Supervassa tälj- och karvsnittsknivar behövs för att arbetet ska vara roligt och lätt, och ge ett bra resultat när du slöjdar i trä. Vi har de bästa, tillverkade av Sune Oscarsson. Boken Tälj för kök och trädgård av Jögge Sundqvist är nu slut på förlaget. Vi har ett litet lager som vi säljer ut för 150 kr (245 kr).
Arkiv: Projekt
Julklappar, juldekorationer, julljus, julstämning…
Hela Hemslöjdsbutiken andas JUL från och med den 19 november. Allt vi säljer är av allra högsta kvalitet. En JULKLAPP härifrån är vacker, hållbar, handgjord, närproducerad och många gånger unik. Riktigt bra saker med känsla av hand och hjärta. Vackra JULDEKORATIONER av halm, personliga garntomtar, handstöpta JULLJUS, täljda tomtar, tovade tomtar, vackra textilier av lin för julen, handvävda trasmattor och mycket mer för att du ska känna JULSTÄMNING.
Hemslöjdsbutiken har extra öppet i jul:
19-20 november 10-16
27 november 12-16
4 december 12-16
11 december 12-16
18 december 12-16
Indigo – Lena Palenius
Hemslöjden visar Lena Palenius textilier skapade med den japanska tekniken katazome. Varje textil skapas unikt. Med skalpell skärs mönster ut i papper. En pasta, gjord av bland annat ris appliceras genom schablonen på tyget, som sedan doppas i omgångar i färgbad. Tyget blir blått överallt utom där rispastan är. Färgen är indigo och tygerna är linne, hampa, bomull och siden.
Om Indigo
En blå växtfärg av växten indigo tinktoria. Indigo är den växtbaserade färg som fungerar bäst på växtfibrer. Den skiljer sig från annan färgning genom att den sätter sig med en mekanisk bindning i fibern. En mekanisk bindning där indigomolekylen greppar om den textila fibern och oxiderar fast. Färgen sköljs alltså inte in i fibern som men moderna kemiska färger, utan den lägger sig utanpå fibern lager för lager. Färgningen med indigo är en långsam teknik där varje tyg färgas individuellt och textilen får en ljus blå nyans för varje doppning. En doppning tar 1-2 minuter och därefter ska tyget vara i luften i ca 5 minuter. För att få en bestående och riktigt mörk blå ton behövs minst tio doppningar. I och med att varje doppning ger en ny nyans, så kan man leka med nyanser. Man kan också leka med mönster genom flera olika tekniker av att undanhålla delar av tyget från färg. Shibori, Katazome, ikat. Japanerna har utvecklat metoderna till perfektion och bär med stolthet sina blå plagg med nyanser och speglingar från den omgivande naturens berg, växter, djur och hav. Man tror att indigon repellerar ormar och insekter, och därför bärs också än idag gärna plagg färgade med indigo vid arbete på fälten.
Öppettider under utställningsperioden: mån-fre 10-18, lör 10-14
Ny slöjdare
Vi har börjat sälja slöjd från Dietrich Staemler. Just nu finns en stor kollektion med slevar, skedar och stekspadar. Dietrich är möbelsnickare i botten och slöjd i toppen. I alla fall om man ser till utbildningen. Den började med möbelsnickeriutbildning i Tyskland (2002-2005) enligt det traditionella systemet där man börjar som lärling för att så småningom ta sitt gesällbrev genom att göra ett gesällprov. Efter avklarat gesällbrev gav han sig ut på gesällvandring över hela i hela norra Europa.
Under denna vandring hittade jag slöjden, närmare bestämt i en finsk bastu. Det var en flätad spånkorg som blev en ögonöppnare för den gamla slöjden och efter eget företagande i Dresden (2011-2013) blev jag tipsad om Sätergläntans utbildning i trä. Efter två år (2013-2015) vid Sätergläntan är jag nu Sveriges, världens och tidernas första gesällbrevsinnehavare i ämnet träslöjd. Alltså möbelsnickeri i botten och slöjd i toppen! I min framtida yrkesgärning vill jag gärna kombinera dessa två och allt däremellan.