Kurser

Anmälan till kurserna sker via länkarna nedan. Kursfrågor besvara via mail kurser@hemslojdeniskane.se eller kontakta kursansvarig hemslöjdskonsulent Marita Jönsson 073-684 91 50. Fakturafrågor besvaras av johanna.karlsson@hemslojdeniskane.se.  

 Här kan du läsa våra anmälningsvillkor 
OBS! Om inget annat anges tillkommer oftast materialkostnad som betalas på plats.
Är det redskap där det tillkommer extra kostnad för hyra, uppges det i kurspresentationen.

Kursrabatter
Du som är  medlem i någon av Sveriges hemslöjdsföreningar har 10% rabatt på våra kurser. För att få rabatt måste du ange ditt medlemsnummer när du anmäler dig.  För att rabatt skall ges är det kursdeltagaren som skall vara medlem i någon av Sveriges hemslöjdsföreningar, ej fakturamottagaren. Är du under 25 år? Då har du 50% rabatt på våra kurser.

Fr o m 1 januari 2025 höjer vi våra priser. Detta på grund av höjda omkostnader (skälig ersättning till de kunniga kursledarna vi anlitar, reseersättningar, lokalkostnader.)

Presentkort
Vill du ge någon ett presentkort som gäller våra kurser, maila till kurser@hemslojdeniskane.se 

Kurserna arrangeras i samarbete med Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.


LÄR DIG STICKA – NYBÖRJARKURS

Tre kortare tillfällen
Denna kurs är perfekt för dig som vill lära dig att sticka! Oavsett om du aldrig har hållit i ett par stickor tidigare, om du kan sticka räta och aviga maskor men vill ta steget vidare, eller om du har stickat för flera år sedan och har glömt tekniken, så är du välkommen. Tillsammans kommer vi att gå igenom grunderna i stickning. Du får lära att lägga upp maskor, får ett bra flyt i stickningen, hur du kan rätta till eventuella fel och hur man avslutar och fäster trådar. Vi kommer också att utforska olika garner, stickor och sticktekniker, hur man läser mönster samt lära oss grunderna i stickspråket. Det finns Stickgarn finns till försäljning i Hemslöjdens butik eller har du garn, ta gärna med dig det.

Kursledare: Johanna Sandén
Tid: 26 april, 10 samt 24 maj 2025, kl. 11.30-14.30
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona och 10 maj på Landskrona museum
Kostnad: 1.700 kr
Anmälan: Kursen startar igång och det finns platser kvar. Ring Marita Jönsson, 073-684 91 50 om du är intresserad.
Anmäl dig här
I samarbete med Landskrona museum


BIND EN GRÄSKORG

Endagarskurs
Gräskorgsbindning är en gammal korgteknik och kursledaren vill medverka till att bevara detta hantverk. Att binda gräskorgar är ett rogivande och kreativt handarbete och vi utgår från det gräs som vanligtvis finns runt omkring oss som ängsgräs, starr och tåk, fast i torkat tillstånd. Att känna gräset med fingrarna och doften av de torkade växter som vi arbetar med är en särskild upplevelse. Kursledaren slår gräset med lie vid sin gård och förutom gräs behövs en särskild nål och snöre av jute, hampa, sisal, ull eller bomull. Verktyget lånas ut under kursen. Nålen samt ett läderfodral finns att köpa på plats efter kursen.

Kursledare: Michael Ritter
Tid: 3 maj 2025, kl. 10.00-16.00 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 1.500 kr
Anmälan: Senast 25 april 2025.
Anmäl dig här


FLÄTA PIL TILL DIN UTEMILJÖ

Endagskurs
Fläta det du behöver till din trädgård/balkong – klätterstöd till störbönor/luktärtor, pionstöd, små kryddkorgar utan botten, rabattkanter, mm. Vi flätar i lite stadigare, segtorkad pil som odlas i Skåne. Du får lära dig några olika bra flätningstekniker, så du kan fläta vidare hemma, efter kursen.

