Kurser

Skånes Hemslöjdsförbund arrangerar slöjdkurser för dig som vill fördjupa dig i en slöjdteknik eller prova på något helt nytt. De flesta kurser är en helg eller längre. Kurserna håller hög kvalité, kursledarna är experter inom sina områden och vana att hålla kurser. Anmälan sker helst via länkarna nedan, i annat fall, kontakta hemslöjdskonsulent Åsa Stentoft på 070-910 46 66. Här kan du läsa våra anmälningsvillkor 

Read our terms of application in english here 

 

Tvåändsstickning 

En helg
Genom att sticka tvåändsstickning får du ett varmt, slitstarkt och vackert plagg. Du stickar med två ändar, därav namnet, varannan maska med ena änden och varannan maska med den andra änden. Utmärkande för tekniken är också mönsterkruset (ytmönster) som stickas på ett speciellt sätt med de båda ändarna. Är tvåändsstickning helt nytt för dig får du lära dig grunderna; uppläggning, att sticka räta och aviga maskor och att sticka mönsterkrus. Du som kan grunderna och vill utforska tekniken mer, kan prova olika sätt att sticka mönsterstickning med två eller flera färger och lära dig hur du på ett smidigt sätt stickar en figur i avvikande färg mitt på ett plagg. Du kan också välja att fördjupa dig i hur du stickar vackra och välsittande tumkilar på olika sätt.
Tid: 20-21 oktober, lör kl. 9–17, sön kl. 9–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Karin Kahnlund, http://uppstickaren.nu
Kostnad: 1600 kr
Anmälan: senast 11 oktober

Till anmälan>>>

Plåtslöjd (Inställd)

En helg
Av konservburkar och annat återbruksmaterial slöjdar du allt möjligt som är bra att ha där hemma – lysande ljusstakar, praktiska hängare, glittrande dekorationer, färgglada blommor – möjligheterna är så många! Kursen inleds med genomgångar av verktyg, material och säkerhet. Några teknikövningar följer. Därefter tid för egna större och mindre projekt.
Tid: 20-21 oktober, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Gunnar Jeppsson, Mörrum
Kostnad: 1400 kr
Anmälan: senast 3 oktober

Till anmälan>>>

gunnar jeppsson

Grundkurs i tovning (Endast reservpltaser)

En helg
Du får undersöka tovningens möjligheter, och göra mindre objekt eller teknikprov. Det kan bli en liten väska, en kudde eller ett annat rymligt föremål, ett platt föremål med eventuella tredimensionella effekter eller några prov med andra tekniska knep som du kan använda i ditt arbete framöver. Du kommer få använda naturfärgad ull från svenska får, både kardflor och lockar. Ullsorter du kommer att arbeta med: Finull, gobelängull, rya, gotland samt allmogefår. Kursen riktar sig främst till nybörjare men även till dig som provat på att tova tidigare.
Tid: 10-11 november, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Vera Frederiksen Zhotkevich, www.v-design.se/
Kostnad: 1400 kr
Anmälan: senast 24 oktober

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Vera Frederiksen Zhotkevich är textilkonstnär, född och utbildad i St. Petersburg men sedan 2007 bor hon Sverige. Hon arbetar uteslutande med naturmaterial och återbrukstextil. Vera är intresse av kostym- och textilhistoria och i sitt kreativa arbete försöker hon kombinera, tolka och vidareutveckla traditionella och forntida textila tekniker för dagsaktuell bruk. Vera har hållit på med tovning i drygt 15 år. Hon gör själv främst bruksföremål som kläder, accessoarer och inredningstextilier, men tycker att tovningen också ger stora möjligheter till formgivning av objekt med rent estetiskt och konstnärligt syfte. Parallellt med sitt eget konsthantverk, undervisar hon på folkhögskola och i grundskola.

tovning

Borstbindning (Endast reservplatser)

