Föredrag Smide

Järnets möjligheter – Från myrmalm till hammare och spik, en föreläsning ur ett historiskt perspektiv! 

Tid: Onsdag 16 mars, kl. 18.30 på facebook. Du behöver inte vara inloggad eller ha ett facebook-konto för att kunna se och och höra föreläsningen. Klicka bara på länken nedan. Du behöver dock ha tillgång till internet under hela sändningen.

Plats: https://www.facebook.com/hemslojdiskane/videos/1595166044184668

Efter föreläsningen finns det möjlighet för de som är inloggade på facebook att ställa frågor till Johan via chatten.

Det kommer att handla om den äldsta metoden att framställa järn i Sverige, nämligen med myrmalm i blästbruk, med bilder och förklaringar på hela processen till färdig produkt. Fokus kommer vara tidsspannet år 800-1300, främst på hur mödosamt och komplext arbetet varit för att tillverka råvaran för smidet.

Föreläsningen kommer också beröra svårigheterna och begränsningarna man hade och hur detta påverkat hur föremål tillverkats samt hur man i senare tid kommit att lösa detta och hur det även påverkar oss (som smeder) idag.

Du deltar här https://www.facebook.com/hemslojdiskane/videos/1595166044184668

Johan Davidsson anser sig själv som en pragmatiker och benämner sig endast som varmsmed. Han arbetar främst med föremål ur ett historiskt perspektiv, där funktionalitet och formgivning kombineras utifrån ett behov. Till grund av detta är smidda lås av mycket stort intresse för honom. Inspiration kan hämtas av allting från den yngre järnålderns mytologiska motiv till medeltidens skarpa, strikta gotik, till svulstig barock och livlig rokoko.

Med historia som huvudsakligt intresse arbetar han helst med att studera och undersöka historiska förlagor för att skapa nya nyttoföremål, verktyg eller rekonstruktioner av äldre föremål. I smidet är det framförallt föremål med flera delar som mekaniskt samarbetar som skapat ett särintresse för just låssmide. 

Bortsett från varmsmide intresserar han sig även för modernare bearbetning av metaller, såsom svarvning, fräsning och tillhörande maskiner. Därtill finns ett brett intresse för träslöjd, möbelsnickeri och läderhantverk, både enskilt och i kombination till metallarbete.