Kursledare: Eva Persson, Hässleholm, https://evap.nu
Tid: Söndagen 11 maj 2025, kl 10.00-17.00.
Plats: Boketorp vid Hovdala Slott, Hässleholm.
Kostnad: 1.600 kr.
Anmälan: Senast 2 maj 2025.
Anmäl dig här
I samarbete med Hovdala Slott.


SKÅNSK KNYPPLING, grundkurs eller friska upp äldre kunskap

Helgkurs
Är du nyfiken på vad skånsk knyppling är? På kursen får du veta att denna frihandsknyppling – att man knypplar utan uppstucket mönster – är specifik för Skåne. Du kommer igång på egen medhavd knyppeldyna eller en du lånar på kursen. Några få moment där en tunn lintråd blir till skir spets och du blir ett led i vår skånska tradition. Kursledaren berättar om historiken och vi får höra om andra typer av knyppling i Sverige. I Skånes Hemslöjdsförbunds textila samling finns spetsar vi studerar under kursen.

Kursledare: Lena Lundström
Tid: 17-18 maj 2025, kl 10.00-16.00
Plats: Hemslöjden i Skåne, Landskrona
Kostnad: 2 200 kr
Anmälan: Senast 2 maj 2025
Anmäl dig här


GÖR EN PALL I ASK, PÅBÖRJA FLÄTNING AV SITSEN I PAPPER ELLER SJÖGRÄS

Tredagarskurs
Gör en pall i ask och lär dig att fläta en sits i papper eller sjögräs. På kursen kommer vi arbeta med enkla handverktyg och eventuellt svarv. Vi använder från både färskt och torrt trä. Genom sammansättningar där vi nyttjar just fuktkvoterna, får vi en förståelse för hur trä torkar och rör sig. Du lär dig klyva och bearbeta färskt virke. Genom träets torkningsprocess, får vi naturliga, starka sammansättningar då träet krymper. Sitsen flätar vi i pappers- eller sjögräsrep. Eventuellt slutför du flätningen på egen hand. Inga förkunskaper krävs.

Kursledare: Anders Lindberg
Tid: 19-21 maj 2025, kl. 10.00-16.00
Plats: Himmelsholm, Förslöv. Möjlighet till boende finns.
Kostnad: 3.400 kr
Anmälan: Senast 25 april.
Anmäl dig här Kursen är fulltecknad, även reservlistan.
I samarbete med Himmelsholms Kursgård


BYGG EN LERUGN

Tvådagarskurs, två separata dagar/delar.
Lär dig grunderna att bygga din egen lerugn, perfekt för gemensamma pizzabak i trädgården. Vid första träffen blandar vi lera, sand och halm med våra bara fötter (eller stövlar). Av lerblandningen rullar vi snöbollsstora bollar som byggstenar till den igloformade ugnen. Andra träffen (när ugnen har torkat) gräver vi ut sandformen och lär oss elda och baka i ugnen. Då sätter vi egen deg också och provsmakar resultatet förstås. Klä dig/ta med oömma kläder.

Kursledare: Daniel Segerberg
Tid: Lördag 7 juni, kl 9.00-18.00 och söndagen 29 juni, kl 10.00-ca 18.00.
Plats: Boketorp vid Hovdala Slott, Hässleholm
Kostnad: 2.800 kr
Anmälan: Senast 16 maj 2025.
Anmäl dig här
I samarbete med Hovdala Slott.

Kursledarpresentation:
Daniel Segerberg är verksam konstnär i Lund. Han har hållit kurs i lerugnsbygge vid flera tillfällen tidigare, bl a på Munka Ljungby Folkhögskola, Växtverket i Malmö och som del i konstprojektet ”Från ax till limpa” under stadsmässan i Helsingborg, H22.