En dag
Kom och lär dig sätta borstar. Du går hem med 4-5 färdiga borstar efter denna dag. Borstar med agave, tagel och gethår används som material. Kursledarna kommer från Onslunda hembygdsförening som har Nordens enda borstmuseum. Onslunda är en gammal ”borstabygd” och föreningen vill förmedla kunskapen om att sätta borst vidare. Materialkostnaden är 550 kr/person och betalas till kursledarna.
Tid: 17 november, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Maria Skarped och Karin Sköld
Kostnad: 650 kr
Anmälan: senast 31 oktober

Till anmälan>>>

Tälja (endast reservplatser)

En helg
En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt men ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. Vi går igenom täljtekniken som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling. Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar m.m.
Tid: 17-18 november, kl. 10–16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Anders Isgren, Kalmar
Kostnad: 1 400 kr, material tilkommer
Anmälan: senast 31 oktober

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Anders Isgren har arbetat med trä på olika sätt under hela sitt yrkesliv. Han är utbildad hemslöjdskonsulent och har arbetat som konsulent i Kalmar och Uppsala i 20 år. Han är också utbildad möbelsnickare på Carl Malmstens skola i Stockholm och har drivit eget snickeri i 15 år. Anders är van utbildare och kursledare.

täljda föremål

Halmkronor (endast reservplatser)

En helg
Gör en vacker halmkrona eller oro att ta fram vid helger och högtider. Namnet oro kommer sig av att en upphängd krona sätts i rörelse av minsta drag. Du får göra en halmkrona med lyktor, rosetter och flätade kuddar. Du lär dig att rensa och sortera råghalmen men på kursen arbetar du med färdigrensad halm som kursledaren har med sig. Lyktorna görs av bitar av halmstrån. Till rosetter och flätade kuddar använder man uppfläkta och pressade strån, det ger extra glans åt kronan.
Tid: 1-2 december, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Ingrid Bondesson, Malmö
Kostnad: 1400 kr
Anmälan: senast 7 november

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Ingrid Bondesson har arbetat med halmslöjd sedan 70-talet. Hon vill gärna förmedla sina kunskaper så konsten att göra halmkronor bevaras. Ingrid har i många år levererat halmslöjd till Hemslöjden i Skåne.

Tova tomtar barn&vuxen tillsammans

En dag
Ni kommer att tova tomtar och pynt att hänga i t.ex granen. Tomtarna tovas med färgad ull kring en mall med hjälp av såpa och vatten. Sedan nåltovar/syr vi fast skägg och detaljer. Mallarna kan ni ta med er hem och använda. Till julpyntet som är lite rundare använder vi okardad ull inuti och det plattare julpyntet att hänga kan man använda tunn kork att tova kring. Korken kan man klippa den form man vill ha. Ni väljer runt eller platt pynt, kanske hinner ni göra båda. För att göra fina mönster på julpyntet kommer vi att använd olika material att tova in som garn, filtbitar, okardad ull, lin m.m, samt sy dit någon detalj med garn eller pärlor.
Tid: 8 december kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Christel Jönsson, www.toveriet.se
Kostnad: 1050 kr (barn&vuxen tillsammans)
Anmälan: senast 21 november

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Christel Jönsson började tova för knappt 40 år sedan och haft sitt företag Toveriet i ca 25 år. I början tovade hon mest vad familjen behövde, som vantar, sockor, sulor, leksaker och mössor/hattar. Men efterhand som familjen växte upp så fanns det tid till det hon var mest intresserad av, nämligen skulpterandet och kläder. Christel har haft många kurser i tovning för både barn och vuxna.

tova tomtar

 

Kurser 2019

Anmälan till vårens kurser öppnar inom kort.

