Kurser

Regler runt kursverksamheten är på grund av Covid-19 ändrade. 

Det är viktigt att alla är aktsamma och sköter hygienen enligt föreskrivna regler. Vi rekommenderar också att personer som känner sig sjuka, med hänsyn till övriga deltagare, stannar hemma. När det gäller anmälningsvillkoren så är de till och med den 1 juli generösare än vanligt (gäller kurser som genomförs innan 1 juli). Det innebär att du utan kostnad kan avsäga dig din plats oavsett hur nära kursdatum det är. Detta för att alla som har sjukdomssymptom ska kunna stanna hemma utan att känna att de förlorar pengar. 


De kurser vi kör görs med färre deltagare (max 7) och med möjlighet att äta lunch i två olika lokaler samt utomhus. 

Anmälan till kurserna sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson på 070-302 35 25.

 Här kan du läsa våra anmälningsvillkor Read our terms of application in english here  OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i någon av Skånes hemslöjdsföreningar har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  För att rabatt skall ges är det kursdeltagaren som skall vara medlem i någon av Skånes Hemslöjdsföreningar, ej fakturamottagaren. Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurser.

Presentkort
Vill du ge någon ett presentkort på någon av våra kurser, maila till anna-lisa.persson@hemslojd.org


TÄLJ DITT YXSKAFT

Tälj ditt eget yxskaft med hjälp av yxa och kniv. Många har gamla yxhuvuden hemma och vill kunna göra nya skaft till dem. Ta med det yxhuvud du vill tälja skaft till. Julia går steg för steg igenom täljning av yxskaft i färskt virke, torkning och ytbehandling. Olika gamla skaft finns på plats som inspiration.  Tid: 29 maj, kl 10-16
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Julia Kalthoff
Kostad: 850 kr
Sista anmälningsdag: 16 april
Till anmälan OBS endast reservplatser

Brodera fritt på ylle

Karin Derland är textilkonstnär och broderar på ylle med en mängd olika material och tekniker. I kursen Brodera fritt på ylle får du följa med in i Karins värld, lära dig mer om hur hon ser på broderi och hur hon arbetar. Karin går igenom hur du kan tänka kring inspiration, komposition, färgval och material när du broderar på ylle. Arbetstekniskt ligger fokus på applikationsteknik, tips kring mönsteröverföring av detaljer, hur du kan arbeta med kartongmallar, olika typer av stygn, garner och material som pärlor, speglar, snoddar mm. Kursen passar både nybörjare och mer erfarna och är ett bra tillfälle att hämta inspiration! Karin kommer att ha med sig egna broderier och indiska broderier för visning och inspiration.

Tid: 4-6 juni, kl 10-16 (alla dagar)
Plats: Hemslöjden Skåne, Landskrona
Lärare: Karin Derland
Kostad: 2400 kr
Sista anmälningsdag: 14 maj
Till anmälan OBS endast reservplatser

Om kursledaren: 
Karin Derland är textilkonstnär och författare till boken Brodera fritt på ylle.Konstskolestudier inom teckning, måleri, grafik, screentryck och skulptur tillsammans med många års erfarenhet av tidnings- och magasinslayout ligger till grund för hennes särpräglade uttryck. För Karin är broderiet främst ett konstnärligt medium och hon utgår inte från detaljerade skisser utan låter broderierna växa fram successivt. Karin blandar applikationer och mängder av stygntekniker med material som ull, lin, silke, bomull, band, papper, speglar och pärlor.

Derland

Sticka flätor

Flätor passar till alla möjliga slags projekt och är betydligt enklare att sticka än du kanske tror vid första anblicken. Och man får mycket effekt för lite ansträngning – dessutom är de roliga att sticka! På den här kursen får du sticka flera olika prover för att testa olika slags flätmönster. Förkunskaper: lägga upp samt sticka räta och aviga maskor.