GÖR ANTECKNINGSBÖCKER MED PAPPER VI MARMORERAT

Tredagarskurs, barn från 12 år tillsammans med vuxen eller ungdom
Välkommen till denna kreativa tredagarskurs! Under tre sommardagar får du lära dig dekorera papper och binda dina egna häften och anteckningsböcker. Första dagen dekorerar vi våra egna papper som vi sedan använder andra och tredje dagen när vi binder våra böcker. Du kommer få arbeta med papper, lim och olika bokbinderiverktyg. Vi kommer dessutom prata lite om färglära och om bokbinderiets grunder.

Kursledare: Anna Jönsson, Löparehus Bokbinderi, bokbindare
Tid: 16-18 juni, kl 10.00-15.00
Plats: Hemslöjden i Skåne
Kostnad: 12-18 år 150 kr, 19-25 år 500 kr, vuxen 1.250 kr.
Anmälan: Senast 26 maj 2025.
Anmäl dig här


TILLVERKNING AV TRADITIONELLA TRÄRÄFSOR

Endagskurs
Tillverkning av träräfsor är ett gammalt hantverk som sällan bedrivs idag. På kursen lär sig varje deltagare hur man kan göra en traditionell träräfsa. De enskilda delarna av räfsan bearbetas eller tillverkas med lämpliga verktyg som finns på plats. De olika moment för att tillverka en träräfsa kan grovt beskrivas som följer: Bearbetning av skaftet, bearbetning av räfshuvudet, tillverkning av räfspinnar, montering av räfsans alla delar.

Kursledare: Michael Ritter
Tid: 23 juni 2025, kl 9.00-18.00
Plats: Himmelsholm, Förslöv
Kostnad: 1.700 kr
Anmälan: Senast 2 juni 2025.
Anmäl dig här


SKÅNSKT YLLEBRODERI, sommaren 2025

Femdagarskurs
En grundläggande kurs i skånskt yllebroderi som passar för dig som inte broderat yllebroderi tidigare. Självklart är vana brodöser och de som gått tidigare kurser välkomna då kursledaren gör individuell anpassning och du kan påbörja ett projekt som passar din nivå. Under kursen får du lära dig de stygn och bottensömmar som förekommer i skånskt yllebroderi, överföring av mönster från papper till tyg och olika slags monteringar. Vi kommer även titta på äldre folkliga dynor från olika delar av Skåne.

Kursledare: Eva Berg
Tid: 23-27 juni 2025, kl 10.00-16.00 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskona
Kostnad: 4.500, kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 2 juni 2025.
Anmäl dig här


VÄV FLAMSK, sommaren 2025

Femdagarskurs
Flamskvävningen kom med vävare från Flandern; först till slott och herrgårdar. Därefter började allmogens kvinnor väva flamsk. Tekniken vävdes som mest 1750-1850. Formspråket är unikt – det både fascinerar och överraskar. På kursen börjar vi med en teknikövning med grunderna i flamskvävningen och fortsätter sedan med en bild ur hemslöjdens arkiv. Kursen vänder sig både till nybörjare och till dem som vävt flamsk tidigare

Kursledare: Marianne Asp, Lund
Tid: 23-27 juni 2025, kl 10.00-16.00. 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskona
Kostnad: 4.500 kr. Kostnaden för material tillkommer.
Anmälan: Senast 3 juni 2025. 
Anmäl dig här Endast reservplatser kvar.


FOLKDRÄKTSSÖMNAD, Förslöv sommaren 2025

Femdagarskurs
Du väljer själv vad du vill sy. Antingen kan du sy till din folkdräkt eller utföra reparationer och ändringar på den. Eller så kan du välja att sy ett nytt plagg inspirerat av folkliga dräkter, exempelvis ett livstycke att ha till jeansen eller en särk, byxor eller väst. Kontakta Gillis innan kursen startar för att diskutera vad du behöver för material.

Kursledare: Gillis Jimheden, Förslöv
Tid: 23-27 juni 2025, kl 9.30-15.30. (40 lektioner à 40 min.)
Plats: Bygdegården i Förslöv 
Kostnad: 4.500 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 3 juni 2025.
Anmäl dig här Endast reservplatser.


