Barbro Nybergs Hemslöjdsstipendium 2024
För 2024 har juryn beslutat att utse: Marianne Oxelman, Ängelholm och Therése Svensson, Everlöv som mottagare av Barbro Nybergs hemslöjdsstipendium.
Barbro Nybergs Hemslöjdsstipendium är en hyllning till Barbro Nyberg och hennes sätt att arbeta med folkbildning under sin tid som Länshemslöjdskonsulent i Kristianstads län.Med stort intresse och engagerade frågor fick Barbro människor att öppna upp sig och berätta om sina erfarenheter från livet och slöjden. Det var viktigt för Barbro att skapa ett trivsamt berättarklimat,där både berättare och Barbro kunde dela med sig av sina respektive kunskaper till varandra. På det sättet gick sedan båda parterna efter mötet ut, berikade med nya kunskaper och nyfikna på mer kunskap inom området. Intresset för folkbildning fick Barbro redan under uppväxten på Hola Folkhögskola i Ångermanland där båda hennes föräldrar arbetade.Barbro Nyberg arbetade som Länshemslöjdskonsulent i Kristianstads Län under åren 1976-2000.
Välkommen till utdelningen
Ceremonin med stipendieutdelningen sker på Stadsbiblioteket/Kulturkvarteret i Kristianstad, 7 december kl 13.30
Om årets stipendiemottagare
Marianne Oxelman, ordförande i Ängelholms Hemslöjdsgille
Motivering: Marianne Oxelman tilldelas stipendiet för sitt djupa och långa engagemang inom slöjden.Med sina gedigna kunskaper i många slöjdtekniker som grund har hon oförtrutet arbetat för att utveckla, förnya och tillgängliggöra slöjd för alla. Marianne har använt slöjd som ett medel för att främja integration och även anammat den nya tekniken för att slöjden via digitala workshops skulle hjälpa mot ensamhet och isolering under pandemin.
Therése Svensson, ordförande i Gillet Skånska Spetsar
Motivering: Therése Svensson tilldelas stipendiet för sitt djupa engagemang inom skånsk knyppling.Som kunskapsbärare, inspiratör och lärare sprider Therése kunskaper i en tämligen avancerad och svårtillgänglig slöjdteknik. Inom Gillet Skånska spetsar utvecklar och håller hon samman verksamheten inom området. Therése bidrar på olika sätt till att synliggöra och öka intresset för skånsk knyppling.
Tidigare stipendiater:
2023 Delat stipendium mellan Marie Rolander, mångårig vävlärare på flera folkhögskolor, kursledare, formgivare av mattor och Malmö VÄV, ny och den enda kollektivverkstaden inom vävområdet i Sverige
2022 Anita Söderlind, för sitt stora kunnande inom den skånska folkdräktssömnaden
2021 Lillemor Johansson, grundare av Svenska Vävstolsmuseet i Glimåkra, tidskriften Vävmagasinet, Svenska Vävrådet och Vävdagarna i Glimåkra
Nomineringsinstanser är:
Glimåkra Folkhögskola, Östra Grevie Folkhögskola, Skånes Hembygdsförbund, Svenska Vävstolsmuseet och Skånes Hemslöjdsförbund.
Juryn består av:
Isabella Olsson, familjeband till Barbro Nyberg
Göran Olsson, familjeband till Barbro Nyberg
Eva Persson, f d Länshemslöjdskonsulent i Kristianstad Län och arbetskollega till Barbro
Maria Jehander-Andersson, f d förste intendent på Regionmuseet Kristianstad
Lena Willhammar, styrelseledamot Skånes Hemslöjdsförbund
Maria Ehrenberg, ingått i samma textila intressesfär som Barbro
Marita Jönsson, hemslöjdskonsulent Skånes Hemslöjdsförbund
Det går fortsatt att skänka pengar till stipendiefonden via Skånes Hemslöjdsförbunds bankgiro 5501-3714. Märk insättningen med Barbro Nybergs Hemslöjdsstipendium.
Kontaktperson: Marita Jönsson marita.jonsson@hemslojdeniskane.se Tel 073-684 91 50