Kursinnehåll:
Olika slags flätmönster, Vändbara flätor, Olika övergångar från resår till flätor, med och utan ökningar, Hur olika garnkvaliteter påverkar resultatet, Läsa diagram, Sticka flätmönster utan hjälpsticka, Prova att rita och teststicka egna flätmönster, Mönstertraditioner

Tid: 15-17 juni, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Ivar Asplund
Kostnad: 2400 kr, material tillkommer
Till anmälan OBS endast reservplatser

Kursledarpresentation:
Ivar Asplund är stickentusiast sedan femårsåldern. Efter många år som språklärare håller han numera kurser i olika sticktekniker, bland annat på HV Skola i Stockholm, och arbetar även i garnbutik. Han har visat stickade alster på Virserums konsthall och Sigtuna kulturgård, och hösten 2017 kom hans första bok Sticka flätor (Bonnier Fakta). Instagram: @asplundknits

knutkorgar

Vi inleder med historik om knutkorgarnas förekomst, och om deras konstruktion och användningsområde.Vi tillverkar sedan en knutkorg utifrån kunskap om hur gamla korgar är gjorda. Ramen görs av rått virke, ofta sälg. Vi använder kniv för att skära urtagen i vidjorna, där de skall böjas. Vidjorna böjs sedan samman till en ram. Barken tas bort. När ramen har torkat, skärs v-spår i rammen med en kniv med kort blad. Träskivor sättes in i v-spåren, som stadgar upp korgen. Handkluvna spån flätas sedan in i korgen. Spånen hyvlas med bandkniv i en täljhäst, eller med kniv eller putshyvel. Ofta har korgarna en grepe, som tillverkas i rått virke. Du får även en genomgång i hur du använder och slipar eggverktyg. 

Tid: 14-18 juni kl 9 -17 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Göran Andersson 
Kostnad: 3600, material tillkommer
Till anmälan

Kursledarpresentation:
Göran Andersson har gesällbrev inom möbelsnickaryrket, utbildad slöjdlärare och slöjdare. Han startade kursen ”Slöjda i gamla tekniker med enkla redskap” inom ”Trä och smide” på Västerbergs folkhögskola 1991. För detta, tillsammans med sin forskning om knutkorgar, fick han landstingets kulturpris 2012.


Folkdräktssömnad, Stockamöllan
veckokurs

Under en veckas tid förkovrar vi oss i den folkliga dräkten och dess detaljer.Välj fritt, med utgångspunkt i det folkliga dräktenskicket, vad du ska sy. Sy ny del till din dräkt eller ändra gamla så de passar. Eller varför inte ett livstycke eller väst att bära till vardags. Möjligheterna är många. Kontakta Maja innan kursstart för diskussion om vilka material som behövs för just ditt projekt.

Tid: 14-18 juni kl 10-16 
Plats: Kanotcentralen, Stenbocksliden Stockamöllan
Lärare: Maja Satz
Kostnad: 3300, material tillkommer
Till anmälanskånskt yllebroderi
veckokurs

En grundläggande kurs i skånskt yllebroderi som passar för dig som inte broderat yllebro- deri tidigare. Självklart är vana brodöser och de som gått tidigare kurser välkomna då kursledaren gör individuell anpassning och du kan påbörja ett projekt som passar din nivå. 

Under kursen får du lära dig de stygn och bottensömmar som förekommer i skånskt yllebroderi, överföring av mönster från papper till tyg och olika slags monteringar. Vi kommer även titta på äldre folkliga dynor från olika delar av Skåne.

Tid: 28 juni – 2 juli aug kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Eva Berg
Kostnad: 3300, material tillkommer
Till anmälan OBS endast reservplatser


tälja fåglar, vuxen och barn tillsammans
3-dagars kurs

Vi arbetar med att tälja fåglar i färskt och torrt trä. Dels enkla fåglar men även mer avancerade som kräver större kunskaper i att tälja. Alla arbetar individuellt efter sin egen förmåga och med sitt eget projekt.

En kurs för vuxen och barn (passar 7-13 år). Kursavgiften och anmälan avser 1 vuxen + 1 barn. 