FOLKDRÄKTSSÖMNAD, Stockamöllan, sommaren 2025

Under fem dagar djupdyker vi i den folkliga dräktsömnaden för att hämta inspiration. Påbörja en ny del till din dräkt eller låt inspirationen flöda och skapa en egen dräktdel att bära närhelst du vill. Livstycke, väst, kjol eller byxa. Eller varför inte en skjorta eller särk? Vi använder oss av traditionella tekniker och syr för hand.

Kursledare: Maja Satz, Satz Ekipering
Tid: 23-27 juni 2025
Plats: Kanotcentrum, Stockamöllan
Kostnad: 4.500 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 2 juni 2025.
Anmäl dig här


BIND EN GRÄSKORG

Endagarskurs
Gräskorgsbindning är en gammal korgteknik och kursledaren vill medverka till att bevara detta hantverk. Att binda gräskorgar är ett rogivande och kreativt handarbete och vi utgår från det gräs som vanligtvis finns runt omkring oss som ängsgräs, starr och tåk, fast i torkat tillstånd. Att känna gräset med fingrarna och doften av de torkade växter som vi arbetar med är en särskild upplevelse. Kursledaren slår gräset med lie vid sin gård och förutom gräs behövs en särskild nål och snöre av jute, hampa, sisal, ull eller bomull. Verktyget lånas ut under kursen. Nålen samt ett läderfodral finns att köpa på plats efter kursen.

Kursledare: Michael Ritter
Tid: 28 juni 2025, kl. 10.00-16.00 
Plats: Kulturens Östarp, Blentarp
Kostnad: 1 500 kr
Anmälan: Senast 5 juni 2025
Anmäl dig här
I samarbete med Kulturens Östarp.


STRUKTUR I STICKAT

Tredagarskurs
Räta, aviga och lyfta maskor kommer man långt med! Genom att kombinera dem på olika sätt kan man inte bara mönstra utan dessutom forma stickningen utan att byta sticka eller ändra maskantal. På den här kursen får du sticka provlappar (mest enfärgat) med olika slags mönster. Hur bär man sig åt – och hur bär sig stickningen åt? Du får också lära dig olika sätt mönstertekniken med lyfta maskor brukar beskrivas i text och diagram. Förkunskaper: Att kunna lägga upp samt sticka räta och aviga maskor.

Kursledare: Ivar Asplund
Tid: 30 juni – 2 juli 2025, kl 10.00-16.00 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Kostnad: 3.000 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 9 juni 2025
Anmäl dig här Endast reservplatser.


STICKA FLÄTOR

Tvådagarskurs
Flätor passar till alla möjliga slags projekt och är betydligt enklare att sticka än du kanske tror vid första anblicken. Och man får mycket effekt för lite ansträngning – dessutom är de roliga att sticka! På den här kursen får du sticka flera olika prover för att testa olika slags flätmönster. Förkunskaper: Att kunna lägga upp samt sticka räta och aviga maskor. Kursinnehåll: olika slags flätmönster, vändbara flätor, olika övergångar från resår till flätor, med och utan ökningar, hur olika garnkvaliteter påverkar resultatet, läsa diagram, sticka flätmönster utan hjälpsticka, prova att rita och teststicka egna flätmönster samt mönstertraditioner.

Kursledare: Ivar Asplund
Tid: 3 – 4 juli 2025, kl 10.00-16.00 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Kostnad: 2.200 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 12 juni 2025.
Anmäl dig här


VI TÄLJER TILLSAMMANS, STOR OCH LITEN FRÅN 6 ÅR

Endagarskurs
Med säkra grepp, täljer vi fram figurer som gömmer sig i de träämnen som vi hämtar gemensamt på Hovdalas område. När handen lärt sig hantera kniven, kan det bli överraskande saker. Vi bekantar oss också med täljhästar och bandknivar.

