Press

 

Om oss

Skånes Hemslöjdsförbund finns i Landskrona gamla stationshus. I  lokalerna finns hemslöjdskonsulenternas kontor, hemslöjdens butik, utställningsgalleri samt stora ljusa verksamhetslokaler för tex slöjdkurser både inom trä och textil.

Hemslöjdskonsulenterna arbetar utifrån ett statligt uppdrag att utveckla slöjden i regionen. Hemslöjdens butik, är ett fristående aktiebolag (Hemslöjden Skåne AB) som säljer såväl material och redskap som färdiga produkter. I Hemslöjdens galleri visar vi slöjduställningar. I de två stora slöjdverkstäderna arrangerar vi kurser för allmänheten men också specialritade fortbildningar. Här finns även utrymme för hemslöjdsföreningarna att arrangera aktiviteter.

Utställningar

Samiska marknadsvantar – mönster, teknik och tradition. 2-30 sept, 2017
Hemslöjden i Skåne, Landskrona

En vandringsutställning av Erika Nordvall Falck, med orginalvantar, rekonstruktioner och fotografier på över 100 vantar ifrån norr. I utställningen görs ett unikt material tillgängligt för allmenheten på ett nytt sätt. Här visas mångar vantar från Jokkmokk. Som en ovanlig samling av vantar stickade av samma hand: av Hilda Nillsson i Sjokksjokk. Här finns ett rikt materials från Jukkasjärvi-Kiruna-området med Teres Torgrims insamlade mönster i centrum.

Kontakt:
Projektledare: Erika Nordvall Falck 070-605 54 42 nordvallfalck@gmail.com 
Skånes Hemslöjdsförbund: Annhelen Olsson 070-211 43 93 annhelen.olsson@hemslojd.org

Texterna i utställningen är översatta till lulesamiska, nordsamiska, meänkieli och engelska. 

utställningsaffischen
utställningsaffischen
Erika Nordvall Falck
Erika i utställningen

vantar samiska vantar

#delavantar – en utställning och ett vantprojekt, både på nätet och i verkligheten

Inspirerade av de samiska marknadsvantarna som visas på Hemslöjden i Skåne under september så bjuder Skånes Hemslöjdsförbund in stickare och att dela med sig av sina vantar hos oss!

Vi har satt upp en sida på nätet där man kan ladda ner ett tomt mönsterdiagram, och själv designa sitt eget mönster. Förutom att ställa ut de färdiga vantarna, så laddar man upp sitt mönster för att dela med sig av det till alla andra. Läs mer på: vantar.hemslojdeniskane.se

Senast 8 januari, skickar/lämmar man in sina vantar till Hemslöjden i Skåne. Alla vantar kommer att ställas ut i Landskrona under januari-februari 2018 och därefter visas i Norrbotten på Luleå Museum. Samiska vantar från norr – Vantstickning i Skåne – Tillbaka till Norrbotten.

Utställningen pågår också på nätet via vantar.hemslojdeniskane.se, podcasten Stickkontakt, instagram genom #delavantar och i facebookgruppen #delavantar

I utställningen i Landskrona, så kommer besökare att få rösta på sin favorit.Vi utlovar fina priser till vinnarna.

Läs mer om hur det funkar 

#delavantar