Tid: 29 juni – 1 juli aug kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Frank Egholm
Kostnad: 2500 vuxen + barn, material tillkommer
Till anmälan

Kursledarpresentation:
Frank Egholm har undervisat i täljning för barn och vuxna i många år och även skrivit böcker som Den store snittebog och Easy Bird carving.stygn som sticker ut, brodera i 3-d
veckokurs

Under den här kursen kommer vi att brodera på höjdenoch tvären, alltså tredimensionellt.När vi tänker på broderi är det oftast tvådimensionellt, eftersom stygn oftast är platta. Men under denna vecka ska ni få lära er stygn som sticker ut och utforska tekniker för att göra era broderier tredimensionella. Vi kommer att sy tredimensionellt men också addera komponenter till våra broderier för att ge dem mer djup. På engerlska kallas tekniken stumpwork. 

Tid: 5 – 9 juli kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Hannnah Streefkerk
Kostnad: 3300, material tillkommer
Till anmälan OBS endast reservplatser


pilkorgsflätning
veckokurs

Pil är ett fantastiskt material som det tillverkats korg av i många hundra år och pilens möjligheter är många. Om du är nybörjare får du börja med att tillverka ett par runda korgar från grunden, och lära känna material, flättekniker och redskap. Du som gått en eller ett par kurser tidigare, kan prova på att göra ovala, eller kanske till och med fyrkantiga korgar. På kursen finns tillgång till både avskalad pil och pil med bark i olika färger. 

Tid: 5-9 juli kl 9 -16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Steen H Madsen 
Kostnad: 3600, material tillkommer
Till anmälan OBS endast reservplatserträsvarvning enligt skärmetoden
veckokurs

Under kursen lär du dig den historiska tekniken med skärande svarvning. Du kommer att få svarva: träägg, snurra, skål i färskt trä och mer beroende på vad du hinner.I kursen ingår även uppsättningsmetoder, val av virke, genomgång av utrustning och verktyg samt vikten av att hålla verktygen vassa.Under kursen disponerar du en egen svarv med tillhörande verktyg.  Kursen vänder sig till både nybörjare till dig som kan svarva. 

Tid: 12-16 juli, mån-tors 9.30-16, fre 9.30-14
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Åke Landström
Kostnad:  3300 kr svarvhyra på 1250 kr tillkommer
Till anmälan OBS endast reservplatser


pilkorgsflätning
veckokurs

Pil är ett fantastiskt material som det tillverkats korg av i många hundra år och pilens möjligheter är många. Om du är nybörjare får du börja med att tillverka ett par runda korgar från grunden, och lära känna material, flättekniker och redskap. Du som gått en eller ett par kurser tidigare, kan prova på att göra ovala, eller kanske till och med fyrkantiga korgar. På kursen finns tillgång till både avskalad pil och pil med bark i olika färger. 

Tid: 12-16 juli kl 9 -16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Steen H Madsen 
Kostnad: 3600, material tillkommer
Till anmälan OBS endast reservplatsertälja i färskt trä
veckokurs

Välkommen på en rolig och inspirerande grundkurs i täljning som också kan anpassas för dig som är lite mer van att tälja. Vi börjar enkelt men ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst, japanska dragsågar och navare. Vi går igenom täljtekniken som olika knivgrepp, klyvning och kapning av ämnen. Materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling och dekorstjärning. Du får också veta hur du håller dina verktyg vassa. Redskap, verktyg och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar m.m. 

Praktiska moment:Täljteknik med skärande eggverktyg som kniv, yxa, bandkniv och bildhuggarjärn. Klyvteknik med spräckjärn och yxa, sågteknik med olika typer av sågar, enklare dekorteknik och ytbehandling.

Teoretiska moment:Material, redskap och verktygsegenskaper, anskaffning, torkning och förvaring av material och föremål. Formens betydelse för föremålet.

Kursens mål: Kursens mål är att inspirera och ge dig kunskap om täljning i det färska träet, så att du kan och känner lust att fortsätta med täljandet.

