Skånsk Knyppling
Skånsk knyppling särskiljer sig från annan knyppling. Det som är utmärkande för den skånska knypplingen är att den har ett speciellt slag, att pappersmönster eller kartong inte används och att nålarna sätts endast i kanterna. Man knypplar på ett knyppelskrin med en hårt stoppad rulle som har ett randigt tyg, så att knypplerskan kan hålla sig inom vissa ränder. Man använder inga mönster utan knypplar med en annan spets som förlaga.
Att man har ett annat knyppelslag är betydelsefullt för spetsens utseende. När slaget lämnas öppet kan man lirka med trådarna för att få spetsen jämn, det ger en tät spets som ofta har kompakta, geometriska mönster. Spetsarna har utvecklats i ett område där det finns en stark textil tradition och samma mönsterformer kan hittas på andra skånska textilier, till exempel på åkdynorna, i rölakan- och krabbasnår, stopphålsömmar, flätade fransar, bröstdukar och broderier. Spetsarna monterade man på brudgumsskjortor, särkar, klutar, förningsdukar och brudlakan.
I Skåne finns den ideella föreningen Gillet Skånska spetsar för dig som är intresserad. Föreningen har ingen hemsida men du kan hitta dem på facebook.
Här kan du höra hemslöjdskonsulent Annhelen Olsson berätta om Skånsk knyppling
Filmen är producerad av Centrum för Svensk knyppling i Vadstena i samarbete med Skånes Hemslöjdsförbund och Gillet Skånska Spetsar.