Folkdräktssömnad, M-grupp

En termin
Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material.
Tid: fem lördag, 19/1, 9/2, 9/3, 6/4, 4/5, kl9.30-15.30
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Plats: Bygdegården i Förslöv
Kostnad: 2.800 kr
Intresseanmälan: kontakta Åsa Stentoft

Folkdräktssömnad, O-grupp

En termin
Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material.
Tid: sex onsdag, 16/1, 13/2, 6/3, 27/3 24/4, 15/5, kl 12.30-17.00
Lärare: Gillis Jimheden, Förslöv
Plats: Bygdegården i Förslöv
Kostnad: 2.800 kr
Intresseanmälan: kontakta Åsa Stentoft

Sticka sockor med Tant Ulltuss

En helg
Anna går igenom sockans uppbyggnaden, och lägger lite extra krut på hälar och hur man förändrar storleken på sockor väldigt enkelt. Hon kommer också prata om att sticka med flera färger, om hur hon gör men det är ingen kurs i flerfärgstickning, säger Anna.
Tid: 9-10 februari, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Anna Bergman, Tant Ulltuss
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 23 januari

Till anmälan>>>

Skånskt yllebroderi

En helg
På kursen lär du dig de stygn, bottensömmar, mönsterformer och material som används i det skånska yllebroderiet. Den passar både för dig som är nybörjare och dig som broderat tidigare. Material att köpa på plats.
Tid: 16-17 februari, kl 10-16
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund Skåne Lund
Lärare: Kristina Persson, Fjälkinge
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 30 januari
I samarbete med SV Skåneregionen.

Till anmälan>>>

Lädersömnad

En helg
Grundkurs i handsömnad i läder – sömnadsteknik, verktygsanvändning, färgning och ytbehandling, och putsning av mönster. Du börjar med provsömnad och att sy till exempel ett enkelt fodral eller bälte. Därefter kan du utveckla egna ideér genom att vika en modell i kartong, och  sedan skära till lädret.
Tid: 22-23 februari, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Mikael Hellner, Hellners Läderverkstad 
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 6 februari

Till anmälan>>>

Att laga och dekorera med Sashiko

En dag
Prova på den japanska broderitekniken Sashiko. Du broderar på ett stycke tyg eller flera små lappade tyg som kan använda till lagning eller små påsar. Ta gärna med dig något att laga (jeans eller skjorta) och bitar av bomullstyg. Det kommer även att finnas material på plats. Kursen är för nybörjare och dig som vill lära mer om Sashiko.
Tid: 23 februari, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Takao Momiyama, Momiyama.com
Kostnad: 900 kr
Anmälan: senast 6 februari

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Takao Momiyama är utbildad i textildesign och konst på Konstfack. Sedan 12 år bor han på Österlen. Han arbetar idag med handtryck och  japanska broderitekniker och håller även kurser i broderi.

Brodera fritt på ylle

En helg
På kursen ”Brodera fritt på ylle” får du följa med in i Karins värld, lära dig mer om hur hon ser på broderi och hur hon arbetar. Karin går igenom hur man kan tänka kring inspiration, komposition, färgval och material när man broderar på ylle. Fokus ligger på applikationsteknik, tips kring mönsteröverföring av detaljer, hur man kan arbeta med kartongmallar, olika typer av stygn, garner och material som pärlor, speglar, snoddar mm. Kursen passar både nybörjare och mer erfarna och är ett bra tillfälle att hämta inspiration! Karin kommer att ha med sig egna broderier och indiska broderier för visning och inspiration.
Tid: 2-3 mars, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Karin Derland, @karin_derland
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 13 februari

Till anmälan>>>

Kursledarpresentation: Karin Derland är textilkonstnär och författare till den nyutkomna boken ”Brodera fritt på ylle” (Hemslöjdens förlag 2018) och broderar framför allt på ylle. Konstskolestudier inom teckning, måleri, grafik, screentryck och skulptur tillsammans med många års erfarenhet av tidnings- och magasinslayout ligger till grund för hennes särpräglade uttryck. För Karin är broderiet främst ett konstnärligt medium och hon utgår inte från detaljerade skisser utan låter broderierna växa fram successivt. Karin blandar applikationer och mängder av stygntekniker med material som ull, lin, silke, bomull, band, papper, speglar och pärlor. 2016 mottog Karin Mimmi Börjessons broderistipendium.

