Kurser

Anmälan till kurserna sker via länkarna nedan. Kursfrågor besvara via mail kurser@hemslojdeniskane.se eller kontakta kursansvarig hemslöjdskonsulent Marita Jönsson 073-684 91 50. Fakturafrågor besvaras av johanna.karlsson@hemslojdeniskane.se.  

 Här kan du läsa våra anmälningsvillkor Read our terms of application in english here  OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i någon av Sveriges hemslöjdsföreningar har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  För att rabatt skall ges är det kursdeltagaren som skall vara medlem i någon av Sveriges hemslöjdsföreningar, ej fakturamottagaren. Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurser.

Presentkort
Vill du ge någon ett presentkort på någon av våra kurser, maila till kurser@hemslojdeniskane.se 

Kurserna arrangeras i samarbete med Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.


FOLKDRÄKTSSÖMNAD våren 2024

Fem torsdagskvällar
Under fem torsdagskvällar djupdyker vi i den folkliga dräktsömnaden för att hämta inspiration. Påbörja en ny del till din dräkt eller låt inspirationen flöda och skapa en egen dräktfel att bära när helst du vill. Livstycke, väst, kjol eller byxa. Eller varför inte en skjorta eller särk? Vi syr för hand med gamla tekniker.

Kursledare: Maja Satz
Tid: Fem torsdagskvällar, varannan vecka, 7 och 21 mars, 4 och 18 april samt 2 maj, kl 18.00-20.30.
Plats: Kulturfabriken, Stenbocksliden 5, Stockamöllan
Kostnad: 1.700 kr.
Anmälan: Maja Satz ger också en sommarkurs, fem dagar, fokus linneplagg, se längre ner.
– Det finns platser kvar, kontakta Marita Jönsson, tel 073-684 91 50 om du är intresserad.

PROVA PÅ ATT BINDA EN BORSTE

Endagskurs
Prova på att göra din alldeles egna borste. Följ med och lär dig grunderna i hur borstar binds och tillverka sedan en egen. Vi kommer börja med att arbeta med förberedda kit och du får göra en liten kläd- eller kanske skäggborste. Finns tid och vilja kan du sedan designa och tillverka din alldeles egna borste eller pensel. Vi använder oss av olika träslag, hästtagel och andra naturmaterial för att binda borstarna. Kursen passar också för yngre personer, från 12 år.

Kursledare: Christian Svensson
Tid: 16 mars 2024, kl 10.00-16.00
Plats: OBS! Ny lokal: Palmgatans kollektivverkstad, Palmgatan 23 Malmö.
Kostnad: Vuxen 850 kr, 12-25 år 425 kr
Anmälan: Senast 10 mars 2024 Kursen är fulltecknad.

PROVA PÅ FRANSFLÄTNING

Endagskurs
Kom och lär dig något som inte så många behärskar! Kursen passar också flinka, unga fingrar som tycker om att fläta hår och hästmanar. Att man kan göra så många mönster genom att flätor korsar varandra på olika sätt, blir vi uppmärksammade på under denna dag. Vi får se äldre föremål med fransflätningar som både kursledaren har med sig samt ur den textila samling som förvaltas av Hemslöjden i Skåne. Vi lär oss de grundläggande greppen och hur man bygger upp ett mönster. Kursen passar också för yngre personer, från 12 år.

Kursledare: Gunvor Johansson
Tid: 17 mars 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: Vuxen 850 kr, 12-25 år 425 kr
Anmälan: Kursen är fulltecknad.

”RESTEFEST”

Helgkurs
Ta fasta på småbitarna av tyg som blir över från dina syprojekt. I fri lappteknik och med enkla handsömnadstekniker gör vi nytt tyg av udda bitar. Du får även inspiration till hur du kan pynta ditt projekt med dekorativa sömmar. Av tyget syr vi en liten fodrad påse. På kursen lär du dig: Handsömnad, att sy en liten påse med fodring samt enkla dekorativa broderistygn.  Uttrycket ”restefest” är lånat från Kristina Vike

Kursledare: Luisa Carbonelli
Tid: 23-24 mars 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 1.700 kr.
Anmälan: Senast 1 mars 2024
Detta kurstillfälle inställt, ny kurs i höst.

TUPPAMÅLNING ELLER ANNAT ENLIGT SYDSVENSK BONADSMÅLERITRADITION,

Helgkurs
Bonadsmåleriet är ett allmogemåleri starkt förknippat med de sydsvenska ryggåsstugorna. De målade bonaderna prydde stugorna till jul och andra högtider. Med sina sprakande färger och dramatiska berättelser hjälpte de till att göra de vanligtvis mörka stugornas rum magiska inför högtider. De naiva motiven lockar oss även idag och går att utforma väldigt personligt. Under kursen får du ta del av den fascinerande historien om bonadsmåleriet och lära dig grunderna i måleriet. Vi blandar egen färg och du får göra en egen bonad. Kursen passar också för yngre personer, från 12 år.

