#delakorgar

#delakorgar – en utställning och ett filmprojekt

11 september-13 november 2021, Hemslöjden i Skåne, Landskrona

I höst satsar Hemslöjden i Skåne på en korguställning i två delar:
– en utställning med inlämade korgar i våra lokaler i Landskrona
– en filmberättelse som bygger på inskickade filmklipp

Du kan delta i ena eller båda delarna oavsett var i landet du bor.

Så här gör du för att delta: 

Delta med korg på utställningen

Har du gjort en korg någon gång? Vill du visa den hos oss? 11 sept- 13 nov 2021 visar vi utställningen #delakorgar. Utställningen kommer att visas i Landskrona men också tillgängliggöras på nätet. Eftersom vårt utställningsrum är begränsat och korgar ofta ett skrymmande föremål måste du skicka ett mail med bild och beskrivning på föremålen du vill delta med.  Vi gör därefter ett urval ifrån detta med ambitionen att visa en varierande korgutställning.  Vad är då en korg? Det ska gå att bära eller förvara något i den. Men materialet och tekniken kan variera från traditionella tekniker och material till nytänkande, kreativa och konstnärliga.

Senast 15 augusti: Skicka ett mail med en eller flera bifogade filer till: korgar@hemslojdeniskane.se Beskriv din korg eller korgar och kort om hur du lärt dig, när du gjorde korgarna. 

Senast 20 augusti får du besked om din korg kommit med i utställningen. Alla får svar oavsett så håll koll i din mailkorg.

Därefter lämnar du in eller skickar in din korg till:
Hemslöjden i Skåne, Landskrona gamla station
Österleden 10
261 35 Landskrona.

Korgarna återlämnas i vecka 46-47, enligt överenskommelse. Helst ser vi att du hämtar korgarna men vill du att vi ska returnera korgen till dig efter utställningen så måste du skicka med förbetalt porto och emballage. 

Dela med dig av korgberättelse i film!

Vi vill fånga och dokumentera korgens användning och betydelse som komplement till att bara visa upp korgar på en utställningen. Har du en korg hemma som du tycker mycket om? Har du något minne förknippat med en korg? Dela med dig av detta! Filma med din mobil, och skicka in ditt filmklipp där du visar och berättar. Tillsammans skapar vi en berättelse om ett av våra mest använda föremål. Filmerna kommer att visas i utställningen i Landskrona 11 sept-13 nov 2021 men också på vår hemsida och i sociala medier så att alla kan ta del av dem, även om man inte har möjlighet att besöka Landskrona.

Filma dig själv, där du berättar om en korg du har som du känner något särskilt för eller kanske om ett korgrelaterat minnne. Eller filma dina korgar och visa hur och till vad använder dem.

Viktigt: Innan du slutar filma säger du så klart och tydligt du kan ditt namn, din bostadsort och 
”Jag godkänner att Skånes Hemslöjdsförbund får redigera och använda denna film i sin verksamhet inklusive sociala medier”. Detta kommer inte att visas för någon utan redigeras bort av oss. 

Senast: 15 augusti skickar du din film till oss. Maila till korgar@hemslojdeniskane.se eller smsa till hemslöjdskonsulenterna Sofia Månsson eller Kalle Forss, se nummer nedan. Du får en bekräftelse på att vi fått din film. Filmklipp kan bli ganska stora och tunga filer som inte går att maila eller sms. Använd då en s.k fildelningstjänsten tex Wetransfer.com eller sprend.com De är smidiga och kostnadsfria tjänster.

Frågor och funderingar

Tveka inte på att höra av dig till hemslöjdskonsulenterna:
Sofia Månsson sofia.mansson@hemlojd.org 070-918 80 77
Kalle Forss kalle.forss@hemslojd.org 070-269 99 85

Korgen är ett av våra äldsta hantverk. Genom hela vår historia och över hela klotet har vi tillverkat korgar på liknande sätt, men i olika olika material beroende på vad vi haft tillgång till. Än idag tillhör korgen en av våra mest vardagliga föremål utan att vi ens reflekterar över dem. Varukorgar, tvättkorgar, brödkorgar, papperskorgar… korgar för vantar, korgar för svamp, korgar för leksaker. Och tänk, alla korgar är handgjorda även den billigaste korg på stormarknaden eller loppmarknaden!