Kurser

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig i en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. De flesta kurser är en helg eller längre. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson på 070-302 35 25. Här kan du läsa våra anmälningsvillkor 

Read our terms of application in english here 

OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i en hemslöjdsförening har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurer.

 

 

Folkdräktssömnad (fulltecknade)

Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material. 
Lärare: Gillis Jimheden
Plats: Bygdegården i Förslöv
Kostnad: 3.100 kr

grupp O – Terminskurs
Tid: onsdagar kl. 12.30–17. 21 aug, 11 sep, 2 okt, 23 okt, 27 nov, 4 dec
Sista dag för anmälan 26 juli

Till anmälan>>>

grupp M -Terminskurs
Tid: lördagar kl. 9.30–15.30. 31 aug, 21 sep, 19 okt, 9 nov och 23 nov
Sista dag för anmälan 2 augusti

Till anmälan>>>

Skånskt yllebroderi

Är du nybörjare får du lära dig hur du överför ett mönster till tyg, de olika stygnen som förekommer i skånskt yllebroderi och lite om monteringar. Du som broderat skånskt yllebroderi tidigare får hjälp att komma vidare.Vi inspirerar varandra och tittar också på gamla broderier för att få en känsla av hur fritt och personligt detta folkliga broderi är.
Lärare: Eva Berg
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 2.900 kr

grupp JT – Läsårskurs (fulltecknad)
Tid: tisdag jämna veckor, kl. 18.30–21. Höstens datum 3 sept , 17 sep, 1 okt, 15 okt och 29 okt. Vårterminens datum meddelas senare. 
Sista anmälningsdag 14 aug

Till anmälan>>>

Grupp UO – Läsårskurs
Tid: onsdag udda veckor, kl. 14–16.30. Höstens datum 11 sept, 25 sep, 9 okt, 23 okt och 6 nov. Vårens datum meddelas senare
Sista anmälningsdag 21 aug

Till anmälan>>>

Grupp UT – Läsårskurs (inställd)
Tid: Tisdag udda veckor, kl. 18.30–21.00. Höstens datum 10 sep, 24 sept, 8 okt, 22 okt och 5 nov. Vårens kursdatum meddelas senare
Sista anmälningsdag 21 aug

Till anmälan>>>

Skånskt yllebroderi (inställd)

På kursen lär du dig de stygn, bottensömmar, mönsterformer och material som används i det skånska yllebroderiet. Den passar både för dig som är nybörjare och dig som broderat tidigare. Material kan du köpa av kursledaren eller ta med påbörjat arbete.

Lärare: Kristina Persson
Tid: 14–15 sep, kl. 10–16
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund Skåne, Fabriksg. 2, Lund 
Kostnad: 1.600 kr
Sista anmälningsdag 28 augusti

Till anmälan>>>

Hönsestrikk (endast reservplatser)

Hönsestrikk är en friare form av berättade mönsterstickning som har sitt ursprung i 1970-talets Danmark. Karaktäristiskt är de färgglada mönsterbårderna och de instickade personliga och politiska budskapen. Under senare år har Hönsestrikk hittat nya uttryck i gerillaslöjden. Hönsestrikk är ren okynnesstickning, utan pekpinnar och där du har möjlighet att släppa loss och frossa i färger mönster och fylla din stickning med eget innehåll. Kursinnehåll: historien bakom hönsestrikk och hur hönsestrikk hittat nya uttryck i gerillaslöjden, inspiration, tekniktips, fallgropar, mönsterkavalkad och självklart mycket stickning.

Lärare: Anna Bauer
Tid: 14–15 sep, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600 kr
Sista anmälningsdag 21 aug

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Anna Bauer är textilkonstnär utbildad på HDK, bosatt och verksam i Göteborg. Förutom stickning arbetar hon också med broderi, tryck, kostym och konstpedagogik.

Läs mer på annabauer.se

Brodera fritt på ylle (enast reservplatser)

Karin Derland är textilkonstnär och broderar på ylle med en mängd olika material och tekniker. I kursen ”Brodera fritt på ylle” får du följa med in i Karins värld, lära dig mer om hur hon ser på broderi och hur hon arbetar. Karin går igenom hur man kan tänka kring inspiration, komposition, färgval och material när man broderar på ylle. Arbetstekniskt ligger fokus på applikationsteknik, tips kring mönsteröverföring av detaljer, hur man kan arbeta med kartongmallar, olika typer av stygn, garner och material som pärlor, speglar, snoddar mm. Kursen passar både nybörjare och mer erfarna och är ett bra tillfälle att hämta inspiration! Karin kommer att ha med sig egna broderier och indiska broderier för visning och inspiration.

Lärare: Karin Derland
Tid: 21–22 sep, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600 kr
Sista dag för anmälan 4 september

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Karin Derland är textilkonstnär och författare till boken ”Brodera fritt på ylle” (Hemslöjdens förlag 2018) och broderar framför allt på ylle. Konstskolestudier inom teckning, måleri, grafik, screentryck och skulptur tillsammans med många års erfarenhet av tidnings- och magasinslayout ligger till grund för hennes särpräglade uttryck. För Karin är broderiet främst ett konstnärligt medium och hon utgår inte från detaljerade skisser utan låter broderierna växa fram successivt. Karin blandar applikationer och mängder av stygntekniker med material som ull, lin, silke, bomull, band, papper, speglar och pärlor. 