Kursledare: Malin Lilja
Tid: 23-24 mars 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Västra Göinge Hembygdsmuseum i Sörby Prästgård, Museigatan 1, Hässleholm
Kostnad: Vuxen 1.700 kr, under 25 år 850 kr
Anmälan: Senast 1 mars 2024.
Detta kurstillfälle inställt, ny kurs förhoppningsvis längre fram.
Kursen sker i samarbete med Västra Göinge Hembygdsmuseum

DEKORERA DIN SPEDETRÖJA

Helgkurs
Vi startar kursen med att studera dekorationerna på äldre spedetröjor ur Hemslöjden i Skånes textila samling. Vi tränar vi upp våra färdigheter genom att dekorera en provlapp. Som stöd finns Inger Ohlssons rapport om ”Spedetröjans dekoration” och uppsydda dekorationsvarianter. Har du en färdigstickad spedetröja, hinner du påbörja att dekorera den. Vill du beställa en maskinstickad grundtröja i förväg, kontakta kursledaren i god tid, så dekorerar du den på kursen.

Kursledare: Inger Ohlsson, 
Tid: 13-14 april 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.700 kr
Anmälan: Senast 22 mars 2024.
Anmäl dig här

KOM IGÅNG OCH TÄLJ!

Helgkurs
En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt och ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. Vi går igenom täljtekniker som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling. Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar med mera.

Kursledare: Anders Isgren, slöjdare, fd hemslöjdskonsulent i Kalmar län
Tid: 13-14 april 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Kostnad: 1.700 kr, material tillkommer
Anmälan: Senast 22 mars 2024.
Anmäl dig här


(STICKA FLÄTOR I STARKA FÄRGER – korrekt datum 20-21 april, se längre ner)

FLÄTA PIL TILL DIN UTEMILJÖ

Helgkurs
Fläta det du behöver till din trädgård/balkong – klätterstöd till störbönor/luktärter, pionstöd, små kryddkorgar utan botten, rabattkanter, mm. Vi flätar i lite stadigare, segtorkad pil som odlas i Skåne. Du får lära dej några olika bra flätningstekniker, så du kan fläta vidare hemma, efter kursen.

Kursledare: Eva Persson, https://evap.nu
Tid: 13-14 april 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Nyckelvägen 39, Hässleholm
Kostnad: 1.700 kr, materialkostnad tillkommer och betalas direkt till kursledaren.
Anmälan: Senast 22 mars 2024.
Anmäl dig här

SKARVSÖM OCH KLACKMATTOR

Helgkurs
På kursen får du höra historiken bakom skarvsöm och klackmattor och kursledaren visar både äldre original och nya föremål. Genomgång ges av hur skarvsöm sys och hur klackarna bygger upp en form. Du kommer sy provlappar i båda teknikerna. Sedan bestämmer du vilken teknik du vill arbeta vidare med. Hos byskräddaren beställde man bröllopsdynor i skarvsöm på 1700-talet som var sydda av spillbitar från uniformer och ytterplagg. Klackmattor började man sy från mitten av 1800-talet och de syddes av utslitna kläder och annat tyg som fanns i hemmen. Då var det troligtvis kvinnor mest som gjorde dem. På kursen är det fritt att använda andra material än ylletyg, t ex kasserade jeans, skinn, mm. Materialsatser till skarvsöm tillhandahålls av kursledaren för den som vill utgå från en sådan.

Kursledare: Jeanette Rångeby, JAR Form
Tid: 13-14 april 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Östra Karups bygdegård, Viktor Ewaldsväg 49, Östra Karup-Båstad
Kostnad: 1.700 kr.
Anmälan: Senast 22 mars 2024.
Anmäl dig här

TRÅDSLÖJD FÖR FLINKA FINGRAR

Endagskurs
Trådslöjd, luffarslöjd eller trådtjack, kärt barn har många namn. Med hjälp av tänger och mallar får du lära dig hur du formar och böjer metalltråd på olika sätt. Vi böjer, bockar, tvinnar och surrar trådarna för att skapa våra alster. Låt dig inspireras av förlagor eller experimentera och tillverka föremål i trådslöjd efter egna idéer och förlagor. Exempel på alster är figurer, ljusstakar, krokar eller brödnaggar. Kursen passar också för yngre personer, från 12 år.

Kursledare: Christian Svensson
Tid: 20 april 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Boketorp vid Hovdala Slott, Hässleholm
Kostnad: 850 kr vuxen, 12-25 år 425 kr
Anmälan: Senast 27 mars 2024
Anmäl dig här
Kursen sker i samarbete med Hovdala Slott.

SPINN DITT EGET GARN AV FÅRENS ULL

Helgkurs 
En kurs för dig som vill prova på eller utveckla dina tidigare kunskaper i att spinna olika fiberblandningar och kvaliteter. Vi kommer att prata om får och den svenska ullen, vilka ulltyper som finns och vad de passar för och hur man tänker på ullfibrerna när man vill blanda till en kvalitet. Vi sorterar och tvättar ull, förbereder ullen inför att spinna genom att tesa, karda och använda ullkammar. Det finns möjlighet att prova olika ullsorter. Genom uppgifter får du lära dig olika spinnteknik och tvinningar. Vi ser på grovlek, snoddvarv och hur de påverkar garnet. Efterbehandling och tvätt av garn.
Kanske stickar du ett prov av någon av dina garner. Vi jobbar individuellt så du bygger på dina tidigare erfarenheter. Det kommer att finnas ull av olika svenska raser till försäljning och även en del redskap. Till utlåning finns några spinnrockar, sländor, kardor och ullkammar. Har du egen ull eller spinnrock som du har frågor kring tar du med det.

