Press

 

Om oss

Skånes Hemslöjdsförbund finns i Landskrona gamla stationshus. I  lokalerna finns hemslöjdskonsulenternas kontor, hemslöjdens butik, utställningsgalleri samt stora ljusa verksamhetslokaler för tex slöjdkurser både inom trä och textil.

Hemslöjdskonsulenterna arbetar utifrån ett statligt uppdrag att utveckla slöjden i regionen. Hemslöjdens butik, är ett fristående aktiebolag (Hemslöjden Skåne AB) som säljer såväl material och redskap som färdiga produkter. I Hemslöjdens galleri visar vi slöjduställningar. I de två stora slöjdverkstäderna arrangerar vi kurser för allmänheten men också specialritade fortbildningar. Här finns även utrymme för hemslöjdsföreningarna att arrangera aktiviteter.

Utställningar

21 mars-30 maj Hannah Streefkerk – Translated Patterns

Hanna Streefkerks, ursprungligen från Nederländerna men lever sedan åtta år sedan i Sverige, arbeten består av installationer och broderi. I många av hennes arbeten spelar det textila och de textila teknikerna som virkning och broderi en betydande roll. Dessa teknikers tidskrävande karaktär passar bra ihop med huvudtemat i hennes arbete: miljöfrågor och tidens natur. Hur ser vi eller ser inte på naturen. Som en nutida Florence Nightingale, baserad i naturen, beger sig Streefkerk ut i skogen för att laga skadade träd med garn. Hon syr i hop den iturivna barken på träden och reparerar hålen i fallna löv. 

Idag har vi vant oss vid trenden att ”slita och slänga” istället för att ta oss tiden att reparera och laga våra tillhörigheter. vi köper hellre ett nytt par strumpor än försöker sy ihop hålen och vi köper hellre en ny stol än försöker laga det trasiga benet. Hannah Streefkerk tar på sig att utmana en sådan attityd genom att manuellt reparera sin naturliga omgivning, eller förstärker detaljer i naturen med nål och tråd. Hon skapar en visuell metafor för vårt ansvar för att ta bättre hand om vår miljö.

Foto: Hanna Streefkerk
Foto: Hanna Streefkerk