Utställningar för uthyrning

Hemslöjden i Skåne har två utställningar för uthyrning. En om villkor inom textilindustrin och en om hassel. Se beskrivning av respektive utställning nedan:

Work in closet – Om villkoren inom textilindustrin

Vi omger oss med textilier, kläderna du bär på kroppen, soffan du sitter i, sängen du sover i etc. Det finns textilier överallt. Men villkoren för de som arbetar inom textilindustrin är allt annat än trevlig. Denna lättflyttade och interaktiva utställning lyfter arbetsvillkor inom mode- och textilindustrin och får dig att tänka till om vilken påverkan kläderna du har på din kropp har.

Utställningen innehåller fem tittskåp där besökarna får ta del av olika delar av mode- och textilindustrin: bomullsfältet, gruvan, garveriet, färgeriet och sömnaden. Utställningen har även en del med kläder där information om miljöpåverkan samt hur mycket de som arbetat för att klädesplagget kommit till fått betalt. Utställningen innefattar också ett spel, som liknar det traditionella spelet Råttfällan, där kan besökarna plocka poäng och vikta vilka rättigheter de tycker är viktigast för textilarbetare, men vilken sekund som helst kan fälla slå igen – kanske får fabriken färre ordrar, ledningen byts, lagarna i landet förändras, konkurrensen blir hårdare osv. osv. 

Utställningen är monterad och levereras på en lastpall. Höjden är 195 cm och den väger under 300 kilo. Väggarna viks ut och alla delar till utställningen finns på lastpallen. Det medföljer en beskrivning på hur utställningen packas upp och packas ihop. Föreläsningar och skolprogram runt textilindustrins påverkan på människor och miljö finns också att tillgå. Utställningen har tidigare visats på Bokmässan och människorättsdagarna i samarbete med fackförbundet To union to union. 

För mer information och kostnader kontakta verksamhetsledare Annhelen Olsson 070-21143 93

Hassel

Hemslöjdskonsulenterna i Skåne har gjort en mobil utställning om hassel. Den bygger på och består till stor del av den hasselutställning som fanns i våra lokaler i Landskrona under hösten 2020. Utställningen visar slöjdföremål av hassel i många olika tekniker. Den berättar också om hasselns biologi och historia. Vill man kan man i samband med utställningen på egen hand komplettera med mer om hassel. 

Hyra av den mobila hasselutställningen kostar 1000 kronor per vecka plus frakt. Då får man en liten och flyttbar utställning som tar cirka femton minuter att veckla ut och tända upp. Utställningen är fast monterad på en lastpall och flyttas med hjälp av en handtruck. Höjden är 195 cm och den väger under 300 kilo. Om du vill veta mer eller hur utställningen så tag kontakt med Kalle Forss, tel 070 269 99 85 eller kalle.forss@hemslojdeniskane.se

Mer om hassel här