Kursledare: Lena Köster
Tid: 20-21 april 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 1.700 kr
Anmälan: Senast 27 mars 2024.
Anmäl dig här

STICKA FLÄTOR I STARKA FÄRGER

Helgkurs
Bli inspirerad av flerfärgade flätor. Flätstickning är traditionellt enfärgat och flerfärgsstickning är vanligtvis platt. Genom att kombinera dessa två tekniker kan man skapa helt nya uttryck. I den här helgkursen får ni inspireras av Klara Nilssons (Klarybarry) flerfärgade flätor, testa på tekniken och påbörja ett projekt, t ex handledsvärmare eller mössa. Kursen riktar sig till dig som redan kan sticka.

Kursledare: Klara Nilsson, @klarybarry
Tid: OBS! Kursen ges 20-21 april 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Nya verkstan, Kulturen i Lund
Kostnad: 1.700 kr, material tillkommer
Anmälan: Senast 22 mars 2024.
Anmäl dig här Endast fåtal platser kvar.
Kursen sker i samarbete med Kulturen i Lund.

Kursledarpresentation
Klara Nilsson, Klarybarry, är en stickdesigner från Karlskrona som älskar färg och mönster. Hon har varit intresserad av textil på olika sätt hela sitt liv och 2021 tog hon sin examen i textildesign från textilhögskolan i Borås. I sitt examensarbete undersökte hon hur man kan kombinera flätstickning med flerfärgstickning. Flätstickning är oftast enfärgat och flerfärgsstickning är oftast platt men genom att kombinera dessa tekniker kan man skapa nya uttryck. Efter sin examen har Klara fortsatt sin utforskning av flerfärgade flätor och 2021 startade hon sitt bolag Klarybarry där hon designar och tillverkar kläder och textilier med fokus på hantverk. Allt stickas för hand med stickor eller på handstickmaskin i hennes studio i Karlskrona. Hon jobbar mycket med starka färger och målet är att göra kläder man blir glad av. Det senaste året har hon även börjat skriva stickmönster och blivit publicerad i internationella sticktidningar. Om du vill se mer av Klaras färgglada textilier så hittar du henne på instagram @klarybarry 

PROVA PÅ ATT BINDA EN BORSTE

Endagskurs
Prova på att göra din alldeles egna borste. Följ med och lär dig grunderna i hur borstar binds och tillverka sedan en egen. Vi kommer börja med att arbeta med förberedda kit och du får göra en liten kläd- eller kanske skäggborste. Finns tid och vilja kan du sedan designa och tillverka din alldeles egna borste eller pensel. Vi använder oss av olika träslag, hästtagel och andra naturmaterial för att binda borstarna. Kursen passar också för yngre personer, från 12 år.

Kursledare: Christian Svensson
Tid: 27 april 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Boketorp vid Hovdala Slott, Hässleholm
Kostnad: Vuxen 850 kr, 12-25 år 425 kr
Anmälan: Senast 5 april 2024.
Anmäl dig här
Kursen sker i samarbete med Hovdala Slott.

ATT SKÄRA EN RAKKAN, EN TRÄSNITTSSTÄMPEL

Endagskurs
Med enkla skärverktyg skär du dig en namnstämpel att använda på brevpapper, visitkort, som exlibris mm. Användningarna är många, även i vår moderna, västerländska tillvaro. Välj ett ämne av ett hårt träslag, välj ut ett tecken – latinskt/västerländskt eller antikt kinesiskt – och för över tecknet till ämnet, pröva dig fram och skär. Stämpeln kan du lätt bära med dig, och sätta din skurna signatur på vad du önskar.

Bakgrundsbeskrivning: I länder som Japan, Kina och Korea använder man traditionellt en sigillstämpel för att signera viktiga dokument. Istället för sin namnteckning så har var och en unik stämpel med de tecken som formar namnet. Kalligrafer och andra konstnärer har ofta åtskilliga stämplar med olika form och betydelser, som de använder för att med olika placering komponera sina verk. Dessa stämplar skärs vanligtvis i mjuk sten. Som kalligrafielev började jag skära mina namnstämplar i trä, ett material som är lättbearbetat, lättillgängligt och skulpturalt. Jag började skära miniatyrträsnitt med inspiration från och förlagor i antikens Kina.