2016 mottog Karin Derland Mimmi Börjessons broderistipendium. Ur motiveringen: ”för sina detaljerade och fantasifulla broderier, arbeten som kräver ett stort mått av kunnande, kreativitet och koncentration. Med inspiration från såväl svensk som indisk folkkonst är hon en samtida brodös med ett djärvt formspråk.”

Fritt broderi – brodera din omgivning (endast reservplatser)

Kliar dina fingrar efter nya kreativa utmaningar? Är du nyfiken på hur du kan skapa egna mönster från din omgivning med nål och tråd? Här lär du dig hur du kan omvandla foton och teckningar till färdiga broderier. Det finns inga begränsningar för vad broderi som konstmedium kan skapa. Ni kommer att få en modern inblick i hur man kan ta ett steg från de traditionella teknikerna och istället fokusera på resultatet. Hur påverkar riktning på stygnen, tjocklek på tråden samt färgkombinationer det slutliga resultatet? Hur kan olika texturer skapas utan avancerade tekniker? Efter kursen kommer ni att ha kunskap om hur egna mönster skapas utifrån inspirationsbilder som ni tar med till kurstillfället, samt ett nytt perspektiv för hur broderade bilder kan skapas.

Lärare: Elin Petronella Couvin
Tid: 28–29 sep, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600 kr
Sista dag för anmälan 11 sep

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Elin startade sin broderikarriär i Paris tillsammans med sin man Charles. Under de senaste två åren har paret hållit i kurser runt om i Europa samt lärt ut broderi till 1000+ elever via sina nätkurser. Deras broderier fokuserar på hur omgivningen kan återskapas med nål och tråd. Deras arbete uppmärksammandes tidigt på sociala medier, framförallt Instagram, där de nu har närmare 230 000 följare gemensamt. De delar dagligen inspiration och inblickar i sin arbetsprocess. Utöver sitt konstärliga skapande driver de även en podcast show som heter “Charles and Elin” där de både delar sina erfarenheter av att arbete med konst i dagens mediasamhälle, samt intervjuer med konstnärer från andra dicipliner. Läs mer på charlesandelin.com

Ni kan också följa deras arbete och låta er inspireras på Instagram: @petronella.art och @_charleshenry_ 

Täljning – klyva smått, hugga tunt (fulltecknad)

En kurs i grundläggande täljning med kniv och skedkniv. Under kursen gör vi hållbara köksredskap och skedar av färskt trä med skurna ytor. Du lär dig att det är viktigt att stanna till och lägga vikt vid själva ämnet och hur härligt (och arbetsbesparande det är) att lära sig fintäljning med yxa. 

Lärare: Niklas Karlsson
Tid: 12–13 okt, kl 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1600 kr
Sista dag för anmälan 18 sep

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Niklas Karlsson är träsnidare från Ljusdal i Hälsingland.På senare år har han koncentrerat sig på skedar och köksredskap, och har tagit fram ett särskilt plastsaneringskit för köket.  Niklas håller kurser på Sätergläntan och har skrivit boket “The Art of Whittling”, “Konsten att tälja”.
ahardslojdlife.se

Folkdräkt – sömnad av livstycke

Under kursens två dagar studerar vi livstycken ur hemslöjdens samling och låter oss inspireras till egna livstycken. Vi pratar om det folkliga livstyckets funktion och utveckling och tittar på detaljer och material, färg och form bland samlingens olika livstycken. Under helgen påbörjar du ett livstycke till din dräkt eller skapar ett eget livstycke med inspiration från den folkliga skånska kulturen.

Lärare: Maja Satz
Tid: 12–13 okt, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1 600 kr
Sista dag för anmälan 18 sep

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Maja Satz är utbildad på Sätergläntans sömnadsutbildning. Och driver idag företag där hon syr folkdräkter och historiska kläder samt håller kurser.

Virkad mönstermagi (endast reservplatser)

Med utgångspunkt i mormorsrutan visar Maria hur du med hjälp av de virkade rutorna kan skapa spännande mönster som bland annat leder tankarna till blomrabatter, kypertväv, afrikanska tyger och 1950-talet. Du kan välja mellan ett 20-tal mönster och flera färdiga produkter som kudde, väska, matta och filt. Det finns tydliga virkdiagram som gör det lätt att virka rätt. Svårighetsgraden i projekten varierar så även du med stor virkvana utmanas! En viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen. Du kommer virka stolpar, fastmaskor, luftmaskor och en och annan smygmaska! 

Lärare: Maria Gullberg
Tid: 19–20 okt, kl 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad:1.600 kr
Sista dag för anmälan 2 okt

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Maria Gullberg är utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat tekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Hon är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut flera böcker på Hemslöjdens förlag. Den senaste heter Virkad mönstermagi.

