Kurser

Angående Coronasmittan, Covid-19.

Vi har efter övervägande valt att ställa in vissa av sommarens kurser då vi har kursledare som befinner sig i riskgrupp eller har nära familj som befinner sig i det. Övriga kurser genomförs enligt nedan men med åtgärder vad gäller antal deltagare, utrymme, möjlighet att sitta ute osv.

Det är viktigt att alla är aktsamma och sköter hygienen enligt föreskrivna regler. Vi rekommenderar också att personer med  luftvägssymptom som skulle kunna vara Coronasmitta, med hänsyn till övriga deltagare, stannar hemma.

När det gäller anmälningsvillkoren så är de till och med den 7:e augusti generösare än vanligt. Det innebär att du utan kostnad kan avsäga dig din plats närmare än 14 dagar. Detta för att alla som har sjukdomssymptom kan stanna hemma utan att känna att de förlorar pengar. 

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig i en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson på 070-302 35 25. Presentkort på kurser kan också ordnas hör då av dig helst via mail . Här kan du läsa våra anmälningsvillkor 

Read our terms of application in english here 

OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i någon av Skånes hemslöjdsföreningar har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurser.

Presentkort
Vill du ge någon ett presentkort på någon av våra kurser, så är det bara att du hör av dig till anna-lisa.persson@hemslojd.org så ordnar vi det!


BOKBINDNING – TRADITIONELLA BINDNINGAR OCH INNOVATIVA STRUKTURER (inställd)

Tid: 6-10 juli, kl 10-16

TRÄSVARVNING ENLIGT SKÄRMETODEN (Inställd)

PILKORGSFLÄTNING
(TRE OLIKA KURSTILLFÄLLEN)

Pil är ett fantastiskt material som det tillverkats korg av i många hundra år och pilens möjligheter är många. Om du är nybörjare får du börja med att tillverka ett par runda korgar från grunden, och lära känna material, flättekniker och redskap. Du som gått en eller ett par kurser tidigare, kan prova på att göra ovala, eller kanske till och med fyrkantiga korgar. På kursen finns tillgång till både avskalad pil och pil med bark i olika färger. 

Tid: 6-10 juli, kl 9-16 FULLTECKNAD
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Steen H Madsen
Kostnad:  3300 kr
Sista anmälningsdag: 31 maj 
Till anmälan

Tid: 13-17 juli, kl 9-16 FULLTECKNAD
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Steen H Madsen
Kostnad:  3300 kr
Sista anmälningsdag: 31 maj  
Till anmälan

Tid: 20-24 juli, kl 9-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Steen H Madsen
Kostnad: 3300
Sista anmälningsdag: 10 juli

Till anmälan

Kursledarpresentation: Steen H Madsen behärskar korgflätning på en mycket hög nivå och har varit vår kursledare i pilkorgsflätning i många år. Hans kurser är mycket uppskattade och många deltagare återkommer år efter år.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är pilflätning.jpeg

NÄVERFLÄTNING (endast reservplatser)

Den här kursen ger en introduktion till näverns fantastiska egenskaper och möjligheter, du får lära dig mer om näver som material och på vilka sätt det går att använda inom slöjd, hantverk och design. Kursen fokuserar på näverflätning och innehåller en genomgång av teknikens grunder och förutsättningar. Under veckans gång kommer deltagarna lära sig att planera och genomföra ett eget projekt i näverflätning, t.ex. en väska, en korg eller kont. För den intresserade kommer det också ges möjlighet att prova mer experimentella tekniker i materialet såsom olika viktekniker, som påminner om origami.

Tid: 13-17 juli, kl 10-16
Plats: Hemslöjden Landskrona Österleden 10
Lärare: Emma Dahlqvist
Kostnad:  3100 kr, materialkostnad på ca 1000-1500 kr som betalas till kursledaren tillkommer
Sista anmälningsdag: 21 juni
Till anmälan

