Anmälan till kurserna sker via länkarna nedan. Kursfrågor besvara via mail kurser@hemslojdeniskane.se eller kontakta kursansvarig hemslöjdskonsulent Marita Jönsson 073-684 91 50. Fakturafrågor besvaras av johanna.karlsson@hemslojdeniskane.se.
Här kan du läsa våra anmälningsvillkor Read our terms of application in english here OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.
Kursrabatter
Du som är medlem i någon av Skånes hemslöjdsföreningar har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig. För att rabatt skall ges är det kursdeltagaren som skall vara medlem i någon av Skånes Hemslöjdsföreningar, ej fakturamottagaren. Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurser.
Presentkort
Vill du ge någon ett presentkort på någon av våra kurser, maila till kurser@hemslojdeniskane.se
Kurserna arrangeras i samarbete med Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.
SKARVSÖM OCH KLACKMATTOR
Helgkurs
På kursen får du höra historiken bakom skarvsöm och klackmattor och kursledaren visar både äldre original och nya föremål. Genomgång ges av hur skarvsöm sys och hur klackarna bygger upp en form. Du kommer sy provlappar i båda teknikerna. Sedan bestämmer du vilken teknik du vill arbeta vidare med. Båda teknikerna var ursprungligen ett sätt att ta tillvara spillbitar av vadmal och eftersom det var manliga skräddare som arbetade med ylleplaggen, finns det i vissa fall dokumenterat att det var män som gjorde skarvsöm och klackmattor. På kursen är det fritt att använda andra material än ylletyg, t ex kasserade jeans, skinn, mm.
Tid: 23-24 september 2023, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Gamla Stationshuset, Österleden 10, Landskrona
Kursledare: Jeanette Rångeby, JAR Form
Kostnad: 1.700 kr. Kostnad för material tillkommer.
INSTÄLLD

PROVA PÅ ELER FRISKA UPP DINA KUNSKAPER I SKÅNSK KNYPPLING
Två lördagar
Under två dagar ägnar vi oss åt skånsk knyppling. Skånsk knyppling är en teknik för att framställa spets som historiskt har används för att dekorera klädesplagg eller andra textilier till vardag och fest. Kursen vänder sig till dig som är nybörjare eller som vill friska upp dina knyppelkunskaper men även vana knypplerskor är välkomna. Under kursen får du möjlighet att lära dig grunderna i skånsk knyppling, var och en av deltagarna på kursen börjar där man är och går framåt i sin takt. Under kursen kommer du att få möjlighet att se skånsk spets på textilier från Österlens museums arkiv. Du som har egen knyppeldyna, knyppelpinnar och lintråd (tex. 60/2) tar med detta. Möjlighet finns att låna knyppeldynor och att köpa pinnar och tråd.
Therese Svensson är lärare för kursen Skånsk knyppling. Hon har knypplat under ett antal år. “Jag slog min första spets i sjätte klass sen låg det nere ett par år för att bita sig fast när jag hade slutat gymnasiet”. 1992 började hon knyppla skånskt i Bjärsjölagård hos föreningen Gillet Skånska Spetsar. Har sedan 2003 varit kursledare hos Gillet och är nu dess ordförare. Gillet Skånska Spetsar är en förening som arbetar för den skånska knypplingens fortlevnad och bevarande.
Tid: kl 10.00-16.00, lördagar, 30 september och 21 oktober 2023
Kursledare: Therese Svensson, ordförande i Gillet Skånska Spetsar
Plats: Garvaren, Österlens museums magasin, Lädergatan 4, Simrishamn
Kostnad: 1.700 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 8 september 2023
Anmäl dig här. (Endast reservplatser kvar.)
Kursen sker i samarbete med Österlens Museum.

FISKEVÄSKA ELLER ANNAN AXELVÄSKA, FLÄTAD I PIL
Helgkurs
På denna kurs lär du dig hur man flätar en fiskeväska eller en annan slags axelväska. Sättet att bygga upp denna typ av väska skiljer sig åt från från de vanliga runda och ovala korgarna. Vi använder pil UTAN bark att fläta med. Själva monteringen med läderremmar ingår egentligen inte i kursen av tidsskäl, om man inte själv har remmar och sydon med. Men kursledaren kommer visa olika sätt att göra detta moment. Ett tips är att leta läderbälten eller liknande på loppisar eller om man har vävda band i sina gömmor. Det är en fördel om man har flätat pil tidigare men kursen vänder sig även till nybörjare.
Tid: 30 september och 1 oktober 2023, obs starttiden kl 9.00-16.00
Datum: 30 september och 1 oktober 2023
Kursledare: Steen H Madsen, pilflätare
Plats: Hemslöjden i Skåne, Gamla Stationshuset, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 1.900 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 8 september 2023
Anmäl dig här.