Kursledare: Eva Persson, https://evap.nu
Tid: Söndagen 6 juli 2025, kl 10.00-14.00.
Plats: Boketorp vid Hovdala Slott, Hässleholm.
Kostnad: Barn 6-18 år 50 kr, ungdom 19-25 år 200 kr, vuxen 400 kr.
Anmälan: Senast 13 juni 2025.
Anmäl dig här


PILKORGSFLÄTNING I

Femdagarskurs
Pil är ett fantastiskt material som det tillverkats korg av i många hundra år och pilens möjligheter är många. Om du är nybörjare får du börja med att tillverka ett par runda korgar från grunden, och lära känna material, flättekniker och red- skap. Du som gått en eller ett par kurser tidigare, kan prova på att göra ovala, eller kanske till och med fyrkantiga korgar. På kursen finns tillgång till både avskalad pil och pil med bark i olika färger. 

Kursledare: Steen H Madsen
Tid: 7-11 juli 2025, kl 9.00 -16.00.
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Kostnad: 4.800 kr. Kostnaden för material tillkommer.
Anmälan: Senast 16 juni 2025.
Anmäl dig här Endast reservplatser. Se kurs nedan, 14-18 juli.

Pilkorg under tillverkning, händer med avbitare

TRÄSVARVNING ENLIGT SKÄRMETODEN

Femdagarskurs
Under kursen lär du dig den historiska tekniken med skärande svarvning. Du kommer att få svarva: träägg, snurra, skål i färskt trä och mer beroende på vad du hinner. I kursen ingår även uppsättningsmetoder, val av virke, genomgång av utrustning och verktyg samt vikten av att hålla verktygen vassa. Under kursen disponerar du en egen svarv med tillhörande verktyg. Kursen vänder sig till både nybörjare till dig som kan svarva. 

Kursledare: Åke Landström
Tid: 7-11 juli 2025, mån-tors 9.30-16, fre 9.30-14
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 
Kostnad:  4.500 kr. Svarvhyra på ca 1.600 kr tillkommer.
Anmälan: Senast 16 juni 2025.
Anmäl dig här


STICKAD SCARF – SOMMARMINNE FRÅN HOVDALA

Endagarskurs
På kursen påbörjar du en stickad sommarscarf med ett blommönster, inspirerat av Hovdala Slotts trädgård och orangeri. Scarfen stickas i Isagers garn Trio 2, ett sommarfint lingarn blandat med bomull och lyocell. Tekniker som exempelvis kabeluppläggning och att sticka i delar sammanfogade med hjälp av upplockade maskor, lärs ut. Kursen är för dig som kan grunderna i stickning, som aviga och räta maskor samt att sticka enligt beskrivning. Kursledaren har garn med för den som önskar köpa. Möjlighet att ta med eget garn också, gärna i sommarkvalitet och ca 175 m/50 gr.

Kursledare: Cecilia Olbers, Humlalyckan www.humlalyckan.se
Tid: Fredag 11 juli 2025, kl 10.00-16.00
Plats: Boketorp vid Hovdala Slott, Hässleholm
Kostnad: 1.500 kr
Anmälan: Senast 19 juni 2025.
Anmäl dig här.

Kursledarpresentation:
Cecilia Olbers driver sedan många år Humlalyckan, en garnbutik med naturnära nystan och egen stickdesign. Inspirationen till egna stickmönster hämtar hon främst från årstidernas växlingar på den skånska landsbygden, men även milsvida stränder och vackra miljöer ligger nära hennes hjärta. 


PILKORGSFLÄTNING II

Femdagarskurs
Pil är ett fantastiskt material som det tillverkats korg av i många hundra år och pilens möjligheter är många. Om du är nybörjare får du börja med att tillverka ett par runda korgar från grunden, och lära känna material, flättekniker och red- skap. Du som gått en eller ett par kurser tidigare, kan prova på att göra ovala, eller kanske till och med fyrkantiga korgar. På kursen finns tillgång till både avskalad pil och pil med bark i olika färger. 

