Kurser

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig i en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. De flesta kurser är en helg eller längre. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson på 070-302 35 25. Här kan du läsa våra anmälningsvillkor 

Read our terms of application in english here 

OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i en hemslöjdsförening har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurer.

Yllebroderi (endast reservplatser)

På kursen lär du dig de stygn, bottensömmar, mönsterformer och material som används i det skånska yllebroderiet. Den passar både för dig som är nybörjare och dig som broderat tidigare. Material kan du köpa av kursledaren eller ta med påbörjat arbete.

Lärare: Kristina Persson
Tid: 8–9 feb, kl. 10–16
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund Skåne, Fabriksg. 2, Lund
Kostnad: 1.600 kr
Sista anmälningsdag: 23 jan

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Till anmälan

Yllebroderi

TÄLJ SKEDAR & SLEVAR (fulltecknad)

På kursen får du lära dig att tälja med både kniv och yxa. Du lär dig hur man yxar ut och renskär en sked i färskt virke. Du får lära dig olika täljgrepp och yxtekniker för att komma igång med ditt skedtäljning. Vi kommer också bekanta oss med olika sätt att måla och ytbehandla träföremål. Inga förkunskpaer krävs.

Lärare: Siri Knaevelsrud
Tid: 15–16 feb, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600 kr
Sista anmälningsdag 30 jan
Till anmälan

täljande händer

Textiltryck och broderi (fulltecknad, extrakurs insatt 28-29 mars)

I kursen kombineras enkla textiltrycksmetoder med broderi. Första dagen trycker vi block-, stämpel- och schablontryck på bomulls- och linnetyger. Andra dagen broderar vi på tygerna vi tryckt. Med förstygn, efterstygn, kedjestygn, korsstygn, pärlor och paljetter broderar vi, gör mönster, bilder eller broderar text. De tryckta och broderade tygerna passar bra att användas till tygkassar, tavlor, kuddfodral och andra inredningstextilier och accessoarer. Kursen passar både nybörjare och den som är mer erfaren och har broderat och tryck tidigare.

Lärare: Lena Håkansson
Tid: 15–16 feb, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600 kr
Sista anmälningsdag: 30 jan
Till anmälan

Kursledarpresentation: Lena Håkansson har arbetat med textil i hela sitt yrkesverksamma liv. Hon bor i Gemla och arbetar som lärare i design på Linnéuniversitetet. Hon arbetar även med designuppdrag och unika verk. I hennes arbeten återfinns ofta mönster, tryck och broderi på olika sätt. Du kan se mer av Lenas arbete på Nonstop design.

Lädersömnad

Lär dig grunderna vid handsömnad av läder. Sömnadstekniker, verktygsanvändning, färgning, ytbehandling och putsning av mönster ingår in kursen.
Du börjar med provsömnad och att sy et enkelt fodral eller ett bälte. Efter det kan du utveckla egna idéer genom att vika modeller i kartong, och sedan skära ut lädret. 

Lärare: Mikael Hellner
Tid: 29 feb – 1 mars, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1600
Sista anmälningsdag: 14 feb
Till anmälan

Mikael Hellner

Brodera barnteckningar – skapa ett broderi efter en barnteckning

Barn gör charmerande naiva bilder, som du kan omsätta till ett personligt broderi. Du får lära dig att överföra teckningen till tyg och hitta uttrycket med hjälp av många olika stygn. Du kan använda olika material – bomull, linne, ylle, siden, pärlor, paljetter med mera.

Lärare: Eva Berg
Tid: 29 feb – 1 mars
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1600
Anmälan: senast 14 feb
Till anmälan

Om kursledaren: Vår kursledare Eva Berg är välkänd och mycket omtyckt kursledare och en av de mest kunniga inom yllebroderi i Sverige. 