KOM OCH GÖR DIN HALMBOCK!
Endagskurs
Att få till proportioner, hålla hårt och vika på rätta ställena, är inte lätt när angör en halmbock. Här får du bekanta dig med halmen som slöjdmaterial och utforska vad det blir för halmbockar i just dina händer. Det blir en mindre typ av bock – kanske rent utav en tax eller ett lamadjur? Detta trots vi försöker minnas hur en levande bock ser ut. Det kommer finnas äldre bockmodeller på plats som vi kan studera och inspireras av. Detta är en kurs som passar vuxna och också barn från 12 år, gärna med klipp- och knytkunniga händer.
Carina Kjellsdotter, Omma Halmslöjd utanför Sjöbo, har slöjdat med halm i närmre 40 år. Carina gör såväl traditionella halmarbeten som egna modeller. Hon gör beställningar till museer och privatpersoner samt arbetar med installationer i olika former.
Tid: 7 oktober 2023, kl 10.00-16.00
Plats: Hovdala Slott, Hässleholm
Kursledare: Carina Kjellsdotter, Omma Halmslöjd
Kostnad: 850 kr vuxen, 425 kr upp till 25 år. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 15 september 2023.
Anmäl dig här.
Kursen sker i samarbete med Hovdala Slott.

SKÅNSKT YLLEBRODERI, KULTUREN
Helgkurs
På kursen lär du dig de stygn, bottensömmar, mönsterformer och material som används i det skånska yllebroderiet. Den passar både för dig som är nybörjare och dig som broderat tidigare.
Tid: 7-8 oktober 2023, kl 10.15-15.45.
Plats: Kulturen i Lund
Lärare: Kristina Persson
Kostnad: 1.700 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 15 september 2023.
Anmäl dig här. (Endast reservplatser kvar.)
Kursen sker i samarbete med Kulturen i Lund.

INSTÄLLD KURS:
FRANSFLÄTNING SOM DEKORATIV AVSLUTNING
Endagskurs
14 oktober 2023. Vi har tyvärr fått ställa in denna kurs pga av oförutsett förhinder och hoppas kunna erbjuda kursen längre fram.
SLIPA DINA EGGVERKTYG
Helgkurs
Lär dig slipa, bryna och strigla dina eggverktyg. Om du har gamla verktyg liggandes hemma så tar du med dem och gör dem i ordning. Till exempel slitna eller på annat sätt skadade hyvlar, stämjärn, skölpar, knivar, saxar, sekatörer, grensaxar, svarvstål, bildhuggarjärn och yxor.
Tid: 14-15 oktober 2023, kl 10.00-16.00
Plats: Himmelsholms kursgård, Himmelstorp, Förslöv
Kursledare: Benjamin Holm
Kostnad: 1.700 kr
Anmälan: Senast 22 september 2023
Anmäl dig här.
Kursen sker i samarbete med Himmelsholms kursgård.

INTRODUKTIONSKURS I ATT GÖRA SVEPKÄRL
Helgkurs
Tekniken att göra svep har traditionellt använts till att förvara såväl de dyrbara matvarorna som andra föremål man varit rädd om. Här lär du dig hur spånet böjs genom basning, sys ihop med rot. Bottnen kan monteras på olika sätt vilket du får lära dig. På kursen finns olika träslag att välja bland som material till bottnar.
Tid: 28-29 oktober 2023, kl 10.00-16.00
Plats: Himmelsholms kursgård, Himmelstorp, Förslöv
Kursledare: Sune Oskarsson och Benjamin Holm
Kostnad: 1700 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 6 oktober 2023.
Anmäl dig här.
Kursen sker i samarbete med Himmelsholms kursgård.

Kom och tälj på höstlovet
Under två dagar kan barn och unga i åldern 10–16 år komma och tälja tillsammans med Siri Knaevelsrud, slöjdare och konsthantverkare.
Arrangemanget är gratis och vi bjuder på vegetarisk lunch och fika.
Anmälan görs här och gäller båda dagarna
Tid: Tisdag 31/10 kl. 10.30–15.00, onsdag 1/11 kl. 10.30–15.00
Lärare: Siri Knaevelsrud
Kostnad: Gratis, vi bjuder på lunch (vegetarisk) och fika
Sista anmälningsdag: 20 okt 2023
Arrangemanget sker inom ramen för Bästa Biennalen.
HAR DU NÅGOT ATT MONTERA?
Endagskurs
Vi som tycker om att väva och brodera tvistsöm, yllebroderi, skarvsöm, mm har ibland så gott som färdiga alster i våra garderober och kistor. Här får du möjlighet till inspiration och tips på olika sätt att montera. Det finns många vackra varianter att göra vackra kanter, hörndekorationer, återförslutningsbara lösningar. Ta med dig det som ligger och väntar och få till pricken över i:et!
Tid: 11 november kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Gamla Stationshuset, Österleden 10, Landskrona
Kursledare: Eva Berg, väletablerad brodös, kursledare, mm.
Kostnad: 850 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 20 oktober 2023.
Anmäl dig här.