Kursledare: Steen H Madsen
Tid: 14-18 juli 2025, kl 9.00-16.00.
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Kostnad: 4.800 kr. Kostnaden för material tillkommer.
Anmälan: Senast 23 juni 2025. Fåtal platser kvar.
Anmäl dig här

Pilkorg under tillverkning, händer med avbitare

TVÅL OCH SALVA MED NATURLIGA INGREDIENSER

Endagskurs i två delar:
På förmiddagen lär du dig grunderna i hur du själv kan göra kallrörd tvål. Vi går igenom hur du lätt får fram ett recept och hur du på ett säkert sätt rör din alldeles egna två. Vi arbetar i par så ta gärna med dig din bästis eller grannen. På eftermiddagen går vi igenom några olika vanliga ingredienser i hudvårdsprodukter. Hur du kan få fram lämpliga förhållanden och tillverka dina egna salvor, lotion bars eller cerat. Kunskapen du får med dig, ger dig en grund för att arbeta vidare på egen hand. Vi kommer främst använda saker som finns i naturen för att ge tvål och salva färg och doft, samt micapulver och eteriska oljor. Har du något speciellt du vill ha i, är du välkommen att ta med det.

Kursledare: Luisa Carbonelli
Tid: Lördagen 19 juli 2025, kl 10.00-17.00
Plats: Boketorp vid Hovdala Slott, Hässleholm
Kostnad: 1.600 kr
Anmälan: Senast 27 juni 2025.
Anmäl dig här
I samarbete med Hovdala Slott.


Kursledarpresentation:
Luisa Carbonelli är textilkonstnär, verksam i Malmö, men också intresserad av naturliga hudprodukter. Luisa är utbildad på Köpenhamns Universitet och har en master i kulturhistoria och museiförmedling. Hon har arbetat med utbildning, kommunikation och upplevelsedesign och driver Lararium. https://www.lararium.se


FÅRULLENS MÖJLIGHETER – PROVA PÅ ATT SPINNA

Endagskurs
Vi kommer under dagen att arbeta med tre skilda typer av ull. Vi börjar med att förbereda ullen på olika sätt, sedan bekantar vi oss först med sländan som spinnredskap och sedan även med spinnrocken. Du får höra om olika fårraser, hur ullfibern skiljer sig åt, beroende på ras och del på fårkroppen samt hur respektive ullkvalitet passar till olika användningsområden. Vi studerar olika garner och diskuterar skillnaderna mellan dem, både i val av ull, bearbetning och spinnteknik samt vilka alster de passar bäst till. Ni som hinner och vill kan prova på att tvinna till tvåtrådigt garn. Det kommer finnas redskap för ullbearbetning att låna under dagen men ta gärna med egna om du har. Ull kommer finnas till försäljning. Tar du med egen så måste den vara tvättad.

Kursledare: Karin Håkansson, Lönsboda, fårägare, hantverkare
Tid: Lördagen 26 juli 2025, kl 10.00-16.00
Plats: Boketorp vid Hovdala Slott, Hässleholm
Kostnad: 1.500 kr
Anmälan: Senast 5 juli 2025.
Anmäl dig här

Kursledarpresentation:
Karin Håkansson, entusiastisk fårägare, skinn- och ullhantverkare vid sjön Immeln i nordöstra Skåne. Hon har många år jobbat med materialet från de egna fåren och är utbildad i att spinna på kursen ”Från ull till strumpa” på Sätergläntan.


VÄV MUNKABÄLTE

Sexdagarskurs
Munkabälte som vävteknik är spridd i hela Sverige men skiljer sig åt i materialval och hur mönstren har placerats. I sydvästra Skåne, t ex, vävdes de dekorativa täckena som kallas för ”blomstertäcken”. På denna kurs får du möjlighet att utforska vävtekniken munkabälte och skapa mönster inspirerade av äldre vävnader från Hemslöjden i Skånes samlingar och Svaneholms slott. Vi sätter upp gemensamma varpar i olika kvaliteter. Kursen ger en fördjupning i tekniken där vi både plockar och skyttlar stjärnorna för att utforska olika former och texturer och använder olika material.

