Kurser

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig i en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. De flesta kurser är en helg eller längre. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson på 070-302 35 25. Här kan du läsa våra anmälningsvillkor 

Read our terms of application in english here 

OBS! om inget annat anges tillkommer materialkostnad som betalas på plats.

Kursrabatter
Du som är  medlem i en hemslöjdsförening har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurer.

Kom igång och tälj (endast reservplatser)

En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt men ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. Vi går igenom täljtekniken som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling.
 Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar med mera.

Lärare: Anders Isgren
Tid: 30 nov–1 dec, kl. 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600
Sista dag för anmälan är 13 nov

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Anders Isgren har arbetat med trä på olika sätt under hela sitt yrkesliv. Han är utbildad hemslöjdskonsulent och har arbetat som konsulent i Kalmar och Uppsala i 20 år. Han är också utbildad möbelsnickare på Carl Malmstens skola i Stockholm och har drivit eget snickeri i 15 år. Anders är van utbildare och kursledare.

tälj för hemmet

Halmkronor

Gör en vacker halmkrona eller oro att ta fram vid helger och högtider. Namnet oro kommer sig av att en upphängd krona sätts i rörelse av minsta drag. Du får göra en halmkrona med lyktor, rosetter och flätade kuddar. Du lär dig att rensa och sortera råghalmen men på kursen arbetar du med färdigrensad halm som kursledaren har med sig. Lyktorna görs av bitar av halmstrån. Till rosetter och flätade kuddar använder man uppfläkta och pressade strån, det ger extra glans åt kronan.

Lärare: Ingrid Bondeson
Tid: 7-8 dec, kl. 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600
Sista dag för anmälan är 6:e december

Till anmälan>>>

Om kursledaren: Ingrid Bondesson har arbetat med halmslöjd sedan 70-talet. Hon vill gärna förmedla sina kunskaper så konsten att göra halmkronor bevaras. Ingrid har i många år levererat halmslöjd till Hemslöjden i Skåne.

Folkdräktssömnad

Terminskurser

Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folk- dräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material.
Lärare: Gillis Jimheden
Plats: Bygdegården i Förslöv
Kostnad: 3.100 kr

Grupp O
Tid: 6 ons kl. 12.30–17. 22 jan, 26 feb, 18 mars, 1 april, 29 april och 13 maj
Sista anmälningsdag 8/1
Till anmälan

Grupp L / endast reservplatser
Tid: 5 lör kl. 9.30–15.30 11 jan, 8 feb, 7 mars, 18 april och 9 maj
Sista anmälningsdag 30 dec
Till anmälan

Yllebroderi

På kursen lär du dig de stygn, bottensömmar, mönsterformer och material som används i det skånska yllebroderiet. Den passar både för dig som är nybörjare och dig som broderat tidigare. Material kan du köpa av kursledaren eller ta med påbörjat arbete.

Lärare: Kristina Persson
Tid: 8–9 feb, kl. 10–16
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund Skåne, Fabriksg. 2, Lund
Kostnad: 1.600 kr
Sista anmälningsdag: 23 jan

Till anmälan

Yllebroderi

TÄLJ SKEDAR & SLEVAR (endast reservplatser)

På kursen får du lära dig att tälja med både kniv och yxa. Du lär dig hur man yxar ut och renskär en sked i färskt virke. Du får lära dig olika täljgrepp och yxtekniker för att komma igång med ditt skedtäljning. Vi kommer också bekanta oss med olika sätt att måla och ytbehandla träföremål. Inga förkunskpaer krävs.

Lärare: Siri Knaevelsrud
Tid: 15–16 feb, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600 kr
Sista anmälningsdag 30 jan
Till anmälan

täljande händer

Textiltryck och broderi (endast reservplatser)

I kursen kombineras enkla textiltrycksmetoder med broderi. Första dagen trycker vi block-, stämpel- och schablontryck på bomulls- och linnetyger. Andra dagen broderar vi på tygerna vi tryckt. Med förstygn, efterstygn, kedjestygn, korsstygn, pärlor och paljetter broderar vi, gör mönster, bilder eller broderar text. De tryckta och broderade tygerna passar bra att användas till tygkassar, tavlor, kuddfodral och andra inredningstextilier och accessoarer. Kursen passar både nybörjare och den som är mer erfaren och har broderat och tryck tidigare.

Lärare: Lena Håkansson
Tid: 15–16 feb, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.600 kr
Sista anmälningsdag: 30 jan
Till anmälan

Kursledarpresentation: Lena Håkansson har arbetat med textil i hela sitt yrkesverksamma liv. Hon bor i Gemla och arbetar som lä- rare i design på Linnéuniversitetet. Hon arbetar även med designupp- drag och unika verk. I hennes arbe- ten återfinns ofta mönster, tryck och broderi på olika sätt. Du kan se mer av Lenas arbete på Nonstop design.

Fläta halm enligt tekniken halmlöb

Löbbindning, eller spiralbindning är en teknik som förr användes vid tillverkning av bland annat förvaringskärl, bikupor, halmskor och även likkistor. Tekniken var särskilt vanlig i Skåne och på Jylland. Det går till så att knippen med halm binds samman varv efter varv med hjälp av skenor i pil, hassel eller rotting. På kursen får du börja med att binda ett enkelt kärl av halm med pilskenor. Under kursen har du tillgång till färdigkluvna skenor som du bara finhyvlar, men du får också lära dig att göra skenorna från grunden – klyva och hyvla dem.

Här finns en film om löbbindning, ur Östra Skånes hemslöjdsarkiv

Lärare: Steen H Madsen
Tid: 14–15 mars, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Landskrona
Kostnad: 1.600 kr
Sista anmälningsdag: 1 mars
Till anmälan

halmbindning