Kursledare: Andreas Falk
Tid: Lördag 4 maj 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 850 kr
Anmälan: Senast 12 april 2024
Anmäl dig här

FLÄTA DIN EGEN BRIGITTE BARDOT-KORG

Helgkurs
Under 50-60-talen blev den s k Brigitte Bardot-korgen mycket populär då skådespelerskan Brigitte Bardot bar runt på den korgtyp som du under denna kurs får chans att göra. Korgen producerades under perioden i stora mängder och formen gjöts även i plast. Men korgtypen har betydligt äldre anor än så och det finns fynd som tyder på att det är en korgform som användes så tidigt som vikingatid. Korgen kan ha använts för att bära runt på hönor och är utmärkt som skördekorg. Under kursen kommer vi att fläta på det traditionella viset med avskalad, kluven pil med ett skelett i avskalad rund pil. Hard core-flätare kan prova på att klyva pilen själv annars kommer det att finnas kluven pil som dock behöver hyvlas till rätt bredd. Korgen flätas med en enkel teknik och det är stommen som kan vara lite svår att få till, därför behöver du inte stressa utan kan med lätthet fläta klart korgen hemma om du inte skulle hinna under kurstiden.

Kursledare: Steen H Madsen
Tid: 4-5 maj 2024, kl 9.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 1.900 kr
Anmälan: Senast 12 april 2024
Anmäl dig här Endast reservplatser kvar.

SKÅNSK KNYPPLING, PROVA PÅ

Helgkurs
Är du nyfiken på vad skånsk knyppling är? På kursen får du veta att denna frihandsknyppling – att man knypplar utan uppstucket mönster – är specifik för Skåne. Du kommer igång på egen medhavd knyppeldyna eller en du lånar på kursen. Några få moment där en tunn lintråd blir till skir spets och du blir ett led i vår skånska tradition. Kursledaren berättar om historiken och vi får höra om andra typer av knyppling i Sverige. I Skånes Hemslöjdsförbunds textila samling finns spetsar vi studerar under kursen.

Kursledare: Lena Lundström
Tid: 11-12 maj 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 1.700 kr
Anmälan: Senast 19 april 2024
Anmäl dig här

SYDDA BURKAR AV NÄVER

Tredagarskurs
I samband med att Karin Lundholm har utställning i våra lokaler i Landskrona så arrangerar vi en tredagars kurs i att göra sydda burkar. På kursen får du även lära dig om näver som material – hur du tar det, hur det förvaras och används. Vi gör burkar av helnäver som sys med rötter. De får botten och lock av trä och kanske täljer du en knopp till burken också. 

Kursledare: Karin Lundholm
Tid: Fredag 17 maj, kl 13.00-17.00, lördag 18 och söndag 19 maj 2024, kl 9.00-16.00.
Plats: Hemslöjden i Skåne, Gamla Stationshuset, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 2.500 kr.
Anmälan: Senast 26 april 2024.
Anmäl dig här Fåtal platser kvar.

Kursledarpresentation
Karin Lundholm är en mångsidig slöjdare,  bosatt och uppvuxen i Hälsingland. Hon har även bla arbetat som Hemslöjdskonsulent i Västerbotten i 17 år. I sitt arbete som hemslöjdskonsulent träffade hon många slöjdare och lärde bl a känna Maja Rådström som kom att visa henne hur man slöjdar med näver. Karin startade upp en rik kursverksamhet för hemslöjden på 1960-talet och skrev boken ”Näverslöjd” tillsammans med Katarina Ågren, en bok som används än idag. Hon har hållit många kurser och utställningar själv och tillsammans med andra i olika material och tekniker.

FLÄTADE TRASMATTOR

Helgkurs
På kursen lär vi oss tekniken inflätade trasmattor. Mattorna flätas på ett sätt som liknar tuskaftsväv. Inflätningen görs i tidigare varv samtidigt som mattan flätas och växer på bredden (tekniken ska inte förväxlas med flätor som sys ihop). De enda redskap som behövs är en grövre virknål eller stoppnål samt sax. Resultatet blir en rund eller oval matta, bestående endast av mattrasor. Med tekniken är det även möjligt att fläta korgar och väskor. Tekniken är relativt okänd, den har folkligt ursprung, men utvecklades troligen under 1:a världskrigets krisår, i ett försök att ta tillvara på de knappa resurser i form av textilier som fanns att tillgå. Att ta tillvara på de resurser vi har är lika aktuellt nu som då. Deltagarna tar med sig material till mattrasor, vilket kan vara olika typer av utslitna bomullstextilier som sängkläder eller kläder. Inga förberedelser behövs, vi gör trasorna på kursen. Under kursen kan du påbörja en eller flera mattor som du enkelt gör färdigt hemma. 

Kursledare: Lena Håkanson, Nonstopdesign.se
Tid: 18-19 maj 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Gamla Stationshuset, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 1.700 kr. Har du inte egna trasor, tillkommer kostnad för material.
Anmälan: Senast 26 april 2024.
Anmäl dig här

BIND GRÄSKORGAR

Endagskurs
Gräskorgsbindning är en av de allra äldsta korgteknikerna och kursledaren vill medverka till att bevara detta hantverk. Att binda gräskorgar är ett rogivande och kreativt handarbete och vi utgår från det gräs som vanligtvis finns runt omkring oss som ängsgräs, starr och tåk, fast i torkat tillstånd. Att känna gräset med fingrarna och doften av de torkade växter som vi arbetar med är en särskild upplevelse. Kursledaren slår gräset med lie vid sin gård och förutom gräs behövs en särskild nål och snöre av jute, hampa, sisal, ull eller bomull. Verktyget lånas ut under kursen. Nålen samt ett läderfodral finns att köpa på plats efter kursen.