Tid: 19-23 juli kl 9 -16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Anders Isgren
Kostnad: 3600, material tillkommer
Till anmälan

pilkorgsflätning
veckokurs

Pil är ett fantastiskt material som det tillverkats korg av i många hundra år och pilens möjligheter är många. Om du är nybörjare får du börja med att tillverka ett par runda korgar från grunden, och lära känna material, flättekniker och redskap. Du som gått en eller ett par kurser tidigare, kan prova på att göra ovala, eller kanske till och med fyrkantiga korgar. På kursen finns tillgång till både avskalad pil och pil med bark i olika färger. 

Tid: 19-23 juli kl 9 -16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Steen H Madsen 
Kostnad: 3600, material tillkommer
Till anmälan OBS endast reservplatser

skånsk konstväv
veckokurs

Vi ser och lär av den skånska vävtraditionen för att ta den vidare in i vår tid. Rölakan, krabbasnår, halvkrabba och dukagång väver du i egen uppsättning, prova på alla fyra, och kanske lite trensaflossa eller fördjupa dig i en teknik. Som kursmaterial används kursledarens bok Väv skånska allmogevävnader. Grundläggande kunskaper i vävning krävs.

Tid: 26-30 juli kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Gunvor Johansson
Kostnad: 3300, material tillkommer
Till anmälan OBS endast reservplatser


Klyva spån och böja svep
veckokurs

Vi tillverkar askar och brickor i svepteknik.Lär dig klyva ut tunna ämnen och tillverka svepkärl i furu och sälg. Svepteknik är en gammal teknik för att tillverka burkar, askar och kärl för förvaring och transport. Det tidigast kända svepkärlen är redan från bronsåldern och i Sverige finns det spår av svepkärl från vikingatiden. Svepteknik innebär att ett långt träspån ångbasas eller blötläggs och böjs till en rund eller oval form, antingen med hjälp av en mall eller på frihand. Svepet sys sedan ihop med rötter. Därefter sammanfogas det med träbotten och ofta även med lock. Under kursen får du tillverka brickor eller askar i svepteknik. Du får du klyva fram spån med handverktyg och bearbeta det till rätt dimension. Därefter ångbasas spånet och sveps. Du sammanfogar det med björk- eller granrötter. Du tillverkar en botten som passas in och sammanfogas och eventuellt ett lock. 

Du får en god inblick hur trä fungerar genom att klyva virke. Du får även kännedom om olika skärande handverktyg exempelvis skave och bandkniv samt kunskap om basning, böjning och rotsöm. Dessutom får du kunskap om hur tekniken och föremålen använts historiskt. Målet är att du efter kursen får med dig minst en bricka eller ask i svepteknik och har god kännedom om hur du ska gå vidare för att tillverka egna svepkärl.

Tid: 26-30 juli kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Helena Åberg
Kostnad: 3300, material tillkommer
Till anmälanflamskvävning
veckokurs

Nu har du chansen att lära dig en gammal anrik teknik med starka traditioner i Skåne. Tekniken kom till Skåne via Flandern och här utvecklades tekniken efter allmogens behov, möjligheter och smak. Tekniken har ett eget formspråk som är vackert , spännande och ibland galet. Tekniken vävdes som mest under 1750-1850-talet. Under kursen får du lära dig grunderna i flamskvävning – uppsättning och vävning i ram. För att lära känna tekniken får du som är nybörjare väva detalj från en gammal förlaga. Kursen vänder sig till både nybörjare och de som vävt flamsk tidigare.

Tid: 2 – 6 aug kl 10-16 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskrona
Lärare: Marianne Asp
Kostnad: 3300, material tillkommer
Till anmälan

KRYCKKÄPP

Vi går ut bland hasselbuskarna och väljer lämpligt material. Genom att värma med ånga och sen bocka hasselkäppen gör vi var sin käpp av klassisk modell.

Tid: 12 aug, kl. 10-16,
Plats: Röda ladan Boketorp, Hovdala Slott
Lärare: Kalle Forss, hemslöjdskonsulent i Skåne
Kostnad: 850 kr 
Till anmälan
Arrangeras i samarbete med Hovdala slott