Sy skyddsrockar till vården

UPPDATERING: Stort tack alla fantastiska vänner som anmält er! Vi har nu sykunniga frivilliga som syr så att maskinerna glöder och alla materialpaketen är utdelade!

Ingen har undgått pandemin vi lever i just nu och ingen står opåverkad. 

Flera kommuner inom Region Skåne ser nu att det kan bli brist på vårdmaterial och nu har Eslövs kommun vänt sig till oss inom Hemslöjden för att få hjälp med att sy upp skyddsrockar till äldreomsorgen. Självklart kan och vill vi bidra med detta!

I Höörs kommun är de redan igång med att sy skyddsrockar och vi har fått tillgång till mönster, framtaget av textilslöjdsläraren My Härstedt i Höör. Mönsterdelarna till rockarna skärs ut av ScandExpo i Höör och sys sedan av frivilliga.

Vi behöver nu hjälp med att sy 500 rockar till Höörs kommun och 150 åt Eslövs kommun. 

Rockarna är enkla att sy och går utmärkt att sy på en vanlig hushållsmaskin även om det går fortare om du har en overlockmaskin. Det är bra om du har sömnadsvana då du inte kan få vägledning vid varje moment. En sömnadsbeskrivning kommer att medfölja.

Material till rockarna lämnas ut i vår butik i Landskrona, på Drivhuset i Höör eller kan levereras till dig om du sitter i karantän – se vidare i intresseanmälan. Vår butik är endast ett in- och utlämningsställe, de kan inte svara på sömnads- eller logistikfrågor.

Vid frågor: i första hand läs texten nedan, i andra hand kontakta ansvarig hemslöjdskonsulent Anna-Lisa Persson helst på mail anna-lisa.persson@hemslojd.org eller på telefon 070-302 35 25

Vanliga frågor:

Vem ska ha rockarna?
Rockarna ska användas inom äldreomsorgen, hemsjukvården och på LSS-boenden inom Eslöv- och Höörs kommun.

Finns det inget skyddsmaterial för de som arbetar?
Brist på skyddsmaterial gäller hela världen vilket gör att det inte går att beställa nytt skyddsmaterial som brukligt när det börjar ta slut. Höör och Eslövs kommun arbetar här proaktivt och vill vara säkra på att det finns material även när det tagit slut på världsmarknaden och om smittosituationen blir värre i Skåneregionen.

Är rockarna godkända som skydd?
Medicinskt ansvarig sjuksköterska på Höörs kommun har godkänt mönster och material. Det är en flergångsrock som vid behov ska kompletteras med engångsmaterial.

Vad är rockarna tillverkade i?
Det är flergångsrockar som ska kunna tvättas i minst 60°. Så de sys i 100% bomullstyg (ca 5% elastan i mudd).

Vem har gjort mönstret?
Mönstret är framtaget av My Härstedt som arbetar som textilslöjdslärare på Ringsjöskolan i Höör.

Vem betalar materialet?
Höör och Eslövs kommun har betalt för materialet.

Kan jag sy med vanlig symaskin?
Ja, det kan du.

Miljö/hållbarhet
Rockarna sys i GOTS-certifierat bomullstyg.