Kursledare: Michael Ritter
Tid: 25 maj 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Eketorp vid Hovdala Slott, Hässleholm
Kostnad: 850 kr, materialkostnad tillkommer
Anmälan: Senast 3 maj 2024.
Anmäl dig här
Kursen sker i samarbete med Hovdala Slott.

Gräskorgar

SLIPA DINA EGGVERKTYG

Lär dig slipa, bryna och strigla dina eggverktyg. Om du har gamla verktyg liggandes hemma så tar du med dig dem och gör dem i ordning på kursen. Till exempel slitna eller på annat sätt skadade hyvlar, stämjärn, skölpar, knivar, saxar, sekatörer, grensaxar, svarvstål, bildhuggarjärn eller yxor.

Kursledare: Benjamin Holm, Himmelsholm
Tid: 25-26 maj 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Himmelsholms kursgård, Himmelstorp, Förslöv
Kostnad: 1.700 kr.
Anmälan: Anmäl dig här
Kursen är ett samarbete med Himmelsholms kursgård.

slipa verktyg

FOLKDRÄKTSSÖMNAD MED FOKUS PÅ LINNEPLAGG

Femdagarskurs
Under fem dagar koncentrerar vi oss på linneplaggen som hör till folkdräkten, särkar och skjortor. Påbörja en nytt linneplagg till din dräkt eller låt inspirationen flöda och skapa ett linneplagg med folkligt snitt att bära när helst du vill. Vi använder oss av traditionella tekniker och syr för hand.

Kursledare: Maja Satz, folkdräktssömmerska, driver Satz ekipering.
Tid: Obs lördag 15 – onsdag 19 juni, kl 10.00-16.00.
Plats: Kanotcentralen, Stockamöllan
Kostnad: 3.300 kr.
Anmälan: Senast 24 maj 2024.
Anmäl dig här

TÄLJ EN BANDGRIND OCH VÄV ETT BAND

Tredagarskurs
Tälj en bandgrind och väv ett band! Denna kurs är på tre dagar då du kommer lära dig grunderna i att tälja en bandgrind och att väva ett band i den. Kursen vänder sig både till nybörjare och vana slöjdare. När kursen ges, visas utställningen Kerstin Neumüller och Clara Dackenberg drömmer om trä i våra lokaler på Hemslöjden i Skåne. 

Kursledare: Kerstin Neumüller
Tid: 17-19 juni 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 3.000 kr
Anmälan: Senast 24 maj, 2024
Anmäl dig här

Kursledarpresentation

Jag är författare, hantverkare och lärare bosatt i Södermanland. Jag har en examen i herrskrädderi och har även studerat traditionell folkdräktssömnad och textilhistoria. Det senaste decenniet har jag släppt fyra böcker; Handbok om Indigo, Lappat och Lagat, Simple weave – väv utan vävstol och Vardagsslöjd. Jag har också varit delägare i en jeansbutik. Till vardags undervisar jag i olika hantverk och att täljer vävredskapet bandgrind, inspirerad av den skandinaviska traditionen. Jag säljer dessa tillsammans med mina böcker och andra relaterade saker i min webshop.

SKÅNSK KNYPPLING för liten från 10 år och stor

Tredagarskurs, ej heldagar, barn och/eller ungdom tillsammans med vuxen
Kom på knyppelkurs tillsammans! Var och en har sin egna dyna, så man knypplar i sin egen takt. Har ni egen dyna/dynor hemma, tar ni med er dem annars finns det att låna. Vi lär oss ”slagen” med knyppelpinnarna och lintråden bildar då en spets. Det är magiskt! Skånes Hemslöjdsförbund har en textil samling där det bland annat finns knypplade spetsar. Under kursen får vi se en del av dem.

Kursledare: Lena Lundström
Tid: 17-19 juni 2024, kl 10.00-14.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: Barn 10-18 år 150 kr, ungdom 19-25 år 500 kr, medföljande vuxen 1.250 kr
Anmälan: Senast 24 maj, 2024
Anmäl er här

SKÅNSKT YLLEBRODERI

Veckokurs
En grundläggande kurs i skånskt yllebroderi som passar för dig som inte broderat yllebroderi tidigare. Självklart är vana brodöser och de som gått tidigare kurser välkomna då kursledaren gör individuell anpassning och du kan påbörja ett projekt som passar din nivå. Under kursen får du lära dig de stygn och bottensömmar som förekommer i skånskt yllebroderi, överföring av mönster från papper till tyg och olika slags monteringar. Vi kommer även titta på äldre folkliga dynor från olika delar av Skåne.

