr, material tillkommer
Sista anmälningsdag: 17 sep 

Till anmälan

Broderi och tryck
Helgkurs

I kursen kombineras enkla textiltrycksmetoder med broderi. Första dagen trycker vi block-, stämpel- och schablontryck på bomulls- och linnetyger. Andra dagen broderar vi på tygerna vi tryckt. Vi gör mönster, bilder eller broderar text med förstygn, efterstygn, kedjestygn, korsstygn, pärlor och paljetter. De tryckta och broderade tygerna passar bra att använda till tygkassar, tavlor, kuddfodral och andra inredningstextilier och accessoarer. Kursen passar både nybörjare och den som är mer erfaren och har broderat och tryck tidigare.

Lärare: Lena Håkansson
Tid: 9–10 okt, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.700 kr
Sista anmälningsdag: 24 sep
Till anmälan

Lädersömnad Inställd

Lärare: Mikael Hellner
Tid: 9-10 okt, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.700 krHönsestrikk
Helgkurs

Hönsestrikk är en friare form av berättade mönsterstickning som har sitt ursprung i 1970-talets Danmark. Karaktäristiskt är de färgglada mönsterbårderna och de instickade personliga och politiska budskapen. Under senare år har Hönsestrikk hittat nya uttryck i gerillaslöjden. Hönsestrikk är ren okynnesstickning, utan pekpinnar och där du har möjlighet att släppa loss och frossa i färger mönster och fylla din stickning med eget innehåll. 

Kursinnehåll: historien bakom hönsestrikk och hur hönsestrikk hittat nya uttryck i gerillaslöjden, inspiration, tekniktips, fallgropar, mönsterkavalkad och självklart mycket stickning.

Tid: 16-17 okt, kl 10-16 
Plats: Kulturen i Lund
Lärare: Anna Bauer
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer

Till anmälan

Halmlöb
Helgkurs

Löbbindning, eller spiralbindning är en teknik som förr användes vid tillverkning av bl a förvaringskärl, bikupor, halmskor och t o m likkistor. Tekniken var särskilt vanlig i Skåne och på Jylland. Det går till så att man binder samman knippen med halm varv efter varv med hjälp av skenor i pil, hassel eller rotting. På kursen får du börja med att binda ett enkelt kärl av halm med pilskenor. Under kursen har du tillgång till färdigkluvna skenor som du bara fin hyvlar, men du får också lära dig att göra skenorna från grunden – klyva och hyvla dem. 

Tid: 16-17 oktober, kl 9-16 
Plats: Österlens museum Simrishamn
Lärare: Steen H Madsen 
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer 
Anmälan: senast 1 oktober

Till anmälan

Flerfärgsvirkning
Helgkurs

Flerfärgsvirkning ger dig möjlighet att leka med mönster och färger. Tekniken virkas oftast runt med fasta maskor med nedtag i bakre maskbågen. Den passar därför bra till handledsvärmare, påsar, väskor och mössor virkade i tunt ullgarn. Du får lära dig teknikens grunder och ritar ditt eget mönster till exempelvis handledsvärmare eller påsar. 

Inspiration hämtar du från folklig virkning och broderi- och korstygnsmönster. Bildvisning och lite virkhistoria blir det också. Du behöver kunna grunderna i virkning; kedjemaskor, fasta maska och smygmaskor.

Tid: 23-24 okt kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Åsa Stentoft
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 8 okt

Till anmälan


Rotslöjda i björkrötter
Helgkurs

Under kursen kommer vi att lära oss grunderna i att slöjda med björkrötter. Du kommer sedan att kunna börja på ett litet föremål och välja mellan några enkla bindningar, Bra att veta är att rotbindning är en långsam teknik. 

Kursinnehåll: Genomgång av rotslöjdens historia, rensa en nyupptagen rot, hur en rot delas, hur du skarvar en rot.

Kursen fungerar bra för nybörjare och kräver just ingen armstyrka, självklart är de med lite erfarenhet också välkomna.
 
Tid: 23-24 okt kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Birgitta Björling-Ottosson
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 8 okt

Till anmälan

Karvsnitt
Helgkurs

Under alla tider världen över har har människor dekorerat bruksföremål på olika sätt. Skålar,skedar, burkar och verktyg har fått skurna mönster och också ofta målats. 

Under kursen kommer vi att undersöka olika sätt att smycka slöjdalster i trä. Vi tittar på karvsnitt, kolrosing, färger och andra sätt att ändra utseende på, med bland annat kaffe, eld, vinäger och rost. Vi kommer arbeta med olika sorters knivar och tala om dess respektiva fördelar.  

Viss knivvana är bra, men inget måste. Ta gärna med ett eget föremål om du har något du vill dekorera. Annars finns övningsmaterial på plats.

Tid: 13-14 nov, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Sebastian Ungh
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 29 okt

Till anmälan


spinna lin
Helgkurs

Lin – denna älskade spånadsväxt! De böljande blå fälten liknar inget annat. Kanske har du deltagit i 1KVMLIN och har eget lin att bereda, eller är du bara nyfiken på att lära dig. Att spinna lin är en rolig utmaning och blir fantastiskt vackert i alla former. 

Under helgen går vi igenom linberedning och hur man tar tillvara både blånor och långlinet. Vi pratar om olika linfästen och att våtspinna eller torrspinna. 

Det en är grundkurs för dig som vill ha en grund i att spinna lin. Det är en fördel om du har spunnit på spinnrock innan. Vi kommer även att testa att spinna på slända.  

Tid: 13-14 nov, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Lina Sundberg
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 29 okt

Till anmälan