Kurser

Angående Coronasmittan, Covid-19: Det är viktigt att alla är aktsamma och sköter hygienen enligt föreskrivna regler. Vi rekommenderar också att personer som känner sig sjuka, med hänsyn till övriga deltagare, stannar hemma.

När det gäller anmälningsvillkoren så är de till och med den 31 oktober generösare än vanligt (gäller kurser som genomförs innan 31 oktober). Det innebär att du utan kostnad kan avsäga dig din plats närmare än 14 dagar. Detta för att alla som har sjukdomssymptom ska kunna stanna hemma utan att känna att de förlorar pengar. 

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig i en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson på 070-302 35 25. Presentkort på kurser kan också ordnas hör då av dig helst via mail . Här kan du läsa våra anmälningsvillkor 

Read our terms of application in english here 

OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i någon av Skånes hemslöjdsföreningar har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  För att rabatt skall ges är det kursdeltagaren som skall vara medlem i någon av Skånes Hemslöjdsföreningar, ej fakturamottagaren. Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurser.

Presentkort
Vill du ge någon ett presentkort på någon av våra kurser, så är det bara att du hör av dig till anna-lisa.persson@hemslojd.org så ordnar vi det!


Tälj skedar och slevar (endast reservplatser)

 På kursen får du lära dig att tälja med både kniv och yxa. Du lär dig att yxa ut och renskära en sked i färskt virke. Du får lära dig olika täljgrepp och yxtekniker för atrt komma igång med skedtäljning. Vi kommer även att bekanta oss med olika sätt att måla och ytbehandla träföremål. Inga förkunskaper krävs. 

Tid: 3-4 oktober, kl 10-16  
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Siri Knaevelsrud
Kostnad: 1600 kr, material tillkommer
Till anmälan

Fritt broderi – Brodera din omgivning (fulltecknad)

Kliar dina fingrar efter nya kreativa utmaningar? Är du nyfiken på hur du kan skapa egna mönster från din omgivning med nål och tråd? Här lär du dig hur du kan omvandla foton och teckningar till färdiga broderier. Det finns inga begränsningar för vad broderi som konstmedium kan skapa. Ni kommer att få en modern inblick i hur man kan ta ett steg från de traditionella teknikerna och istället fokusera på resultatet. Hur påverkar riktning på stygnen, tjocklek på tråden samt färgkombinationer det slutliga resultatet? Hur kan olika texturer skapas utan avancerade tekniker? Efter kursen kommer ni att ha kunskap om hur ni kan skapa ert eget mönster utifrån inspirationsbilder som ni tar med till kurstillfället, samt ett nytt perspektiv för hur broderade bilder kan skapas.   

Tid:  3-4 okt, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Elin Petronella Couvin
Kostnad: 1600 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 18 september
Till anmälan

Kursledarpresentation: Elin startade sin broderikarriär i Paris tillsammans med sin man Charles. Under de senaste två åren har paret hållit kurser runt om i Europa samt lärt ut broderi till 1000+ elever via sina nätkurser och mönster på charlesandelin.com Utöver sitt konstnärliga skapande driver de en podcastshow som heter Charles and Elin där de både delar sina erfarenheter av att arbeta med konst i dagens mediasamhälle samt intervjuer med andra konstnärer inom diverse områden.

Tvåändstickning (endast reservplatser)

Tvåändstickade plagg är varma, slitstarka och vackra. Du stickar med två ändar, därav namnet och byter tråd varannan maska. Utmärkande för tekniken är också mönsterkrus som stickas på ett speciellt sätt med båda ändarna. Är tvåändsstickning en ny teknik för dig får du lära dig grunderna: uppläggning, att sticka räta och aviga maskor och att sticka mönsterkrus. Du som kan grunderna får möjlighet att utforska tekniken och kan prova på mönsterstickning med olika färger och lära dig hur du smidigt stickar en figur i avvikande färg mitt på ett plagg. Du kan också fördjupa dig i att sticka vackra och välsittande tumkilar. 

Tid: 3-4 oktober, kl 10-16 
Plats: Kulturhuset Anders, Stenskogvägen 2, Höör
Lärare: Karin Kahnlund
Kostnad: 1600 kr, material tillkommer

Till anmälan

Skånskt yllebroderi

På kursen lär du dig de stygn, bottensömmar, mönsterformer och material som används i det skånska yllebroderiet. Den passar både för dig som är nybörjare och dig som broderat tidigare. Material finns att köpa på plats.

Tid:  17-18 oktober, kl 10-16 
Plats: Kulturhuset Anders, Stenskogsvägen 2, Höör
Lärare: Kristina Persson, Fjälkinge
Kostnad: 1600 kr, material tillkommer
Till anmälan

Karvsnitt (endast reservplatser)

Under alla tider världen över har har människor dekorerat bruksföremål på olika sätt. Skålar,skedar, burkar och verktyg har fått skurna mönster och också ofta målats. Under kursen kommer vi att undersöka olika sätt att smycka slöjdalster i trä. Vi tittar på karvsnitt, kolrosing, färger och andra sätt att ändra utseende på, med bland annat kaffe, eld, vinäger och rost. Vi kommer arbeta med olika sorters knivar och tala om dess respektiva fördelar. Viss knivvana är bra, men inget måste. Ta gärna med ett eget förremål om du har något du vill dekorera. Annars finns övningsmaterial på plats.  

Tid: 17-18 okt kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Sebastian Ungh
Kostnad: 1600 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 2 okt
Till anmälan

Kursledarpresentation: Sebastian är en täljare med ett stort intresse för karvsnitt och andra traditionella metoder för att dekorera föremål
i trä. Eftersom detta är ett skapande med lång historia, är folkkonst en stor inspirationskälla, men Sebastians egna alster är långt ifrån museala, utan fyllda av lek och experimentlusta.

