Utställning: Pernilla Svenre
Sjöfart, fiske och stickerskor på Österlen
Utställning av Pernilla Svenre, 7 september – 9 november 2024
”Jag sökte en fiskartröja men fann två byar med en historia tillsammans”
Invigning med föredrag, lördag 7 september
Välkommen till invigning lördag 7 september kl. 12-15. Pernilla finns på plats i utställningen och håller även en föreläsning kl. 13.00-14.00
Föredrag
I samband med invigningen håller Pernilla Svenre ett föredrag i våra lokaler. Du kan förboka dig till föredraget här, eller köpa din biljett på plats i vår butik. Föredraget kostar 100 kr och antalet platser är begränsat.
Pernilla Svenres ursprungliga tanke med projektet var att leta efter traditionella stickade fiskartröjor från Österlen. Hon sökte hos folk i bygden, på museiarkivet Garvaren i Simrishamn, letade i böcker och på Skillinge sjöfartsmuseum. Men hon kunde inte hitta några, det finns inga tröjor bevarade tills idag. Tröjorna är borta, förmodligen utslitna, lappade och lagade tills det inte gick längre. I stället hittade hon kvinnorna som stickade.
”Under 1800-talet och framöver blev stickningen ett hantverk för ogifta kvinnor att försörja sig på. När jag har letat i arkivalier har jag hittat sju kvinnor som hade yrket stickerska i Skillinge/Östra Hoby. En av dem var Viktoria Wikberg Jeppsson, född 1888 i Skillinge. Inget av det hon stickade finns kvar, men hennes lilla svarta bok med alla stickbeskrivningar finns bevarad av hennes barnbarn. Hon var dotter till en skutskeppare och hade ett bra liv utstakat för sig, men det blev inte så. Stickningen blev hennes försörjning och tack vare den lyckades hon och hennes barn klara sig”.
Den period Pernilla har valt att berätta om, är blomstringstiden för fiskesamhällena, ca 1850 fram till första världskriget. ”På några årtionden förvandlades då en lång rad smutsiga och fattiga fiskelägen till rika redarorter” för att citera marinhistorikern Erling Matz. Kring sekelskiftet 1800/1900 hade Skillinge 56 fartyg registrerade på orten. Vid Juletid kring år 1900 minns Zelma Lancing, född 1886, hur hon blickade ut mot horisonten och att ”det var som en skog av master ute på redden”. Välståndet som utvecklades möjliggjordes av att sillen gick till på Östersjökusten. Den gick till i vågor och detta är dokumenterat sedan lång tid tillbaka. De enorma fångsterna utvecklade fiskebåtar till större fartyg från början av 1800-talet och sjöfarten expanderade och näringslivet med den. Böndernas säd skeppades ut i Sverige och världen och tillbaka kom ved och annat. Kvinnornas betydelse kan inte underskattas. De tog hand om redskap och fångst, lagade garn och var inte sällan ute och sålde fångsten. Förutom att de tog hand om hushåll och barn. Och många av dem stickade.
Pernilla berättar; ”Jag förstod tidigt att de fattiga fiskelägren hade en nära samhörighet med en närbelägen kyrkby och det är därför projektet fått sitt namn Jag sökte en fiskartröja men fann två byar med en historia tillsammans”. Byarna i berättelsen är fiskelägret Skillinge och kyrkbyn Östra Hoby som ligger ca 3,5 km inåt land. Takmålningarna i Östra Hoby kyrka, har tillsammans med stickbeskrivningarna i Viktorias mönsterbok inspirerat till en ny kollektion av stickade plagg som Pernilla visar på Hemslöjden i Skåne.
En kommentar
Pingback: