Kurser

Anmälan till kurserna sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson på 070-302 35 25.

 Här kan du läsa våra anmälningsvillkor Read our terms of application in english here  OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i någon av Skånes hemslöjdsföreningar har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  För att rabatt skall ges är det kursdeltagaren som skall vara medlem i någon av Skånes Hemslöjdsföreningar, ej fakturamottagaren. Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurser.

Presentkort
Vill du ge någon ett presentkort på någon av våra kurser, maila till anna-lisa.persson@hemslojd.org

Folkdräktssömnad
Terminskurser

Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material.

Tid: sex onsdagar kl 12.30-17.00: 25 aug, 22 sep, 20 okt, 3 nov, 24 nov och 1 dec
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Kostnad: 3300 kr, material tillkommer 
Anmälan är stängd. Om du vill gå kursen kontakta anna-lisa.persson@hemslojd.org

Verktygsvård
Helgkurs

Lär dig slipa, bryna och stringla dina eggverktyg. Om du har gamla verktyg liggandes hemma så tar du med och gör i ordning dem. Till exempel  slitna eller på annat sätt skadades hyvlar, stämjärn, skölpar, knivar, saxar, sekatörer, grensaxar, svarvstål, bildhuggarjärn och yxor. 

Tid: 25-26 sep kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Lärare: Benjamin Holm
Kostnad: 1700 kr
Sista anmälningsdag 9 sep

Till anmälan (OBS fulltecknad)

Hålsömsbroderi (Inställd)
Helgkurs

Tid: 25-26 sept, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Zanne Puchleitner

Dekorera på stickat
Endagskurs

Välkommen till en inspirerande dag i att dekorera ett stickat material.

Du kommer att lära dig applicerar ett fast materiel (tyger och band) så det sammanfaller snyggt med ett elastiskt stickat material. 
Vi arbetar med de stygn som är lämpliga för detta, lyfter fram vilken teknik och vilken process som möjliggör ett fint resultat.
Genom att använda olika tyger och band i material, pärlor och trådar i olika grovlekar kan du leta dig fram till ditt uttryck både då det gäller färger och struktur. Detta appliceras på ett Stickat material.

De fantastiska dekorationerna på Spedetröjan är din inspirationskälla och alla erbjuds göra sin alldeles egna tolkning av dessa, vad vill du lyfta fram? vad inspirerar dig?
Det är bra om du har erfarenhet av att sy enklare stygn.

Tid: 3 okt, kl 10-16 
Plats: Kulturen i Lund
Lärare: Inger Olsson
Kostnad: 850 kr, material tillkommer
Sista anmälningsdag: 17 sep 

Till anmälan (OBS endast reservplatser)


Broderi och tryck
Helgkurs

I kursen kombineras enkla textiltrycksmetoder med broderi. Första dagen trycker vi block-, stämpel- och schablontryck på bomulls- och linnetyger. Andra dagen broderar vi på tygerna vi tryckt. Vi gör mönster, bilder eller broderar text med förstygn, efterstygn, kedjestygn, korsstygn, pärlor och paljetter. De tryckta och broderade tygerna passar bra att använda till tygkassar, tavlor, kuddfodral och andra inredningstextilier och accessoarer. Kursen passar både nybörjare och den som är mer erfaren och har broderat och tryck tidigare.

Lärare: Lena Håkansson
Tid: 9–10 okt, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.700 kr
Sista anmälningsdag: 24 sep
Till anmälan (OBS endast reservplatser)

Lädersömnad Inställd

Lärare: Mikael Hellner
Tid: 9-10 okt, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.700 krHönsestrik
Helgkurs

Hönsestrik är en friare form av berättade mönsterstickning som har sitt ursprung i 1970-talets Danmark. Karaktäristiskt är de färgglada mönsterbårderna och de instickade personliga och politiska budskapen. Under senare år har Hönsestrikk hittat nya uttryck i gerillaslöjden. Hönsestrik är ren okynnesstickning, utan pekpinnar och där du har möjlighet att släppa loss och frossa i färger mönster och fylla din stickning med eget innehåll. 

