Hassel
Ett projekt om slöjd, eget skapande och tillgången till slöjdmaterial. 2022
Hemslöjdskonsult Kalle Forss arbetar just nu (2022) med ett projekt som handlar om hassel. Projektet syftar till att undersöka hassel som ett slöjdmaterial i tiden samt att underlätta tillgången till slöjdmaterial.
Hassel var en av de första trädarterna att vandra in i Skandinavien efter den senaste istiden. Snabbt blev de fettrika hasselnötterna en viktig föda för de första människorna. Vilda hasselnötter plockades fortfarande en bit in på nittonhundratalet för att sen bli allt mer ointressanta i samband med att man började importera odlade nötter. Hassel har spelat en stor roll som material till mindre slöjdade föremål. Käppar, handtag till verktyg och redskap, svarvade föremål och inte minst korgar är det som förknippas med hassel.
Idag har hasseln inget stort ekonomiskt värde. Tvärtom ses den ofta som ett problem eftersom den är svår att bli av med. Hugger man ner den så bildar den villigt nya stammar. Just detta gör den till ett ypperligt nutida slöjdmaterial. I tider när slöjdintresset, inte minst intresset för att tälja, ökar och samtidigt som många har svårt att hitta slöjdmaterial så skulle hassel fylla en viktig roll. På friluftsområden, längs vandringsleder, i närheten av skolor och storstäders ytterområden så skulle de kunna finnas hasselbuskage. Den som är intresserad skulle kunna få ta en eller ett par stammar. Efter att par år skulle det finnas nya och det till minimal skötsel.
Filmer om hassel
Kalle Forss har gjort filmerna hassel – biologi och hassel – slöjd som du kan se här
Spåmhyvel
Kalle Forss har gjort en ritning på en hyvel för att hyvla spån. Du kan ladda ner den som PDF här.
Fakta hassel
- Hassel förekommer i Sverige från Skåne till Bergslagen. Längs Östersjökusten kan man hitta enstaka bestånd upp till Örnsköldsvik.
- Hassel är relativt lättarbetet med handverktyg och de färdiga föremålen har god hållbarhet.
- Hassel har idag inget stort kommersiellt värde utan ses ofta som ett problem som måste hållas efter av markägaren.
- Hassel har många stammar så man behöver inte fälla ett helt träd för att få slöjdmaterial.
- Hassel bildar hela tiden nya stammar som efter ett några års tillväxt är lämpliga för slöjd.
- Historiskt har hassel varit ett viktigt slöjdmaterial till korgar, käppar, tunnband, staket, verktygsskaft, handtag och som material till svarvning och täljning.
Detta gör hassel till ett utmärkt material för den som vill slöjda med kniv och yxa. Men alla som vill tälja har tyvärr inte tillgång till trä. Tänk om det fanns hasselbuskar där vem som helst fick såga ner en stam för att ha att tälja i. Den som går längs Skåneleden skulle kunna göra sig en vandringsstav. De som tänker övernatta i ett vindskydd skulle kunna tälja på en liten pinne i väntan på att maten blir klar. Skolbarn kan tillsammans med läraren gå ut och hämta slöjdmaterial i närheten. Bor man i tätort vet man att det på cykelavstånd finns hassel som man kan använda för att utveckla det egna skapandet.
Slöjdfilmer om hassel
Se filmen om hur du skaftar en kniv:
Se filmen om hur man gör ritkol av hassel :
Se filmen om hur du gör biokol av hassel
Se filmen om hur du bockar till en spatserkäpp