Läs mer om munkabälte här  

Kursledare: Ebba Lundahl som fördjupat sig i munkabältestekniken
Tid: Lördag 2 augusti, måndag 4 – fredag 8 augusti 2025, kl 10.00-16.00. 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Kostnad: 5.500 kr. Kostnaden för material tillkommer.
Anmälan: Senast 11 juli 2025. 
Anmäl dig här


VI TÄLJER KNOPPLISTER

Tvådagarskurs
En pinnlist är användbar i vilket hus som helst! I gamla gårdar är de en nästan obligatorisk del av hallens interiör. De kan sträcka sej över en hel vägg och rymma både kläder och annat. Som ett täljprojekt äen pinnlist full av möjligheter när det kommer till design och dekoration. Det är också ett bra projekt på så sätt att man får lära sig mycket användbara sammansättningar med tapp och tapphål.

Moment som ingår är att klyva fram ämnen, tälja med bandkniv och spånhyvel. Hyvling med profilhyvel kommer den som vill också kunna prova på. Pinnarna formas med kniv och yxa. Vi borrar tapphål och fäster pinnarna med en tapp och kil – allt med enkla handverktyg. Vi går igenom hur man skär mönster med hjälp av karvsnitt. Sist behandlar vi ytan med linolja eller linoljefärg. Inga förkunskaper krävs men också lämplig för dig som kan grunderna i att arbeta med trä.

Kursledare: Niklas Karlsson, Hälsingland, ahardslojdlife.se
Tid: 4-5 augusti 2025, kl 10.00-16.00 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Kostnad: 2.200 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 14 juli 2025.
Anmäl dig här

Kursledarpresentation:
Ledare under kursen är Niklas Karlsson, slöjdare från Hälsingland. Han har hållit kurser och slöjdat under många år i det egna företaget ahardslojdlife. Hans bok “Konsten att tälja” har getts ut på sex språk.


VI TÄLJER SLEVAR OCH SKEDAR

Tredagarskurs
Skedtäljning har de senaste åren blivit en omåttligt populär trend inom slöjden. Att lära sig tälja skedar är ett måste för att förstå den samtida trätäljningsscenen! Under ledning av den erfarne skedtäljaren Niklas Karlsson får du lära dig gruderna i att tälja skedar. Du får också chans att fråga om allt du vill veta om täljning och skedtäljning i synnerhet då Niklas täljt tusentals skedar sedan 2014 då han på allvar började tälja sina skedar och sedan matlagningskit för avsalu. Moment som ingår i kursen är att klyva fram ämnen ur färskt virke. Sedan grovhugga fram skedämnet. Därefter täljning med kniv och skedkniv. I kursen tittar vi också på slipning och bryning av verkyg samt ytbehandling med tanke på köksredskap. Inga förkunskaper krävs men lämplig även för dig som redan kan tälja.

Kursledare: Niklas Karlsson, ahardslojdlife.se
Tid: 6-8 augusti 2025, kl 10.00-16.00 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Kostnad: 3.000 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 14 juli 2025.
Anmäl dig här

Kursledarpresentation:
Niklas har hållit kurser i USA, Norge, Finland och givetvis även i Sverige. Hans bok “Konsten att tälja” har av Spoonesaurus Magazine, världens enda magasin om skedtäljning, kallats för den bästa boken om skedtäljning.


VI TÄLJER TILLSAMMANS, STOR OCH LITEN FRÅN 6 ÅR

Endagarskurs
Med säkra grepp, täljer vi fram figurer som gömmer sig i de träämnen som vi hämtar gemensamt på Hovdalas område. När handen lärt sig hantera kniven, kan det bli överraskande saker. Vi bekantar oss också med täljhästar och bandknivar.