Kursinnehåll: historien bakom hönsestrik och hur hönsestrik hittat nya uttryck i gerillaslöjden, inspiration, tekniktips, fallgropar, mönsterkavalkad och självklart mycket stickning.

Tid: 16-17 okt, kl 10-16 
Plats: Kulturen i Lund
Lärare: Anna Bauer
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer

Till anmälan (OBS fulltecknad)

Halmlöb
Helgkurs

Löbbindning, eller spiralbindning är en teknik som förr användes vid tillverkning av bl a förvaringskärl, bikupor, halmskor och t o m likkistor. Tekniken var särskilt vanlig i Skåne och på Jylland. Det går till så att man binder samman knippen med halm varv efter varv med hjälp av skenor i pil, hassel eller rotting. På kursen får du börja med att binda ett enkelt kärl av halm med pilskenor. Under kursen har du tillgång till färdigkluvna skenor som du bara fin hyvlar, men du får också lära dig att göra skenorna från grunden – klyva och hyvla dem. 

Tid: 16-17 oktober, kl 9-16 
Plats: Österlens museum Simrishamn
Lärare: Steen H Madsen 
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer 
Anmälan: senast 1 oktober

Till anmälan (OBS endast reservplatser)

Flerfärgsvirkning
Helgkurs

Flerfärgsvirkning ger dig möjlighet att leka med mönster och färger. Tekniken virkas oftast runt med fasta maskor med nedtag i bakre maskbågen. Den passar därför bra till handledsvärmare, påsar, väskor och mössor virkade i tunt ullgarn. Du får lära dig teknikens grunder och ritar ditt eget mönster till exempelvis handledsvärmare eller påsar. 

Inspiration hämtar du från folklig virkning och broderi- och korstygnsmönster. Bildvisning och lite virkhistoria blir det också. Du behöver kunna grunderna i virkning; kedjemaskor, fasta maska och smygmaskor.

Tid: 23-24 okt kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Åsa Stentoft
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 8 okt

Till anmälan


Rotslöjda i björkrötter
Helgkurs

Under kursen kommer vi att lära oss grunderna i att slöjda med björkrötter. Du kommer sedan att kunna börja på ett litet föremål och välja mellan några enkla bindningar, Bra att veta är att rotbindning är en långsam teknik. 

Kursinnehåll: Genomgång av rotslöjdens historia, rensa en nyupptagen rot, hur en rot delas, hur du skarvar en rot.

Kursen fungerar bra för nybörjare och kräver just ingen armstyrka, självklart är de med lite erfarenhet också välkomna.
 
Tid: 23-24 okt kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Birgitta Björling-Ottosson
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 8 okt

Till anmälan (OBS endast reservplatser)

Karvsnitt
Helgkurs

Under alla tider världen över har har människor dekorerat bruksföremål på olika sätt. Skålar,skedar, burkar och verktyg har fått skurna mönster och också ofta målats. 

Under kursen kommer vi att undersöka olika sätt att smycka slöjdalster i trä. Vi tittar på karvsnitt, kolrosing, färger och andra sätt att ändra utseende på, med bland annat kaffe, eld, vinäger och rost. Vi kommer arbeta med olika sorters knivar och tala om dess respektiva fördelar.  

Viss knivvana är bra, men inget måste. Ta gärna med ett eget föremål om du har något du vill dekorera. Annars finns övningsmaterial på plats.

Tid: 13-14 nov, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Sebastian Ungh
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 29 okt

Till anmälan


spinna lin
Helgkurs

Lin – denna älskade spånadsväxt! De böljande blå fälten liknar inget annat. Kanske har du deltagit i 1KVMLIN och har eget lin att bereda, eller är du bara nyfiken på att lära dig. Att spinna lin är en rolig utmaning och blir fantastiskt vackert i alla former. 

Under helgen går vi igenom linberedning och hur man tar tillvara både blånor och långlinet. Vi pratar om olika linfästen och att våtspinna eller torrspinna. 

Det en är grundkurs för dig som vill ha en grund i att spinna lin. Det är en fördel om du har spunnit på spinnrock innan. Vi kommer även att testa att spinna på slända.  

Tid: 13-14 nov, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Lina Sundberg
Kostnad: 1700 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 29 okt

Till anmälan (OBS endast reservplatser)