Hålsömsbroderi (endast reservplatser)

Nu har du möjlighet att lära dig hålsöm, som tidigare ansågs vara en av de allra finaste typerna av handarbete. Under kursen kommer du att lära dig grunderna och den passar för den som inte broderat hålsöm tidigare. Du kommer lära dig sy olika enkla variationer och hur du väljer mönster och material för ditt projekt. Vi kommer titta på hur du med hålsöm kan skapa vackra fållar, spetskanter och bårder och hur du med hålsöm kan smycka kläder och annat. 

Tid: 17-18 okt, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Zanne Puchleitner
Kostnad: 1600 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 2 okt
Till anmälan

Kursledarpresentation: Zanne har en kandidatexamen i textildesign, hantverk och kommunikation med inriktning broderi och kultur från UCC i Köpenhamn. Hon har ett särskilt intresse för hålsöm och andra trådbundna sömsätt.

Träsvarvning enligt skärmetoden

Under kursen lär du dig den historiska tekniken med skärande svarvning. Du kommer att få svarva: träägg, snurra, skål i färskt trä och mer beroende på vad du hinner. I kursen ingår även uppsättningsmetoder, val av virke, genomgång av utrustning och verktyg samt vikten av att hålla verktygen vassa. Under kursen disponerar du en egen svarv med tillhörande verktyg. Kursen fungerar utmärkt som fortbildning för dig som arbetar med slöjd i skolan, men även för andra som är intresserade av svarvning. 

Tid: 27- 29 okt, tis-ons 9-16, tor 9-14
Plats: Hemslöjden i Landskrona
Lärare: Åke Landström
Kostnad:  2500 kr svarvhyra på 750 kr tillkommer 
Till anmälan

Sticka till vardags (fulltecknad)

Kursen utgår från Erika Åbergs bok Stickat till vardags. Under en fullmatad lördag och söndag går vi genom vad en stickad hållbar garderob kan bestå av – vi bekantar oss med plaggtyper, plaggen ur boken och du som deltagare får skissa på och planera din egen stickade basgarderob. Vi kommer att leta egna mönsterbilder i omgivningarna och bland traditionella mönster för att sedan sätta samman mönster och anpassa dem efter olika konstruktioner, prata om kvaliteter och materialval. Vi pratar också om att hitta ett eget formspråk, inspiration och kreativt fokus i en handgjord vardag. Det blir handfasta övningar och genomgångar av tekniska finesser som gör de olika plaggen ännu trevligare att sticka och bära. Kursen passar dig som vill lära dig mer om att sätta samman former och färger i egna, unika mönster och plagg, dig som vill utforska och fördjupa din stickning.

Förkunskaper:
Du bör vara bekant och bekväm med att sticka aviga och räta maskor, sticka flerfärgsstickning runt på strumpstickor eller rundsticka samt att lägga upp och maska av. 

Tid: 7-8 nov, kl 10–16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Erika Åberg
Kostnad: 1600 kr 
Anmälan: senast 21 okt
Till anmälan

Kursledarpresentation: Erika är författare, föreläsare och frilansande hemslöjdskonsulent som sedan hösten 2014 bor på Gotland. Hon arbetar framförallt med stickning – både med material och tekniker, med ull men också med andra slöjdtekniker. Hon är utbildad vid HV Skola och är ena halvan av Görbart – en podd om handgjort skapande. Till hösten kommer hennes sjätte bok om stickning Stickat till vardags.

På kvällen den 6 november kommer vi att ha ett författarsamtal med Erika på Hemslöjden in Landskrona.

Påsöm (endast reservplatser)

Påsöm är det lokala namnet på ett ortstypiskt yllebroderi från Floda socken i Dalarna. Sedan mitten av 1800-talet broderade kvinnorna dessa färgstarka yllebroderier på sina folkdräktsplagg. Materialet det sys på är kläde och garnet är ett mjukt ullgarn i många olika nyanser. Under kursens första dag får du prova på grunderna i yllebroderi på ett uppritat tyg i kläde. Under dag två kommer vi att arbeta med att rita egna mönster och få individuell handledning i de olika blommor och blad som du väljer. Vi kommer också att prova på att göra gaffelfrans, en frans som dekorerar de broderade vantar som finns i Flodas dräktskick. 

Tid:  14- 15 nov, kl 10-16 
Plats: Kulturhuset Anders, Stenskogsvägen 2, Höör
Lärare: Anna-Karin Jobs Arnberg
Kostnad: 1600 kr, material tillkommer
Till anmälan

Kursledarpresentation: Anna-Karin är mästare i broderi och mångårig kursledare i påsöm. Anna-Karin kom år 2019 ut med teknikhäftet Påsöm på Hemslöjdens förlag. Häftet kommer att finnas till försäljning under kurshelgen.

Kom igång och tälj (endast resrvplatser)

En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt och ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. Vi går igenom täljtekniker som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling. Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar med mera.

Tid: 28-29 nov, kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona 
Lärare: Anders Isgren
Kostnad: 1600 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 8 nov
Till anmälan

tälj för hemmet

Montering

Tofsar, duskor, kavelfrans med mera pryder de traditionella skånska dynorna. Och att göra en fin montering fullbordar broderier och vävnader.

Under kursen får du prova på och lära dig olika monteringar, kavelfrans, olika duskor med mera och du får inspiration till personliga uttryck. En liten textil kan bli större med hjälp av kläde, vadmal, band, pärlor och paljetter. Ta gärna med dig något du vill montera om du har: yllebroderi, tvistsöm, flamsk- eller konstvävnad.

Tid: 5-6 dec kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Eva Berg
Kostnad: 1600 kr, material tillkommer
Anmälan: senast 1 nov 
Till anmälan

Monteringar