GÖR DIN/DIN FAMILJS EGEN SPECIELLA JULBONAD
Helgkurs
Vad är jul för dig/er familj? Är lucia det bästa? Julgranen med pyntet? De stämningsfulla ljusen? Längtan efter snö och få göra snölyktor? Låt oss göra väggbonader med det som är speciellt för oss var och en. Ta gärna med yngre familjemedlemmar för att göra en bonad tillsammans. Vi blandar egen färg med pigment och ägg, målar efter att först ha gjort en skiss. Det går att utgå från färdiga mallar, precis som man gjort förr i tiden. Hässleholms hembygds-förening har en stor samling bonadsmålningar, vi får se några av dem och höra om traditionen att göra bonader
Tid: 11-12 november 2023, kl 10.00-16.00.
Plats: Hässleholms hembygdsmuseum, Museivägen 1, Hässleholm
Kursledare: Malin Lilja, bonadsmålare, Falkenberg
Kostnad: 1700 kr, 850 kr för dem t o m 25 år. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 20 oktober 2023.
Anmäl dig här.
Kursen sker i samarbete med Hässleholms Hembygdsförening.

BRODERA TVISTSÖM
Endagskurs
Upptäck den skånska tvistsömmen som den broderades av allmogen, utan pekpinnar, pilar och regler. Du får lära dig hur stygnet används för att ge olika effekter och hur du broderar tvist i fria former. Stygnet är mycket ålderdomligt och finns belagt i Sverige sedan medeltiden. I Skåne broderades det mycket tvistsöm och under kursen kommer du att få möjlighet att titta på äldre tvistsömsbroderier från vårt textila arkiv. Om du hinner får du prova på att brodera med olika material.
Tid: 18 november 2023, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Gamla Stationshuset, Österleden 10, Landskrona
Kursledare: Eva Berg, väletablerad brodös, kursledare, mm.
Kostnad: 850 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 27 oktober 2023.
Anmäl dig här.

KOM IGÅNG OCH TÄLJ!
Helgkurs
En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt och ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. Vi går igenom täljtekniker som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling. Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar med mera.
Tid: 18-19 november 2023, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Gamla Stationshuset, Österleden 10, Landskrona
Kursledare: Anders Isgren, slöjdare, fd hemslöjdskonsulent i Kalmar län
Kostnad: 1.700 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 27 oktober 2023
Anmäl dig här.

SÄTT DEKOR PÅ DIN TRÄSLÖJD – KOLROSING, KARVSNITT, MM
Helgkurs
Till kursen kan du antingen ta med dig färdiga slöjdade träföremål som du vill dekorera eller så gör du prover på de olika teknikerna för att lära dig. Vi går igenom karvsnitts- och kolrosingteknikerna bland annat, båda kända sätt att dekorera träföremål sedan långt tillbaks. Karvsnitt bygger på geometriska former. Kolrosingen görs med friare former där vi börjar med att rita ett motiv och sedan skär ett litet spår som gnids in med pigment/albark.
Tid: 25-26 november 2023, kl 10.00-16.00
Plats: Himmelsholms kursgård, Himmelstorp, Förslöv
Lärare: Sune Oskarsson och Benjamin Holm
Kostnad: 1.700 kr.
Anmälan: Senast 3 november 2023.
Anmäl dig här.
Kursen sker i samarbete med Himmelsholms kursgård.

FLÄTADE TRASMATTOR
Helgkurs
På kursen lär vi oss tekniken inflätade trasmattor. Mattorna flätas på ett sätt som liknar tuskaftsväv. Inflätningen görs i tidigare varv samtidigt som mattan flätas och växer på bredden (tekniken ska inte förväxlas med flätor som sys ihop). De enda redskap som behövs är en grövre virknål eller stoppnål samt sax. Resultatet blir en rund eller oval matta, bestående endast av mattrasor. Med tekniken är det även möjligt att fläta korgar och väskor. Tekniken är relativt okänd, den har folkligt ursprung, men utvecklades troligen under 1:a världskrigets krisår, i ett försök att ta tillvara på de knappa resurser i form av textilier som fanns att tillgå. Att ta tillvara på de resurser vi har är lika aktuellt nu som då. Deltagarna tar med sig material till mattrasor, vilket kan vara olika typer av utslitna bomullstextilier som sängkläder eller kläder. Inga förberedelser behövs, vi gör trasorna på kursen. Under kursen kan du påbörja en eller flera mattor som du enkelt gör färdigt hemma.
Tid: 25-26 november 2023, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Gamla Stationshuset, Österleden 10, Landskrona
Kursledare: Lena Håkanson, Nonstopdesign.se
Kostnad: 1.700 kr. Har du inte egna trasor, tillkommer kostnad för material.
Anmälan: Senast 3 november 2023
Anmäl dig här.
