Hannah Streefkerk

Framflyttad pga sjukdom

Utställningen med Hanna Streefkerk kommer att visas på Hemslöjden i Skåne sommaren 2021.

Välkommen på vernissage lördag 21 mars, kl. 11-16

14.oo Hannah Streefkerk visar utställningen och berättar om sina arbeten.
Inget inträde.

Hannah Streefkerks (ursprungligen från Nederländerna men lever sedan åtta år sedan i Sverige) arbeten består av installationer och broderier. I många av hennes arbeten spelar det textila och de textila teknikerna virkning och broderi en betydande roll. Dessa teknikers tidskrävande karaktär passar bra ihop med huvudtemat i hennes arbete: miljöfrågor och tidens natur. Hur vi ser eller inte ser på naturen. Som en nutida naturbaserad Florence Nightingale, beger sig Streefkerk ut i skogen för att laga skadade träd med garn. Hon syr i hop itu riven bark på träden och reparerar hålen i fallna löv.  

Idag har vi vant oss vid trenden att ”slita och slänga” istället för att ta oss tid att reparera och laga våra tillhörigheter. Vi köper hellre ett nytt par strumpor än försöker sy ihop hålen och vi köper hellre en ny stol än försöker laga ett trasigt ben. Hannah Streefkerk tar på sig att utmana en sådan attityd genom att manuellt reparera sin naturliga omgivning, eller förstärka detaljer i naturen med nål och tråd. Hon skapar en visuell metafor för vårt kollektiva ansvar för att ta bättre hand om vår miljö. 

Omsorgsfullt ägnar jag mig åt att lappa och laga naturen. Jag virkar skyddande höljen till stenar på en strand. Jag kompletterar landskapet med organiska skapelser och markeringar som indikerar att det på platsen finns värden som behöver skyddas. I mina senaste arbeten tar jag fasta på naturens cykler och förändringsprocesser. Med humor och värme utforskar jag naturens förlopp och fenomen. Jag tar mig tid att laga ett trasigt löv med broderistygn när världen står i brand och miljökatastroferna avlöser varandra. Jag gör det för att varje handling spelar roll oavsett hur liten eller stor handlingen är. Mitt envisa lappande och lagande av naturens material, underkastade naturens förlopp, blir till handlingar av stort symbolvärde. 

Öppet tider övriga dagar: tis-fre 11-18, lör 11-15