FLÄTA HALM ENLIGT TEKNIKEN HALMLÖB (ENDAST RESERVPLATSER)

Löbbindning, eller spiralbindning är en teknik som förr användes vid tillverkning av bland annat förvaringskärl, bikupor, halmskor och även likkistor. Tekniken var särskilt vanlig i Skåne och på Jylland. Det går till så att knippen med halm binds samman varv efter varv med hjälp av skenor i pil, hassel eller rotting. På kursen får du börja med att binda ett enkelt kärl av halm med pilskenor. Under kursen har du tillgång till färdigkluvna skenor som du bara finhyvlar, men du får också lära dig att göra skenorna från grunden – klyva och hyvla dem.

Här finns en film om löbbindning, ur Östra Skånes hemslöjdsarkiv

Lärare: Steen H Madsen
Tid: 14–15 mars, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Landskrona
Kostnad: 1.600 kr
Sista anmälningsdag: 1 mars
Till anmälan

halmbindning

Spinna på rock och slända

Stickar du? Väver du? Är du intresserad av att spinna ditt eget garn? Under kursen lär du dig grunderna i att spinna ull på slända och spinnrock. Vi går igenom ullens egenskaper samt olika metoder att bereda fibrerna på. Tråd kan spinnas hårt, löst, s eller z… Vi bekantar oss med olika sätt att analysera vårt garn för att kunna spinna det vi vill. Kursen vänder sig främst till dig som är nybörjare eller dig som testat någon gång tidigare.

Lärare: Lina Sundberg
Tid: 14–15 mars, kl 10–16
Kostnad: 1.600 kr
Anmälan: senast 28 feb
Till anmälan

Kursledarpresentation: Lina Sundberg är utbildad på Sätergläntan. Hon spinner främst ull och lin men testar gärna andra material som nässlor och hundhår.

Att laga och dekorera med sashiko (endas reservplatser)

Prova på den japanska broderitekniken sashiko. Vi kommer att brodera ett stycke eller flera små lappade tyger som kan användas till lagningar eller små påsar. Möjlighet att påbörja lagning på ett eget plagg kommer också att finnas.Kursen lämpar sig för broderikunniga men fungerar även för nybörjare då vi utgår från enkla stygn. 

Lärare: Takao Momiyama
Tid: 11 mars, kl 16.30–21
Plats: Kulturhuset Anders, Stenskogsv 2, Höör
Kostnad: 640 kr 
Anmälan: senast 28 feb
Till anmälan

Kursledarpresentation: Takao Momiyama är utbildad i textildesign och konst på Konstfack. Sedan 12 år bor han på Österlen och ägnar sig mestadels åt handtryck och japansk broderiteknik.

Textiltryck och broderi

I kursen kombineras enkla textiltrycksmetoder med broderi. Första dagen trycker vi block-, stämpel- och schablontryck på bomulls- och linnetyger. Andra dagen broderar vi på tygerna vi tryckt. Med förstygn, efterstygn, kedjestygn, korsstygn, pärlor och paljetter broderar vi, gör mönster, bilder eller broderar text. De tryckta och broderade tygerna passar bra att använda till tygkassar, tavlor, kuddfodral och andra inredningstextilier och accessoarer. Kursen passar både nybörjare och den som är mer erfaren och har broderat och tryck tidigare.

Lärare: Lena Håkansson
Tid: 28–29 mars
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona 
Kostnad: 1.600 kr
Anmälan: senast 13 mars
Till anmälan

Kursledarpresentation: Lena Håkansson har arbetat med textil i hela sitt yrkesverksamma liv. Hon bor i Gemla och arbetar som lärare i design på Linnéuniversitetet. Hon arbetar även med designuppdrag och unika verk. I hennes arbeten återfinns ofta mönster, tryck och broderi på olika sätt. Du kan se mer av Lenas arbete på Nonstop design.

Svepteknik/svepask

Svepteknik är känt sedan stenåldern och svepaskar har använts som förvaringskärl under mycket lång tid. Svepaskar kan tillverkas helt täta och lämpar sig för att förvara matvaror i. På den här kursen får du lära dig grunderna i att göra svepaskar. Vi kommer att göra askar av 3 mm spån/faner. Spånet basas i varmt vatten och böjs runt en form, sys ihop med rötter och en botten passas in. Verktyg och maskiner som vi kommer att använda oss av är: täljkniv, japansåg, stämjärn, borrmaskin och överhandsfräs och det är en fördel om du har någon vana av dessa maskiner och verktyg. 