Kursledare: Eva Persson, https://evap.nu
Tid: Söndagen 10 augusti 2025, kl 10.00-14.00.
Plats: Boketorp vid Hovdala Slott, Hässleholm.
Kostnad: Barn 6-18 år 50 kr, ungdom 19-25 år 200 kr, vuxen 400 kr.
Anmälan: Senast 18 juli 2025.
Anmäl dig här



VÄV GLESRIPS – FRÅN RUTOR TILL ROSENKRANS

Femdagarskurs 
Testa glesripsen och alla dess variationer från den enklaste, enkla till de mer komplicerade mönstren på många skaft. Rutigt, randigt eller rikt geometriska mönster. I glesripsen interagerar varp och inslag med varandra och förstärker eller gömmer mönstret, beroende på val av färg/mönster på trasan. Eller låt glesripsens rutighet bilda bakgrund till slarvor och inlägg i lekfulla mönster. Till varpar kan man använda alltifrån Bomullsmattvarp 12/6 till tvåtrådiga bomullsgarner i alla de grovlekar. Lin i varpen blir vackert till finare vävar som passar till allt från överkast till kuddar, dynor och löpare eller dekorativa vävar. Glesripsen ger möjligheter till en oändlig variation i mönster och kvalitéer. 

Kursledare: Monica Hallén
Tid: 11-15 augusti 2025, kl 10.00-16.00 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskona
Kostnad: 4.500, kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 21 juli 2025. 
Anmäl dig här


FORMGE OKMÖNSTER TILL STICKAD TRÖJA ELLER KOFTA

Femdagarskurs 
Kursveckan med Erika Åberg på temat att sticka ett plagg med ok – en tröja eller kofta med kort eller lång ärm. Under kursen kommer du som deltagare, utifrån två av Erikas basmodeller, formge och färgsätta din egen oktröja eller kofta. Fokus ligger på ditt eget projekt och den egna processen med material, mönster, färg, passform och teknik. Vi börjar med att hitta egna mönster i omgivningarna eller bland traditionella mönster – vi ritar och färgsätter. Sedan provstickar du oket och sätter igång att planera och sticka din tröja eller kofta. Kursen passar dig som vill lära dig mer om att sätta samman former och färger i ett mönster, dig som vill utforska  och fördjupa din flerfärgsstickning, hitta ett eget formspråk samt funderar på hur du bäst stickar en oktröja eller kofta som passar just dej. Förkunskaper: Kursen passar dig som är van att sticka efter diagram, att sticka runt på strumpstickor eller rundsticka samt att sticka med två färger.

Kursledare: Erika Åberg
Tid: 18-22 augusti 2025, kl 10.00-16.00 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10, Landskona
Kostnad: 4.500, kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 28 juli 2025. 
Anmäl dig här

Kursledarpresentation:
Erika Åberg är verksam författare, föreläsare och inspiratör. Hon ägnar sig helst åt stickning – färg, form och material och vill låta väder, vind, livets vändningar och landskapets poesi ta plats i det vi gör. Hon skriver böcker, leder resor med vandrings- och kulturtema samt undervisar i olika hantverkstekniker. Erika är aktuell med sin tionde bok ”Stickat från kust och strand” som kom ut hösten 2024
.


VI VÄVER VIDARE PÅ FYRA SKAFT – en kurs för dig som vill lära mer

Åttadagars handledd kurs
En kurs för dig som vill lära mer om vävning efter att ha lärt dig grunderna. Du får sätta upp en väv samt prova fyra olika vävvarianter: färgeffekter med tuskaft, halvdräll, daldräll och sålldräll eller gåsöga (som är en kypert).  

Kursledare: Inga Jönsson
Tid: 18-22 samt 25-27 augusti 2025, kl 10.00-16.00 
Plats: Hemslöjden i Skåne, Österleden 10 Landskona
Kostnad:  7.000 kr. Kostnad för material tillkommer.
Anmälan: Senast 28 juli 2025.
Anmäl dig här

Vävmönster som ger färgeffekt.

Vävmönster som ger färgeffekt.

Kypertvarianten gåsöga.