Kursledare: Eva Berg
Tid: 24-28 juni 2024, kl 10.00-16.00 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Kostnad: 3.300 kr. 
Anmälan: Senast 3 juni 2024.
Anmäl dig här

Skånskt yllebroderi Eva Berg

VÄV FLAMSK

Veckokurs
Flamskvävningen kom med vävare från Flandern; först till slott och herrgårdar. Därefter började allmogens kvinnor väva flamsk. Tekniken vävdes som mest 1750-1850. Formspråket är unikt – det både fascinerar och överraskar. 
På kursen får du lära dig hur man sätter upp en varp i en flamskram.  Sedan börjar vi med en teknikövning där grundmomenten i flamskvävning ingår.
Därefter fortsätter du sedan med en bild/detalj ur hemslöjdens arkiv från en äldre förlaga. Kursen vänder sig både till nybörjare och till dem som vävt flamsk tidigare.

Kursledare: Marianne Asp
Tid: 24-28 juni 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 3.300 kr.
Anmälan: Senast 3 juni, 2024. 
Anmäl dig här

FOLKDRÄKTSSÖMNAD

Veckokurs
Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material.

Kursledare: Gillis Jimheden, Folkdräktsskräddare, Förslöv
Tid:  24 -28 juni 2024, kl 9.30-15.30.
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Kostnad: 3.300 kr.
Anmälan: Senast 3 juni 2024.
Anmäl dig här OBS! Kursen är fulltecknad och reservplatserna täckta. Se kurs i folkdräktssömnad med fokus på linneplagg med Maja Satz, start 15 juni, här ovan.

uppmätning livstycke

VI TÄLJER DET VI BEHÖVER

Familjeaktivitet, för barn från ca 10 år tillsammans med vuxen.
Vi lär oss säkra handgrepp med kniv, vi skalar och provar att skära mönster i färskt material. Vi utgår från pinnar och käppar, material taget på Östarps område. Den som vill, använder en täljhäst där man kan fästa materialet och arbeta med en bandkniv. Det kan bli magiska trollstavar, blomsterpinnar, spö till en fe, frö-pinnar eller något helt annat. 

Kursledare: Rickard Sandgren
Tid: 29 juni 2024, kl 13.00-16.00.
Plats: Kulturens Östarp, Blentarp.
Kostnad: 300 kr för vuxen, kostnadsfritt för barn.
Anmälan: Senast 7 juni 2024.
Anmäl dig här
Ett samarbete med Kulturens Östarp. 

FRITT BRODERI

Veckokurs
Denna kurs vänder sig till dig som vill komma vidare i ditt uttryck genom broderi. Vi fångar  inspiration, arbetar med form och färg för att skapa broderi med ditt eget uttryck. Du jobbar utifrån en egen idé som du utvecklar via skiss till färdig förlaga vid kursens början. Vi fördjupar oss i hur du kan använda dig av olika stygn och färg för att skapa olika effekter i broderiarbetet. Vi kommer att jobba individuellt i grupp, där var och en jobbar i sin takt. Arbetet varvas med korta genomgånger av övningar och tekniker. Vikten ligger på ditt individuella behov för fördjupning av teknik och komposition för just ditt broderiprojekt. Du kommer främst arbeta med att utföra själva broderiet och i mån av tid även avsluta ditt arbete med montering.

Kursledare: Luisa Carbonelli, https://www.lararium.se/kurser
Tid: 1-5 juli 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Blå Huset, Norra Grängesbergsgatan 15, 214 50 Malmö.
Kostnad: 3.300 kr.
Anmälan: Senast 10 juni 2024
Anmäl dig här

KORG AV BJÖRKRÖTTER en samisk ostform

Veckokurs
I norra delarna av Sverige erbjuder naturen björkrötter som material till att binda korgar med för olika ändamål. Kursledaren Fia Kaddik, uppväxt med renskötsel och duodji/slöjd, lär oss hur vi arbetar med rötter och låter oss ta del av den samiska kulturen. Vi får lära oss olika bindtekniker och kommer binda en mindre traditionell ostform. 

Kursledare: Fia Kaddik, fotograf, duojarat/slöjdare, Asa Kitok-stipendiat 2017
Tid: 1-5 juli 2024, kl 9.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 3.600 kr
Anmälan: Senast 10 juni 2024
Anmäl dig här

Kursledarpresentation
Jag är född i Ammarnäs-Gavtsjavrré, min andra rot finns vid Piteälvens strand-Bitamädnu- Skuppe. Jag bor i Jokkmokk vid gränsen till världsarvet Laponia. Jag har två vuxna barn, fyra barnbarn. Renskötsel och duodji/slöjd har följt mig som en röd tråd genom livet. I mitt företag FIAK FOTO & Samiskt hantverk är jag fotograf, duojarat, föreläsare, kurslärare och kulturarbetare.  2017 fick jag Asa Kitok-stipendiet i konsten att binda och tillverka rotslöjd. Motion och hälsa är drivkrafterna i mitt liv. Jag fotograferar en verklighet som vi samer lever i idag och som inte romantiserar den samiska kulturen. 