Lärare: Anders Isgren
Tid: 27–29 mars, fre 14-18, lör–sön kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.960 kr
Anmälan: senast 13 mars
Till anmälan

svepask

Tvåändstickning (endast reservplatser)

Tvåändstickade plagg är varma, slitstarka och vackra. Du stickar med två ändar, därav namnet och byter tråd varannan maska. Utmärkande för tekniken är också mönsterkrus som stickas på ett speciellt sätt med båda ändarna. Är tvåändsstickning en ny teknik för dig får du lära dig grunderna: uppläggning, att sticka räta och aviga maskor och att sticka mönsterkrus. Du som kan grunderna får möjlighet att utforska tekniken och kan prova på mönsterstickning med olika färger och lära dig hur du smidigt stickar en figur i avvikande färg mitt på ett plagg. Du kan också fördjupa dig i att sticka vackra och välsittande tumkilar. 

Lärare: Karin Kahnlund
Tid: 4–5 april, kl. 10–16
Plats: Kulturhuset Anders, Stenskogsv 2, Höör
Kostnad: 1.600 kr 
Anmälan senast 20 mars
Till anmälan

stickning

Klipp i plåt & bygg med trä – barn och vuxen tillsammans

Av spillvirke & plåtburkar slöjdar ni kul grejer tillsammans – barn & vuxen! Återbruksmaterial blir finfina föremål för fest & vardag, nytta & nöje! Inga förkunskaper behövs, men gärna nyfikenhet, påhittighet och lite klurighet… Kursen är lämplig för barn 7–12 år i vuxens sällskap

Lärare: Gunnar Jeppsson
Tid: 25 april, kl 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: vuxen + barn 1.050 kr
Till anmälan

Sticka strumpor – skaft, häl och tå

Lärare: Agneta Söderberg
Tid: 25 april, kl 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 800 kr
Till anmälan

Under en dag får du lära dig början, mitten och avslutet för att sticka sockor. Du får möjlighet att testa på att sticka hälen såsom Agneta stickat den med framgång i snart 70 år. Och även att sticka höger- och vänstersockor. 

Kursledarpresentation: Agneta Söderberg älskar att sticka strumpor och sockor. Och har sedan barnsben utvecklat sockstickningskonsten.

Sommarkurser 

Boka in sommarens kurser i din kalender redan nu. Anmälan till kurserna öppnar i mitten av mars. Kursort är Landskrona om inget annat anges. 

Vecka 23. (endast 3 dagar) Brodera fritt på ylle
med Karin Derland

Vecka 24. Skånsk konstvävnad med Gunvor Johansson (Önnestad)

Vecka 26. Yllebroderi med Eva Berg

Vecka 27. Skånsk konstvävnad med Gunvor Johansson

Vecka 27. (endast 3 dagar) Folkligt silversmide med Louise Vitas

Vecka 28. Pilkorgsflätning med Steen H Madsen (Önnestad)

Vecka 28. Svarvning med Åke Landström (Önnestad)

Vecka 28. Spinn ditt eget garn med Stefan Moberg (Önnestad)

Vecka 28. Bokbindning – traditionella bindningar och innovativa strukturer
med Eva Hejdström

Vecka 29. Pilkorgsflätning med Steen H Madsen

Vecka 29. Fläta i näver med Emma Dahlqvist

Vecka 30. Stoppa & lappa dig genom din garderob
med Katarina Evans

Vecka 39. Verktygskurs med Ramon Persson

Vecka 31. Flamskvävning med Marinne Asp

Vecka 31. (endast 3 dagar) Slöjda en pall, barn + vuxen med Mikael Liljeqvist

Vecka 32. Tälj till köket med Niklas Karlsson