Luffarslöjd 

En helg
Efter en kort inblick i luffarnas brokiga liv och leverne går vi igenom material, verktyg och tekniker. Du får värma upp med grundteknikerna i en enkel ljusstake för att sedan kunna freestyla egna mindre drömprojekt. Vi kombinerar metalltrådarna med delar av plåtburkar, cykelslangar, trädgårdsslangar, pärlor, knappar, godispapper… till små upcyclade konstverk.
Tid: 2-3 mars, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Louise Vitas
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 13 februari

Till anmälan>>>

Halmlöb

En helg
Löb-bindning, eller spiralbindning är en teknik som förr användes vid tillverkning av bl a  förvaringskärl, bikupor, halmskor och t o m likkistor. Tekniken var särskilt vanlig i Skåne och på Jylland. Det går till så att man binder samman knippen med halm varv efter varv med hjälp av skenor i pil, hassel eller rotting. På kursen får du börja med att binda ett enkelt kärl av halm med pilskenor. Under kursen har du tillgång till färdigkluvna skenor som du bara fin hyvlar, men du får  också lära dig att göra skenorna från grunden – klyva och hyvla dem.
Tid: 16-17 mars, kl 9-16.30
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Steen H Madsen, steen-madsen.dk
Kostnad: 1.650kr
Anmälan: senast 27 februari

Till anmälan>>>

Spetsmönster och sjalformer

En helg
Att sticka spetsmönster är roligt och tacksamt, man får mycket effekt med ganska lite ansträngning genom att kombinera omslag med olika slags hoptagningar. Under den här kursen får du sticka både flera slags mönster och några minisjalar med olika former. Du kommer att arbeta med följande moment: läsa diagram, uppläggningar, enkla och dubbla omslag, hoptagning med olika lutning, avmaskning, uträkning av maskantal, integrering av spetsmönster i olika former och rita och provsticka egna mönster. Förkunskaper: lägga upp och sticka räta och aviga maskor.
Tid: 16-17 mars, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Ivar Asplund, @asplundknits
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 27 februari

Till anmälan>>>

Verktygsvård

En helg
Kan du ta hand om dina skärande verktyg? Här får du lära dig att slipa, bryna och strigla dina eggverktyg. Om du har gamla verktyg liggande hemma så tar du med och gör i ordning dem: t.ex. slitna eller på annat sätt skadade hyvlar, stämjärn, skölpar, knivar och yxor. En kurs för alla som är intresserade av att arbeta med trä, oavsett nivå.
Tid: 30-31 mars , kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Ramon Persson, ramonpersson.se
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 13 mars

Till anmälan>>>

Brodera bottensöm

En helg
Bottensöm är en broderiteknik som används för att dekorativt fylla tomma ytor t.ex i mitten av en blomma och består av löst liggande trådar som vävs samman till ett nät. Med hjälp av olika stygn i och över rutorna i nätet, får du en oändlig mängd varianter av bottensöm. Carina Olsson har under några år har fördjupat sig i tekniken och nyligen kommit ut med ett häfte om bottensömmar. på Hemslöjdens förlag. Du väljer själv om du vill brodera provlappar eller påbörja ett större broderi där bottensöm ingår.
Tid: 13-14 april, kl 10-16
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Carina Olsson, @kallmink
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 27 mars

Till anmälan>>>

Tälja

En helg
En rolig och inspirerande grundkurs i täljning där vi börjar enkelt men ökar på svårighetsgraden allt eftersom. Kursen passar också dig som är lite mer van att tälja. Du får lära dig tälja med kniv och yxa i färskt trä. Andra verktyg och redskap som du också kommer att använda är spräckjärn, bandkniv, täljhäst och japanska dragsågar. Vi går igenom täljtekniken som olika knivgrepp, klyvning, kapning, materialkännedom och formens betydelse för föremålet samt enklare ytbehandling. Verktyg, redskap och material finns på plats. Det finns också föremål att inspireras av som slevar, smörknivar, stekspadar, fantasifåglar, gubbar, smycken, nålhus, krympburkar m.m.
Tid: 27-28 april, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Lärare: Anders Isgren
Kostnad: 1.400 kr
Anmälan: senast 10 april

Till anmälan>>>