PILKORGSFLÄTNING

Två olika veckokurser
Pil är ett fantastiskt material som det tillverkats korg av i många hundra år och pilens möjligheter är många. Om du är nybörjare får du börja med att tillverka ett par runda korgar från grunden, och lära känna material, flättekniker och redskap. Du som gått en eller ett par kurser tidigare, kan prova på att göra ovala, eller kanske till och med fyrkantiga korgar. På kursen finns tillgång till både avskalad pil och pil med bark i olika färger. 

Lärare: Steen H Madsen
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona,
Kostnad: 3.600 kr. Kostnaden för material tillkommer.
Kurs I, 1-5 juli 2023, kl 9.00 -16.00.
Anmälan: Senast 10 juni. 
Anmäl dig här OBS! Endast reservplatser kvar på denna kurs.

Kurs II, 8-12 juli 2024, kl 9.00-16.00
Anmälan: Senast 17 juni 2024
Anmäl dig här

Pilkorg under tillverkning, händer med avbitare

TRÄSVARVNING ENLIGT SKÄRMETODEN

Veckokurs
Under kursen lär du dig den historiska tekniken med skärande svarvning. Du kommer att få svarva: träägg, snurra, skål i färskt trä och mer beroende på vad du hinner. I kursen ingår även uppsättningsmetoder, val av virke, genomgång av utrustning och verktyg samt vikten av att hålla verktygen vassa. Under kursen disponerar du en egen svarv med tillhörande verktyg. Kursen vänder sig till både nybörjare till dig som kan svarva. 

Kursledare: Åke Landström
Tid: 8-12 juli 2024, mån-tors 9.30-16, fre 9.30-14
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad:  3.300 kr. Svarvhyra på 1.625 kr tillkommer.
Anmälan: Senast 17 juni 2024.
Anmäl dig här

STOPPHÅLSSÖM OCH TRENSAD HÅLSÖM

Veckokurs
Hålsömmar har sytts över nästan hela jorden i många variationer. I Skåne har framför allt stopphålsöm och tränsad hålsöm fått pryda de mera välbärgade hushållens textilier. På kursen lär du dig sy både enfärgade och flerfärgade stopphålsömmar och hur du kombinerar stopphålsöm och tränsad hålsöm. Då vi kommer börja med lite enklare variationer passar kursen även dig som är nybörjare. 

Kursledare: Zanne Puchleitner
Tid: 15-19 juli 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 3.300 kr
Anmälan: Senast 24 juni 2024.
Anmäl dig här

Foto: Maja Satz

Kursledarpresentation: 
Zanne Puchleitner har en kandidatexamen i textildesign, hantverk och kommunikation med inriktning broderi och kultur från UCC i Köpenhamn. Hon har ett särskilt intresse för hålsömmar och andra trådbundna sömsätt. 

PRUNKANDE MÖNSTER UR STICKNINGENS HISTORIA

Veckokurs
En inspirationskurs! Vi arbetar med mönster från 1600- till 1800-tal. Fokus är på blommor, men även andra mönster som finns i bårder och avslutningar. Provlapparna (både enfärgat och med flera färger) ger mycket utrymme att sätta personlig prägel på mönstren med val av färgkombinationer, möjlighet att rita egna varianter, ändra stickteknik osv. I flera bildvisningar närstuderar vi hur plaggen är komponerade: varianter på samma blomma, färgkombinationer, hur bakgrund- och mönsterfärg växlar, var ökningarna är gömda, hur de olika mönsterformerna är arrangerade och samspelar… Sådana detaljer och finesser kan man ju använda till helt andra projekt.

Kursledare: Ivar Asplund
Tid: 15-19 juli 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskrona
Kostnad: 3.300 kr.
Anmälan: Senast 24 juni 2024.
Anmäl dig här Endast reservplatser.

Foto: Viveka Sjölund

VI TÄLJER DET VI BEHÖVER

Familjeaktivitet, för barn från ca 10 år tillsammans med vuxen.
Vi lär oss säkra handgrepp med kniv, vi skalar och provar att skära mönster i färskt material. Vi utgår från pinnar och käppar, material taget på Östarps område. Den som vill, använder en täljhäst där man kan fästa materialet och arbeta med en bandkniv. Det kan bli magiska trollstavar, blomsterpinnar, spö till en fe, frö-pinnar eller något helt annat. 

Kursledare: Rickard Sandgren
Tid: 20 juli 2024, kl 13.00-16.00.
Plats: Kulturens Östarp, Blentarp.
Kostnad: 300 kr för vuxen, kostnadsfritt för barn.
Anmälan: Senast 28 juni 2024.
Anmäl dig här
Ett samarbete med Kulturens Östarp. 

SY ENKLA PLAGG AV RAKA TYGSTYCKEN, för vuxen och ungdom

Vill du gärna sy dina egna kläder men inte kommit igång? På kursen syr vi enkla plagg av raka tygstycken. Vi har ofta textilier i våra omgivning, i garderober, hos grannar eller släktingar som inte används. Textilier som dukar, servetter, gardiner i bra kvaliteter eller med fina mönster som nu kan få bli plagg du använder. Du kan också ta med plagg som du vill förändra på något sätt.