Nuno – att tova med ull och siden

På den här kursen får du prova olika sätt att blanda ull med andra material för att skapa spännande ytor. I nuno-tovningen tovar vi in ull i tyger av exempelvis siden för att göra textilier som både är luftiga, värmande och glänsande. Men det går även att blanda ullen med grövre tyg för att gör exempelvis väskor eller underlag för fritt broderi. Det går även att arbeta med lösa fibrer av silke och lin, antingen för att göra skulpturer, skålar, eller mjuka sjalar.

Lärare: Erik Torstensson 
Tid: 26–27 oktober, kl. 10–16 
Plats Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600 kr
Sista dag för anmälan 9 okt

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Erik Torstensson jobbar i ett mellanland av hantverksmässighet och konceptuell textilkonst. I hans utställningar står ofta figurer textila skulpturer eller installationer i centrum. Erik har frilansat som pedagog sedan 2012 med tovning, färgning och handspinning som specialområden. Erik har ställt ut på bland annat Gotlands konstmuseum och Not Quite och är representerad på Statens Konstråd. Han har jobbat pedagogiskt på bland annat Röhsska museet och Liljevalchs konsthall. Läs mer på manofwool

Enkelt bokbinderi

Du får lära dig enkelt bokbinderi och tillverka flera modeller, både häftade och vikta böcker.  Några kommer att ha fickor där saker kan förvaras, ett par kan användas som provböcker till papper eller textila prover. Du får göra både små och större modeller, några i traditionellt format och andra mera innovativa bokformat. När kursen är slut kommer du ha tillverkat 12 modeller.. Det kommer att användas mycket papper, lite kartong men nästan inget lim. Ta gärna med sådant som du sparar på, till exempel små tygbitar, knappar, papperslappar/ brev eller annat som du vill förvara i böcker/fickor.

Lärare: Eva Hejdström
Tid: 9–10 nov, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad 1.600 kr
Sista dag för anmälan 23 okt

Till anmälan>>>

Lädersömnad (endast Reservplatser)

Grundkurs i handsömnad i läder – sömnadsteknik, verktygsanvändning, färgning och ytbehandling,och putsning av mönster. Du börjar med provsömnad och att sy till exempel ett enkelt fodral eller bälte. Därefter kan du utveckla egna ideér genom att vika en modell i kartong, och sedan skära till lädret. 

Lärare: Mikael Hellner
Tid: 16–17 nov, kl. 10–16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600 kr.
Sista dag för anmälan är 30 okt

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Mikael Hellner driver företaget Hellners Läderverkstad i Landskrona, som startades av hans farfar 1923. Mikael har varit verksam i yrket sedan 1972. Han tillverkar, lagar och reparerar det mesta inom skinn och läder som exempelvis MC-västar, omklädning av stolar, hundkoppel,seldon. Läs mer på hellners.com

Tvistsöm

Upptäck den skånska tvistsömmen som den broderades av allmogen, utan pekpinnar, pilar och regler. Du får lära dig hur stygnet används för att ge olika effekter och hur du broderar tvist i fria former. Stygnet är mycket ålderdomligt och finns belagt i Sverige sedan medeltiden. På kursen får du en historisk tillbakablick och veta varför det heter tvist. Vi provar att brodera med olika material.

Lärare: Eva Berg
Tid: 16–17 nov, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600 kr
Sista dag för anmälan är 30 okt.

Till anmälan>>>

Kom igång och tälj

En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt men ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. Vi går igenom täljtekniken som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling.
 Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar med mera.

Lärare: Anders Isgren
Tid: 30 nov–1 dec, kl. 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600
Sista dag för anmälan är 13 nov

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Anders Isgren har arbetat med trä på olika sätt under hela sitt yrkesliv. Han är utbildad hemslöjdskonsulent och har arbetat som konsulent i Kalmar och Uppsala i 20 år. Han är också utbildad möbelsnickare på Carl Malmstens skola i Stockholm och har drivit eget snickeri i 15 år. Anders är van utbildare och kursledare.

Halmkronor

Gör en vacker halmkrona eller oro att ta fram vid helger och högtider. Namnet oro kommer sig av att en upphängd krona sätts i rörelse av minsta drag. Du får göra en halmkrona med lyktor, rosetter och flätade kuddar. Du lär dig att rensa och sortera råghalmen men på kursen arbetar du med färdigrensad halm som kursledaren har med sig. Lyktorna görs av bitar av halmstrån. Till rosetter och flätade kuddar använder man uppfläkta och pressade strån, det ger extra glans åt kronan.

Lärare: Ingrid Bondeson
Tid: 7-8 dec, kl. 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600
Sista dag för anmälan är 20 november

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Ingrid Bondesson har arbetat med halmslöjd sedan 70-talet. Hon vill gärna förmedla sina kunskaper så konsten att göra halmkronor bevaras. Ingrid har i många år levererat halmslöjd till Hemslöjden i Skåne.