Textila Mönstervandringar

27 februari-29 maj, 2021
Hemslöjden i Skåne Landskrona gamla stationshus

I en utställning producerad av Skånes Hemslöjdsförbund möter du antika vävnader. Det är åkdynor, kuddar, täcken och längder i rölakan, krabbasnår, dukagång och flamsk från Hemslöjdens samlingar, vävda på 17- och 1800–talet som visas tillsammans med inlånade Orientaliska textilier.

Textilierna är rikt mönstrade, färgstarka vävnader med mönster och symbo- ler som sträcker sig långt tillbaka i historien och som finns i olika delar av världen. Här ser vi de likheter som finns mellan olika kulturer vad gäller vävtekniker, mönsterformer och symboler.

Se också:

Kelim – Mindre Asiens mönstrade mattor som visas på Landskrona Museum fram till 11 april. (obs Museet kan vara stängt pga Covid-19 restriktionerna)

För öpptider på museet se här

På Landskrona museum möter besökaren en mångfald av färger och mönster i ett hantverk som är antikt men fortfarande levande. Kelimmattor har vävts i Mindre Asien i över tvåtusen år och har spridits över världen och fascinerat och förfört i århundraden.

Kelimvävnaderna som visas kommer från en privat samling och är vävda under 1800-talet. De flesta har sitt ursprung i olika delar av Turkiet, men även vävnader från Syrien, Georgien, Ryssland, Armenien och Azerbajdzjan är representerade.

Kelimer är en naturlig del av vardagen i Mindre Asien, där de används som såväl bruksföremål som utsmyckning. De vävs på samma sätt idag som de alltid har gjort och med mönster som har ärvts i generationer. En levande historia.