Du utgår ifrån egna textilier. Ta med många alternativ så du har att välja mellan. Tänker du kombinera flera tyger är det bra att det är ungefärligt samma tjocklek på tygerna. Vi kanske också kan byta textilier så tänk också så.

Kursledare: Karin Eldforsen
Tid: 22-24 juli 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: Vuxen 2.500 kr, ungdom 12-25 år 1.250 kr
Anmälan: Senast 28 juni 2024
Anmäl dig här

TÄLJ DIG EN KNOPPLIST

Helgkurs 
Lång eller kort, bred eller smal – hur ser den knopplist ut som just du behöver? Med yxa och täljkniv styr du hur den ska se ut. Med hjälp av områdesansvariga på Hovdala Slott får vi hänvisningar till var vi får fälla materialet vi kommer arbeta med. Så här lär du dig vad du ska söka efter för bra ursprungsmaterial.

Kursledare: Eva Persson, https://evap.nu
Tid: 27-28 juli 2024, kl 10.00-16.00
Plats: Boketorp vid Hovdala Slott, Hässleholm
Kostnad: 1.700 kr
Anmälan: Senast 5 juli 2024.
Anmäl dig här
Kursen sker i samarbete med Hovdala Slott.

SKÅNSKA KONSTVÄVNADSTEKNIKER

Veckokurs.
Vi ser och lär av den skånska vävtraditionen för att ta den vidare in i vår tid. Rölakan, krabbasnår, halvkrabba och dukagång väver du i egen uppsättning, prova på alla fyra, och kanske lite trensaflossa eller fördjupa dig i en teknik. Som kursmaterial används kursledarens bok Väv skånska allmogevävnader. Du bör ha grundläggande kunskaper i vävning.

Kursledare: Gunvor Johansson, vävmästare, driver Kyrkotextil i Syd
Tid: 29 juli – 2 augusti 2024, kl 10.00-16.00. 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskona
Kostnad: 3.300. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 5 juli 2024.
Anmäl dig här.

TÄLJA FIGURER, för liten från 6 år och stor

Endagskurs, där barn från 6 år och vuxen går tillsammans
Med säkra grepp, täljer vi fram figurerna som gömmer sej i träämnen vi hämtar gemensamt. När handen lärt sig hantera kniven, kan du göra fantastiska saker. Vi bekantar oss också med täljhästar och bandknivar.

Kursledare: Eva Persson https://evap.nu
Tid: 3 augusti, kl 10.00-14.00
Plats: Boketorp vid Hovdala Slott
Kostnad: Barn 50 kr, medföljande vuxen 400 kr
Anmälan: Senast 12 juli 2024
Anmäl dig här

GRUNDKURS I VÄVNING, 8 dagar

Åttadagarskurs
Under denna kurs lär du dig att förstå hur garn blir till tyg. Du ska få prova alla moment inom vävuppsättning och sedan väva ditt tyg. Under en vecka i sommar sätter vi upp och kommer igång med vävningen. Sedan har du tillgång till vävsalen under helgen och kursen fortsätter ytterligare tre dagar. Kursen passar för nybörjare eller för dig som vill friska upp gamla kunskaper.

Kursledare: Inga Jönsson, vävlärare
Tid: 5 – 9, samt 12-14 augusti 2024, kl 10.00-16.00.
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Kostnad: 4.500 kr
Anmälan: Senast 12 juli 2024.
Anmäl dig här

VI TÄLJER DET VI BEHÖVER

Familjeaktivitet, för barn från ca 10 år tillsammans med vuxen
Vi lär oss säkra handgrepp med kniv, vi skalar och provar att skära mönster i färskt material. Vi utgår från pinnar och käppar, material taget på Östarps område. Den som vill, använder en täljhäst där man kan fästa materialet och arbeta med en bandkniv. Det kan bli magiska trollstavar, blomsterpinnar, spö till en fe, frö-pinnar eller något helt annat. 

Kursledare: Rickard Sandgren
Tid: 10 augusti 2024, kl 13.00-16.00.
Plats: Kulturens Östarp, Blentarp.
Kostnad: 300 kr för vuxen, kostnadsfritt för barn.
Anmälan: Senast 19 juli 2024.
Anmäl dig här
Ett samarbete med Kulturens Östarp. 

2 olika endagskurser: TÄLJA FIGURER, för vuxna

I samband med utställningen ”Kerstin Neumüller och Clara Dackenberg drömmer om trä” som visas 8 juni-24 augusti på Hemslöjden i Skåne, håller Clara två endagars-kurs i att tälja figurer.

Kursledare: Clara Dackenberg 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Kostnad: 850 kr
Tid nyinsatt kurs: 17 augusti 2024, kl 10.00-16.00.
Anmälan: Senast 26 juli 2024.
Anmäl dig här Endast reservplatser.

Tid: 24 augusti 2024, kl 10.00-16.00.
Anmälan: Senast 2 augusti 2024.
Anmäl dig här Endast reservplatser.