Kursledarpresentation: Emma Dahlqvist är textildesigner, konstnär och nävernörd. Hennes relation till näver började med en närmast anarkistisk attityd till slöjdtraditionen då hon med hjälp av laserskärning och origami undersökte textila kvaliteter i materialet. Emmas verk i näver har ställts ut nationellt och internationellt och tilldelats priser och utmärkelser, och hon har på sitt eget sätt också tagit sig an den mer traditionella näverslöjden. 2019 gavs hennes bok Näver – fläta, tampa, vika ut på Natur & Kultur och hon håller kontinuerligt kurser och workshops i traditionell och experimentell näverslöjd.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är näver.png
Foto: Emma DahlqvistSTOPPA & LAPPA DIG GENOM DIN GARDEROB (Inställd)

VERKTYGSVECKA (Inställd)

SPINN DITT EGET GARN(endast reservplatser)

Under den här kursen, som lämpar sig såväl för nybörjare som för den mer vana spinnaren, så kommer vi prata om hur en tråd blir till, hur man kan förändra trådens struktur för att ge den olika egenskaper och om hur olika trådar beter sig i olika hantverk. Vi kommer också lära oss att skilja på kam- och kardgarner och hur dessa spinns. Vi pratar om ullen som material, hur du kan skilja ull från ull och om vad som egentligen är det perfekta garnet. Under kursen kommer vi att spinna för olika ändamål, både för stickning och vävning. Vi kommer att sticka och väva prover i olika tekniker för att lära oss mer om hur de olika garnerna lämpar sig för olika tekniker. 

Tid: 27-31 juli, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Landskrona
Lärare: Stefan Moberg
Kostnad:  3100 kr
Sista anmälningsdag: 21 juni
Till anmälan

Kursledarpresentation: Stefan Moberg är handspinnare och vävare, med ett stort intresse för textilhistoria. Som spinnare har han vunnit priser i bl.a. SM i spinning och finns som designer och skribent publicerad både i Sverige och internationellt. Se mer på Stefans hemsida eller Instagram @stefanmobergtextiles

spinna på spinnrock


FLAMSKVÄV

Nu har du chansen att lära dig en gammal anrik teknik med starka traditioner i Skåne. Tekniken kom till Skåne via Flandern och här utvecklades tekniken efter allmogens behov, möjligheter och smak. Tekniken har ett eget formspråk som är vackert , spännande och ibland galet. Och tekniken vävdes som mest under 1750-1850-talet. Du får lära dig grunderna i flamskvävning – uppsättning och vävning i ram. För att lära känna tekniken får du som är nybörjare väva detalj från en gammal förlaga. Kursen vänder sig till både nybörjare och de som vävt flamsk tidigare. 

Tid: 27-31 juli, kl 10-16
Plats: Hemslöjden Landskrona Österleden 10
Lärare: Marianne Asp
Kostnad:  3100 kr 
Sista anmälningsdag: 31 maj
Till anmälan

Kursledarpresentation: Marianne har vävt olika typer av allmogevävnad under många år men alltid kommit tillbaka till flamsken. De fantastiska färgkombinationerna och mönstren i de gamla vävnaderna är alltid lika inspirerande. Hon har gett kurser i flamskvävnad i Skåne och på Sätergläntan.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_1820-1024x769.jpg

SLÖJDA EN PALL – BARN OCH VUXEN TILLSAMMANS (inställd)

TÄLJ TILL KÖKET (inställd)


BRODERA FRITT PÅ YLLE
(fulltecknad)

Under den här kursen får du följa med in i Karins Derlands värld, lära dig mer om hur hon ser på broderi och hur hon arbetar. Karin går igenom hur du kan tänka kring inspiration, komposition, färgval och material när man broderar på ylle. Karin broderar själv på ylle med en mängd olika material och tekniker. Arbetstekniskt ligger fokus på applikationsteknik, tips kring mönsteröverföring av detaljer, hur man kan arbeta med kartongmallar, olika typer av stygn, garner och material som pärlor, speglar, snoddar med mera. Kursen passar både nybörjare och mer erfarna och är ett bra tillfälle att hämta inspiration! Karin kommer att ha med sig egna broderier och indiska broderier för visning och inspiration.


Tid: 28-30 augusti, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Karin Derland
Kostnad: 2400 kr
Sista anmälan: 20 maj
Till anmälan

Folkdräktssömnad m. Lördagar ht 20(endast reservplatser)

Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material.

Tid: Lördagar kl 9.30-15.30: 29/8, 19/9, 3/10, 24/10 och 21/11
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Kostnad: 3100 kr, material tillkommer

Till anmälan