Sticka en häl

FARMORHÄLEN – Lär dig en enkel princip för att sticka häl till sockor

Just nu håller vi på med uppropet #delasockor. Det är en uppmaning att sticka sockor till främst barn som befinner sig i flyktingläger i Grekland. Vi gör det i samarbete med Team Sweden Volunteers som är de som kommer att leverera sockorna tillsammans med andra saker.

Att sticka sockor är inte det enklaste och många är de som kört fast när hälen ska stickas. Och det är förståeligt det är ofta långa och krångliga beskrivningar där intag ska göras på olika stickor. Själv lärde mig sticka häl genom att titta på sockorna min farmor stickat och kommer här försöka beskriva principen med farmorhälen. För det är enkel matematik som är applicerbart på alla sockor som stickas från skaft till tå, oavsett antal maskor. 

Börja med att sticka skaftet, så långt och så brett du vill. Se bild 1.

Bild 1.

Bild 2. Sticka den så kallade hälkappan fram och tillbaka på hälften av alla maskor. 

Bild 2.

Bild 3. Dela hälkappans maskor i tre. Ibland är maskantalet delbart med 3, ibland får det bli en maska mer i mitten eller på sidorna. I mitt exempel är det en mer maska i mittenpartiet.

Bild 3.

Bild 4. Sedan ska du sticka undersidan av hälen. De första sockorna jag stickade gjorde jag precis som på bilden och sydde sedan ihop hålen. Numera stickar jag ihop maskor istället. Bilden är för att ni ska förstå principen, och det är bättre att göra en socka med några ”onödiga” stygn än att inte få någon socka alls. 

Bild 4.

Bild 5. När du ”viker” ner fliken så bildas hälen, smart va! När du blivit mer van med att sticka häl så kan du sticka ihop maskorna och slipper ett hål att sy ihop.

Bild 5.
Bild 6.

Bild 7. Plocka upp maskor längs sidan på hälen. Plocka upp det antal som blir snyggt. 

Bild 7.

Bild 8. Nu är det dags att sticka själva foten. För att den ska bli bra är det klokt att göra intag vid markeringen på bilden. Gör intag på varje sida vartannat varv, tills du har samma maskantal som du hade på skaftet. (Det här steget kan du hoppa över men då riskerar din socka att bli väldigt bred över foten.)

Bild 8.

Bild 9. Sticka foten så lång som du vill, gör intag och avsluta.  

Bild 9.

Lycka till! Det finns jättemånga sätt att sticka häl på, men om du lär dig en grundprincip är det mycket enklare att sedan förstå de andra sätten att sticka häl. Det är också bra att kunna sticka ett par sockor efter ett givet mönster och när hälbeskrivning kommer, hoppa över den och sticka den häl som man behärskar. 

/ Anna-Lisa Persson, hemslöjdskonsulent i Skåne